449
|

Μήνυμα Νο 7 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – με το σχέδιο για τον τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2020, 10:33

Μήνυμα Νο 7 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – με το σχέδιο για τον τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2020, 10:33

Εβδομήντα ημέρες μετά το πρώτο του τηλεοπτικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό για την κρίση του κορονοϊού και ενώ μεσολάβησαν έξι τέτοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στους τηλεοπτικούς δέκτες για να περιγράψει το πώς θα πορευτούμε από εδώ και στο εξής, προς το ελληνικό καλοκαίρι.

Στο έβδομο διάγγελμά του του, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την Τετάρτη το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό. Οπως είχε γίνει και σε προηγούμενες τέτοιες ανακοινώσεις, μετά το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη το σχέδιο θα εξειδικευθεί από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται στο άνοιγμα των συνόρων της χώρας για τον εισερχόμενο τουρισμό από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και από το Ισραήλ, από την 1η Ιουλίου το αργότερο, ενδεχομένως και από τις 15 Ιουνίου.

Οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό αφενός θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, αφετέρου θα αποκαλύψουν τα μέτρα επανεκκίνησης και στήριξης του κλάδου που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την οικονομία, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει σειρά «στοχευμένων» μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα –αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου– αλλά και σχεδιασμό οριζόντιων παρεμβάσεων που θα στηρίξουν την προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη και θα ενεργοποιηθούν από το νέο έτος.

Στα άμεσης εφαρμογής στοχευμένα μέτρα προβλέπεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές και εστίαση, η επιδότηση των εργαζομένων που θα κληθούν να απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, η οικονομική «αποζημίωση» των ιδιοκτητών που υπέστησαν μείωση εισοδήματος από το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων, η στοχευμένη και με κριτήρια επιδότηση των δανειοληπτών για χρονικό διάστημα 6 έως 9 μηνών, αλλά και η μείωση της προκαταβολής φόρου μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν αποδειγμένα πληγεί από τον κορονοϊό.

Η ιστορία των διαγγελμάτων

Το πρώτο του μήνυμα, σε αυτήν την πρωτοφανή συγκυρία της επιδημίας της Covid-19, ο κ. Μητσοτάκης το είχε απευθύνει στις 11 Μαρτίου, όταν έκλεισαν τα σχολεία (εδώ) οπότε και γνωστοποίησε την απόφαση του για τις συναθροίσεις στις εκκλησίες. Ακολούθησε ένα δεύτερο, στις 17 Μαρτίου, που σφραγίστηκε με τη φράση περί cocooning (εδώ). Το τρίτο ο Πρωθυπουργός το απηύθυνε στις 19 Μαρτίου, όταν είχε προειδοποιήσει για την ανάγκη υπακοής στο #μένουμεσπιτι (εδώ), χωρίς ωστόσο να εισακουστεί με αποτέλεσμα το τέταρτο, στις 22 Μαρτίου, όταν και επιβλήθηκαν τα τελευταία, αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων (εδώ). To πέμπτο τηλεοπτικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη τήρησης των μέτρων περιορισμού μεταδόθηκε στις 13 Απριλίου (εδώ), λίγο πριν από το Πάσχα, ενώ στο έκτο (εδώ) περιέγραψε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα καθημερινότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...