515
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο Οσλο | NTB/Javad Parsa via REUTERS

Διαδηλωτές στο Οσλο απαιτούν την απομάκρυνση των ανεμογεννητριών από τη γη των ιθαγενών

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2023, 10:56
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο Οσλο
|NTB/Javad Parsa via REUTERS

Διαδηλωτές στο Οσλο απαιτούν την απομάκρυνση των ανεμογεννητριών από τη γη των ιθαγενών

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2023, 10:56

Εκατοντάδες ιθαγενείς και ακτιβιστές για το περιβάλλον απέκλεισαν έναν κεντρικό δρόμο του Οσλο, απαιτώντας την κατεδάφιση δύο αιολικών πάρκων που έχουν χαρακτηριστεί από την ίδια τη νορβηγική κυβέρνηση ως «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Οι ακτιβιστές έστησαν σκηνές ιθαγενών Σάμι στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας, ζητώντας να πάψει μια παράξενη απραξία-ακινησία σε ένα θέμα για το οποίο τόσο η δικαστική εξουσία έχει πάρει μια οριστική απόφαση όσο και η εκτελεστική έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα.

Το 2021 το ανώτατο δικαστήριο της Νορβηγίας διαπίστωσε ότι 151 ανεμογεννήτριες στη δυτική περιοχή του Φόσεν είχαν καταπατήσει τα δικαιώματα των ιθαγενών Σάμι οι οποίοι εκτρέφουν ταράνδους, καταστρέφοντας τα βοσκοτόπια τους. Ενώ το δικαστήριο είπε ότι οι άδειες απαλλοτρίωσης και λειτουργίας των ανεμογεννητριών ήταν άκυρες, δεν διευκρίνισε τι πρέπει να γίνει. Ως αποτέλεσμα, οι 151 ανεμογεννήτριες συνεχίζουν να λειτουργούν, αποτελώντας μέρος του μεγαλύτερου χερσαίου αιολικού πάρκου της Ευρώπης, παρότι ακτιβιστές Σάμι έχουν ζητήσει επανειλημμένα την απομάκρυνσή τους.

«Είναι πραγματικά μια παράλογη κατάσταση. Σήμερα, στη δεύτερη επέτειο της ετυμηγορίας, συνεχίζουμε να έχουμε την καθημερινότητά μας σε αναμονή και πρέπει να αναγκάσουμε την κυβέρνησή μας να εφαρμόσει τους νόμους της», είπαν εκπρόσωποι των Σάμι στον Guardian.

Οι ίδιοι αποδίδουν την απροθυμία της κυβέρνησης να απομακρύνει τις ανεμογεννήτριες στην επιθυμία της να «καταργήσει στρατηγικά την κουλτούρα εκτροφής ταράνδων».

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν πολλοί που ανέμιζαν σημαίες των Σάμι και φορούσαν τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους. Περίπου 15 άτομα κατέλαβαν μια αίθουσα στο κτίριο του κοινοβουλίου της χώρας, τραγουδώντας τζόικ, παραδοσιακά άσματα των Σάμι.

Σε παλαιότερη διαδήλωση για το ίδιο θέμα είχε λάβει μέρος και η Γκρέτα Τούνμπεργκ. «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λεγόμενη κλιματική μετάβαση ως προκάλυψη για την αποικιοκρατία», είχε πει η Τούνμπεργκ στον τηλεοπτικό σταθμό TV2. «Μια κλιματική μετάβαση που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μια κλιματική μετάβαση αντάξια του ονόματος».

H Ελα Μαρί Χαέτα Ιζακσεν, εκπρόσωπος των ακτιβιστών, στη διαδήλωση στο Οσλο την Τετάρτη (Reuters)

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη ζημιά που έχουν προκαλέσει οι ανεμογεννήτριες στην κοινότητα των Σάμι. «Ζήτησα συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για το γεγονός ότι οι άδειες συνιστούσαν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας, Τεργιέ Οσλαντ.

Ακόμα κι έτσι, η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις να γκρεμιστούν οι ανεμογεννήτριες και να αποκατασταθούν τα εδάφη στα οποία κατασκευάστηκαν δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων. Σε πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Οσλαντ φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο, γράφοντας ότι «αποκλείεται η καταστροφή όλων των ανεμογεννητριών», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος της σε μια διαδικασία διαμεσολάβησης μεταξύ των αιολικών πάρκων, τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν 100.000 νορβηγικά σπίτια και των κτηνοτρόφων που συνεχίζουν να επιμένουν ότι η μόνη λύση είναι η απομάκρυνση των ανεμογεννητριών.

Η έκβαση της σύγκρουσης παρακολουθείται στενά σε όλη τη Νορβηγία, καθώς θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την τύχη άλλων έργων υπό ανάπτυξη, από ορυχεία έως ηλεκτροφόρα καλώδια, στις αχανείς περιοχές που παραδοσιακά χρησιμοποιούν οι Σάμι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...