408
Φωτοβολίδες ως αντίμετρα για να αναχαιτιστούν οι ρουκέτες φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό στο Ισραήλ | REUTERS/Thaier Al-Sudani

«Δεν ξέρω πώς το χάσαμε»: Οι Αμερικανοί λένε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει μέρες πριν για τη Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2023, 10:15
Φωτοβολίδες ως αντίμετρα για να αναχαιτιστούν οι ρουκέτες φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό στο Ισραήλ
|REUTERS/Thaier Al-Sudani

«Δεν ξέρω πώς το χάσαμε»: Οι Αμερικανοί λένε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει μέρες πριν για τη Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2023, 10:15

Υπήρχαν πληροφορίες εδώ και μέρες, αλλά τώρα το λένε και οι Αμερικανοί: οι Αιγύπτιοι είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως το Ισραήλ ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά αυτές οι προειδοποιήσεις είτε υποτιμήθηκαν είτε αγνοήθηκαν πλήρως –και είχαμε το αιματοκύλισμα του περασμένου Σαββάτου που πυροδότησε μια τρομακτική πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο Ρεπουμπλικανός Μάικλ ΜακΚόλ, πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο, ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για τους κινδύνους πιθανής βίας «τρεις μέρες» πριν από την επίθεση του περαμσένου Σαββάτου. Οπως επεσήμανε ο Guardian, oι δηλώσεις του ΜακΚόλ έγιναν το βράδυ της Τετάρτης, ύστερα από μια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των βουλευτών για την κρίση στη  Μέση Ανατολή.

«Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός», είπε χαρακτηριστικά ο σημαίνων Ρεπουμπλικανός σε δημοσιογράφους που τον περίμεναν μετά την κλειστή συνεδρίαση. «Δεν θέλω να πω περισσότερα για απόρρητες πληροφορίες αλλά η προειδοποίηση είχε δοθεί. Το ερώτημα είναι σε πιο επίπεδο», είπε ο ΜακΚόλ, ο οποίος εκτίμησε ότι η επίθεση της Χαμάς μπορεί να σχεδιαζόταν εδώ και έναν χρόνο.

«Δεν ξέρω πώς το χάσαμε. Δεν ξέρω πως το Ισραήλ το έχασε», είπε χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας και αυτός –όπως και πολλοί άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι τα τελευταία 24ωρα– πρώτο πληθυντικό, σε μια ένδειξη του πόσο ταυτίζονται οι ΗΠΑ με το Ισραήλ σε αυτό το θέμα.

O Μάικλ ΜακΚολ ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο (REUTERS/Kevin Lamarque)

Την περασμένη Δευτέρα, η εφημερίδα Yedioth Ahronoth (Ynet) του Ισραήλ υποστήριξε ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου είχε προειδοποιήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου δέκα ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς, αλλά ο τελευταίος αγνόησε την προειδοποίηση και υποβάθμισε την απειλή. Το γραφείο του Νετανιάχου διέψευσαν το δημοσίευμα το οποίο χαρακτήρισαν ανυπόστατο.

Επισήμως το Κάιρο δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες, αλλά σύμφωνα με τον Guardian, αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης με διασυνδέσεις στις υπηρεσίες αντικατασκοπείας επικαλέστηκαν την Τετάρτη «πηγές» που διέψευδαν και αυτές ότι υπήρξε τέτοια προειδοποίηση προς τους Ισραηλινούς.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι δύο αξιωματούχοι του Καΐρου σημείωσαν πως οι αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να προκαλέσει «έκρηξη». Αλλα αυτές οι προειδοποιήσεις ήταν γενικές και όχι για μια επικείμενη επίθεση της Χαμάς είπαν οι δύο αξιωματούχοι στο βρετανικό φύλλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...