595
Η διαχείριση των εμβολιασμών δεν γίνεται μόνο κεντρικά, αλλά και τοπικά, παρατήρησε ο κ. Δερμιτζάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα τους συνδικαλιστές | YouTube

Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια μαζί με το λιανεμπόριο – Να αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 10:33
Η διαχείριση των εμβολιασμών δεν γίνεται μόνο κεντρικά, αλλά και τοπικά, παρατήρησε ο κ. Δερμιτζάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα τους συνδικαλιστές
|YouTube

Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια μαζί με το λιανεμπόριο – Να αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 10:33

Aνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων μαζί με το λιανεμπόριο, αλλά και της εστίασης, σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, πρότεινε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, κατά τις οποίες αναφέρθηκε και στη σύνθεση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Οπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, «ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι».

«Το ίδιο λέω και για τα σχολεία. Οι έφηβοι δεν υπάρχει πιθανότητα να μην πάνε ο ένας στο σπίτι του άλλου. Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν και Γυμνάσια και Λύκεια, γιατί αν γίνονται μεταδόσεις μεταξύ των εφήβων, γίνονται ήδη. Δεν είναι καλύτερα να συναντιούνται στο σχολείο με μάσκες, συντεταγμένα;» διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας:

«Η κινητικότητα από μόνη της, παρόλο που έχει μια συσχέτιση με τις μεταδόσεις, δεν είναι πάντα το ίδιο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι αύξηση κινητικότητας με δυσανάλογα μικρή αύξηση των μεταδόσεων. Οι νόμιμες δραστηριότητες ελέγχονται. Αυτές όμως που είναι άφαντες και παράνομες δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε».

Εστίαση σε τρεις εβδομάδες

Οσον αφορά την εστίαση, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ. «Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως», ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να προχωρούμε σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων την ώρα που πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε αυστηρό lockdown, ο καθηγητής σχολίασε ότι η Ελλάδα, στη φάση που βρίσκεται τώρα, έχει μπει σε μια πολιτική διαχείρισης πολύ καλή σε σχέση με άλλες χώρες.

«Εχει πιο προληπτική φιλοσοφία, παρά απόκριση μετά το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν περιοχές στο κόκκινο για να μη συμβούν πολύ άσχημα πράγματα. Δηλαδή, αν δούμε τις περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο, δεν είναι ότι γίνεται καταστροφή. Δεν είναι όπως ήταν η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο, όπου ήδη είχαν γίνει άσχημα τα πράγματα και μετά έκλεισαν», εξήγησε.

Για τη σύνθεση της Επιτροπής

Αίσθηση εξάλλου προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Δερμιτζάκη αναφορικά με τη σύνθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για την οποία είπε ότι δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια διεπιστημονική Επιτροπή.

«Είμαστε σε τέτοια φάση που δεν μπορεί μια Επιτροπή να δίνει μια υγειονομική γνωμοδότηση και μετά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία να αξιολογούνται από κυβερνητικά στελέχη. Θα πρέπει η επιστημονική προσέγγιση να λαμβάνει υπόψη και την οικονομία και την κοινωνία και τις υποδομές της χώρας. Αυτή η φάση χρειάζεται ευέλικτη, μικρή και διεπιστημονική επιτροπή. Τώρα η Επιτροπή είναι καθαρά υγειονομική», παρατήρησε ο καθηγητής.

Εμβολιάζονται κατηγορίες που δεν χρειάζεται

Αναφορικά τέλος με τον εμβολιασμό, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί εμβολιασμοί ανθρώπων, οι οποίοι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν σε αυτή τη φάση, είτε επειδή συμπεριλαμβάνονται σε ομάδες υγειονομικών είτε γιατί έχουμε βάλει κατηγορίες που δεν πρέπει να βάλουμε, δηλαδή ψυχολόγους, ανθρώπους που είναι στα εργαστήρια κ.λπ.».

«Οι υγειονομικοί έπρεπε να είναι πολύ λιγότεροι και όχι να εμβολιάζονται μαζικά, όπως τώρα», υποστήριξε, ενώ, όπως σημείωσε, η διαχείριση των εμβολιασμών δεν γίνεται μόνο κεντρικά, αλλά και τοπικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τους συνδικαλιστές. «Οταν αρχίσουν να έρχονται οι δόσεις, η συνδικαλιστική πίεση, αυτό που ακούω δηλαδή να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί, είναι κάτι παράλογο. Ή θα λέμε ότι τα σχολεία είναι μια ασφαλής δραστηριότητα ή θα λέμε ότι δεν είναι, και άρα θα πρέπει να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί», κατέληξε στη σχετική αναφορά του.