285
Ο καθηγητής Νίκος Σύψας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη | YouTube

Σύψας: Θα ανοίξει το λιανεμπόριο ή τα σχολεία, αλλά όχι και τα δύο μαζί

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 23:35
Ο καθηγητής Νίκος Σύψας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη
|YouTube

Σύψας: Θα ανοίξει το λιανεμπόριο ή τα σχολεία, αλλά όχι και τα δύο μαζί

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 23:35

Η κατάσταση στον κεντρικό τομέα των Αθηνών επιδημιολογικά χειροτερεύει – από το «πορτοκαλί» πηγαίνει προς το «κόκκινο» – προειδοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, ο οποίος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να ανακληθούν μέτρα.

Όπως τόνισε μάλιστα την Τετάρτη σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, είτε θα ανοίξει το λιανεμπόριο είτε η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά όχι και τα δύο μαζί.

Σε ό,τι αφορά τον κεντρικό τομέα των Αθηνών, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε ότι καταγράφεται μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων, περί τα 800, και πληρότητα γύρω στο 60% στις ΜΕΘ. Αν η πληρότητα σε κλίνες εντατικής θεραπείας φτάσει το 80%, η επιτροπή θα αναγκαστεί να παρέμβει, πρόσθεσε.

Για το λιανεμπόριο είπε ότι «υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα».

Με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα έχουμε επιδείνωση της επιδημίας, είναι σαφές αυτό, το ζήτημα είναι να γίνει σε ανεκτό επίπεδο, εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι «αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση, υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης, και τα δυο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δυο. Η τακτική μας είναι ότι ανοίγουμε ένα βήμα τη φορά. 

» Οι κόκκινες περιοχές θα παραμείνουν εκτός ανοίγματος, σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο δεν μπορούμε να έχουμε κινητικότητα πληθυσμού, που σημαίνει διασπορά, δηλαδή πίεση στο ΕΣΥ. Εξαίρεση τα σχολεία για ευνόητους λόγους. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...