487
Πλήθος κόσμου έξω από την -ακατάλληλη- δικαστική αίθουσα κατά την πρώτη ημέρα της δίκης | INTIMEnews

Διεκόπη (ξανά) πριν αρχίσει η δίκη για τα θύματα της Μάνδρας

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 12:44
Πλήθος κόσμου έξω από την -ακατάλληλη- δικαστική αίθουσα κατά την πρώτη ημέρα της δίκης
|INTIMEnews

Διεκόπη (ξανά) πριν αρχίσει η δίκη για τα θύματα της Μάνδρας

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 12:44

Η δίκη για τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας, τον Νοέμβριο του 2017, μπορεί να άρχισε τυπικά την περασμένη Παρασκευή, η διαδικασία ωστόσο κινδυνεύει να εξελιχθεί σε παρωδία λόγω ακαταλληλότητας της αίθουσας που επελέγη για τη διεξαγωγή της.

Η υπόθεση της Μάνδρας με κατηγορούμενους την πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολεοδομίας και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου, οδηγήθηκε στο ακροατήριο έπειτα από πολύμηνες έρευνες των δικαστικών αρχών και κατόπιν διάταξης που είχε εκδώσει, έπειτα από προκαταρκτική εξέταση, η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Οδήγηκε όμως σε νέα διακοπή εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατούσε στην αίθουσα του ισογείου του κτιρίου 13 της Ευελπίδων, όπου συνεδριάζει το δικαστήριο.

Εκτός από τους κατηγορούμενους, τους συνηγόρους τους και τους  δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, το «παρών» έδωσαν περισσότεροι  από 130 μάρτυρες που έχουν κληθεί να καταθέσουν στη δίκη.

Η διαδικασία ξεκίνησε την Τρίτη στην ίδια αίθουσα που είχε μεταφερθεί κατά την έναρξή της την Παρασκευή.

Στην αίθουσα είχαν τοποθετηθεί δύο επιπλέον έδρανα δικηγόρων δέκα θέσεων, τα οποία δεν κάλυπταν τις ανάγκες της δίκης, καθώς και πάλι παρέμεναν όρθιοι 11 συνήγοροι. Ορθιοι, όμως, στέκονταν και κάποιοι από τους συνολικά 15 κατηγορουμένους που προσήλθαν στο δικαστήριο, καθώς δεν έφθαναν οι θέσεις στο εδώλιο για να καθίσουν.

Οι αντιδράσεις για την κατάσταση ήταν εντονότατες, τόσο από δικηγόρους –κάποιοι εκ των οποίων εκνευρισμένοι φώναξαν πως «θα πεθάνουμε από τη γρίπη υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες»– όσο και από μάρτυρες που προσήλθαν αδίκως στο δικαστήριο χάνοντας χρόνο, αλλά και μεροκάματα.

«Τσάμπα κόπος, θα χάσουμε τη δουλειά μας χωρίς λόγο…» είπαν απευθυνόμενοι στην έδρα, με την πρόεδρο να προσπαθεί να εξηγήσει ότι δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη αίθουσα.

Μπροστά στο φιάσκο στο οποίο οδηγείτο εκ νέου η διαδικασία ελλείψει κατάλληλης αίθουσας, το δικαστήριο υποχρεώθηκε να διακόψει – εξέλιξη που προκάλεσε εκ νέου τις έντονες αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων που περιμένουν εδώ και 26 μήνες την ώρα της δικαίωσης.

Ακολούθησαν στιγμές απείρου κάλλους με τον διάλογο να έχει εξής:

Εισαγγελέας: Πείτε και εσείς τις ιδέες σας, να συνεργαστούμε να βρούμε μία λύση… Ερχομαι εγώ και βάζω κάποιες καρέκλες για τους κατηγορούμενους, εάν χρειαστεί…

Πρόεδρος: Στο Πρωτοδικείο η μεγαλύτερη διαθέσιμη αίθουσα είναι αυτή. Στο Εφετείο υπάρχει η αίθουσα τελετών. Αλλά δεν μπορούμε να συνεδριάζουμε εκεί όποτε θέλουμε. Εχει μιλήσει με το Εφετείο ο κ. προϊστάμενος. Πρέπει να δημοσιοποιηθεί το ΦΕΚ για να πάμε στο Εφετείο. Μετά, όταν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες στο Εφετείο θα πηγαίνουμε!

Συνήγορος υπεράσπισης: Το αίτημα όλων είναι να γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας. Πρέπει η Πολιτεία να διαθέσει όλες τις ανέσεις στους κατηγορουμένους και στους συνηγόρους.

Η διαδικασία διακόπηκε και πάλι για περίπου μία ώρα, γεγονός που, όπως προαναφέρθηκε, προκάλεσε περαιτέρω εκνευρισμό στους παριστάμενους μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων, ενώ πολλοί από αυτούς, αισθανόμενοι πικρία για όσα έγιναν αυτές τις δύο ημέρες, έλεγαν «Μας δουλεύουν… τι ντροπή».

Με την επανάληψη της διαδικασίας, η πρόεδρος ανακοίνωσε τη διακοπή της δίκης, καθώς και ότι η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.