615
Η πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη, 18 μήνες μετά τις εκλογές και παρά την πανδημία, δεν αμφισβητείται | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Τα συμπεράσματα δύο δημοσκοπήσεων: Μεγάλη διαφορά της κυβέρνησης, παρά τη φθορά

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 10:25
Η πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη, 18 μήνες μετά τις εκλογές και παρά την πανδημία, δεν αμφισβητείται
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Τα συμπεράσματα δύο δημοσκοπήσεων: Μεγάλη διαφορά της κυβέρνησης, παρά τη φθορά

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 10:25

Οτι υπάρχει κυβερνητική φθορά, υπάρχει. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να ωφεληθεί σημαντικά από αυτή και να αναδειχθεί σε πολιτική δύναμη ικανή, αν όχι να ανατρέψει, τουλάχιστον να αμφισβητήσει το σκηνικό. Αυτό κατέδειξε η δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο δελτίο ειδήσεων του Alpha: το προβάδισμα της ΝΔ φτάνει τις 18,6 ποσοστιαίες μονάδες (ΝΔ 38,6% – ΣΥΡΙΖΑ 20%).

Τέτοια δημοσκοπική διαφορά, 18 ολόκληρους μήνες μετά τις εκλογές και ενώ στο μεταξύ η χώρα έχει υποστεί μια διπλή κρίση (υγειονομική και οικονομική λόγω πανδημίας), δεν έχει καταγραφεί ξανά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Οκτώβριο, δηλαδή πριν από το δεύτερο lockdown, τα κλειστά σχολεία και τις επιχειρήσεις και πριν από τους χιλιάδες νεκρούς από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η ίδια εταιρεία μετρούσε τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στις 19,7 μονάδες (ΝΔ 39,2%, ΣΥΡΙΖΑ 19,5%).

Η δημοσκοπική φθορά, ως έναν βαθμό, είναι αναμενόμενη. Το 55,8% εξακολουθεί αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη (πτώση από 61,7% τον περασμένο Οκτώβριο).

Αυξημένη είναι από την άλλη και η αποδοχή του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, με το 70,1% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι προτίθεται να κάνει το εμβόλιο.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 38,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, το Κίνημα Αλλαγής 6,5% (όσο είχε και τον Οκτώβριο), το ΚΚΕ 5% (από 5,3% στην προηγούμενη μέτρηση), η Ελληνική Λύση 3,8% (από 3,3%), ενώ το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη έχει υποχωρήσει στο 2% (από 2,5%).

Η κυβέρνηση αξιολογείται κατά 29% θετικά και κατά 26,8% μάλλον θετικά. Αρνητικά χαρακτηρίζουν τη διακυβέρνηση το 26,4% των ερωτηθέντων και μάλλον αρνητικά το 16,5%. Εδώ η κάμψη της αποδοχής του έργου της κυβέρνησης είναι εμφανής.

 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις όσον αφορά την εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα μας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Το 53,6 κρίνει ότι η κατάσταση θα ήταν χειρότερη, το 23,3% ότι θα ήταν περίπου η ίδια και το 15% καλύτερα από τώρα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άλλο στοιχείο. Στην έρευνα της Marc, οι πολίτες απορρίπτουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2021: σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (74,6%) επιθυμούν η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία και μόλις ένα 15,3% επιθυμεί εκλογές εντός του 2021 (το 6,3% θέλει κάλπες το 2022).

Ομως σε έρευνα μιας άλλης εταιρείας, της Prorata, το 62% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι κάλπες θα στηθούν τελικά εντός του 2021. Και πάλι, βέβαια, μια πλειονότητα της τάξης του 57% επιθυμεί επίσης η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία.

Δένδιας ο δημοφιλέστερος!

Η έρευνα της Prorata μέτρησε τη δημοτικότητα των υπουργών. Εκεί, τα εθνικά και η διαχείριση της πανδημίας αφήνουν το στίγμα τους. Αξιοσημείωτη λοιπόν αύξηση εννέα μονάδων καταγράφει η δημοτικότητα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια (60% θετικές γνώμες), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται πλέον ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης (53%), ο οποίος πιστώνεται το θαύμα του e-κράτους. Ακολουθούν ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιώτοπουλος (46%) και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (42%). Στον αντίποδα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σημείωνε υψηλή αποδοχή τους προηγούμενους μήνες, βλέπει τα ποσοστά του να υποχωρούν (38% θετικές απόψεις).

Πολύ ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Δένδιας και ο κ. Πιερρακάκης έχουν προβάδισμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (σε ποσοστά περί του 90%). Ανάμεσα στους «σκιώδεις υπουργούς» του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, δημοφιλέστερος εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός (αποδοχή από το 50% των ερωτηθέντων, ανεξάρτητα από την κομματική προέλευσή τους), ενώ ακολουθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (46%) και η Εφη Αχτσιόγλου (41%). Η κυρία Αχτσιόγλου είναι πρώτη, με ποσοστό 94%, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Ξανθό να ακολουθεί με 90%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...