523
Ο νεοανακαλυφθείς μικρός χάλκινος δίσκος απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο με κυματιστά μαλλιά και στέμμα από κέρατα κριαριού | Museum Vestsjælland

Δανία: Ανακαλύφθηκε χάλκινο πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 19:16
Ο νεοανακαλυφθείς μικρός χάλκινος δίσκος απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο με κυματιστά μαλλιά και στέμμα από κέρατα κριαριού
|Museum Vestsjælland

Δανία: Ανακαλύφθηκε χάλκινο πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 19:16

Στο 200 μ.Χ. χρονολογείται το χάλκινο πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, περιμέτρου 2,5 εκατοστών, που ανακαλύφθηκε στη Δανία από τους Φιν Ιψεν και Λαρς Ντάνιελσεν. Οι δύο χειριστές ανιχνευτών μετάλλων ερευνούσαν ένα χωράφι έξω από το Ρίνγκστεντ, μια πόλη στο νησί Ζηλανδία, όταν ο πρώτος ανακάλυψε το ασυνήθιστο αντικείμενο.

Σύμφωνα με το Smithsonian Magazine, ο Ιψεν άρχισε να χοροπηδά επιτόπου και να φωνάζει στον Ντάνιελσεν να πλησιάσει. «Ο Λαρς ήρθε τρέχοντας και μαζί καταλάβαμε ότι είχαμε ανακαλύψει κάτι μοναδικό» είπε ο ανιχνευτής στο δανέζικο πρακτορείο ειδήσεων TV2 Ost. «Είχε χαραγμένο πάνω του ένα πορτρέτο».

Οι δυο φίλοι παρέδωσαν το μικροσκοπικό χάλκινο πορτρέτο στο Μουσείο Δυτικής Ζηλανδίας της Δανίας. Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να καθορίσουν τον λειτουργικό ρόλο του μικρού δίσκου, αλλά πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αποτελεί διακοσμητικό προσαρτημένο σε ασπίδα ή σε ζώνη σπαθιού.

Ο Φριρκ Ολντενμπέργκερ, αρχαιολόγος στο μουσείο της Ζηλανδίας, αποκάλυψε στον αρχαιολογικό ιστότοπο Live Science ότι ο δίσκος είναι «σχεδόν πανομοιότυπος» με ένα ασημένιο τεχνούργημα που ανακαλύφθηκε πριν από αρκετά χρόνια στη Γιουτλάνδη της Δανίας.

«Είναι ένα πραγματικά αξιόλογο κομμάτι» εξήγησε. «Μόλις εμφανίστηκε στο γραφείο μου κόντεψα να πέσω από την καρέκλα μου, γιατί είδα ότι ήταν σχεδόν ολόιδιο με εκείνο που είχαμε βρει πριν από χρόνια, με τη διαφορά ότι αυτό είναι λίγο πιο χοντροφτιαγμένο και είναι κατασκευασμένο από χυτό μπρούντζο, αντί για επιχρυσωμένο ασήμι».

Με δεδομένη την ισχύ της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που εκτεινόταν από την Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο και την Ινδία, αλλά και την προσωπική του ακτινοβολία, η ανακάλυψη ενός πορτρέτου του στη Δανία του 2ου μ.Χ. αιώνα δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ασυνήθιστο.

Σύμφωνα με δήλωση του Μουσείου της Δυτικής Ζηλανδίας, οι ερευνητές αναγνώρισαν το πρόσωπο του μακεδόνα ηγέτη από τα κυματιστά μαλλιά της φιγούρας και το διακοσμητικό στέμμα από στριμμένα κέρατα κριού, που είναι χαραγμένο στο κεφάλι της.

Ο μεταλλικός δίσκος κατασκευάστηκε περίπου 500 χρόνια μετά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να συνδέεται με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με το μουσείο, ο στρατηλάτης ήταν «τεράστιο πρότυπο» για τους ρωμαίους ηγέτες – και μια προσωπικότητα με ιδιαίτερη επιρροή για τον Καρακάλλα, αυτοκράτορα της Ρώμης από το 198 έως το 217 μ.Χ.

Ο δίσκος είναι «από περίπου την ίδια εποχή με εκείνη του Καρακάλλα» εξήγησε στο Live Science ο Ολντενμπέργκερ. «Γνωρίζουμε ότι ο αυτοκράτορας είχε απόλυτη εμμονή με τον Μέγα Αλέξανδρο – τον ενδιέφερε και τον ενέπνεε, αφού ήταν ο μεγαλύτερος κατακτητής εκείνης της εποχής».

Ο Καρακάλλας είχε τέτοια εμμονή με τον Μεγάλο Αλέξανδρο που «ντυνόταν με το ίδιο στιλ και πίστευε πως ήταν η μετενσάρκωση του μακεδόνα ηγέτη» πρόσθεσε ο αρχαιολόγος. «Είναι, επίσης, ο μόνος αυτοκράτορας εκείνης της ρωμαϊκής περιόδου που απεικονίζεται με ασπίδα η οποία περιέχει πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Αν ο μικροσκοπικός δίσκος συνδέεται με την αρχαία Ρώμη, το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς ταξίδεψε μέχρι τη Δανία. Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο τεκμηριωμένο συμπέρασμα, αλλά σημειώνουν ότι εμπορικές διαδρομές πιθανότατα συνέδεαν τις δύο κοινωνίες εκείνη την περίοδο.

«Ο μπρούντζινος δίσκος δείχνει ότι ακόμη και τα πιο μικροσκοπικά αρχαιολογικά αντικείμενα μπορεπι να κρύβουν απολύτως απίστευτες ιστορίες» σημείωσε ο Ολντενμπέργκερ. «Αυτό είναι ένα μοναδικό εύρημα για τη Σκανδιναβία, που τη συνδέει με μια από τις πιο διάσημες προσωπικότητες της παγκόσμιας Ιστορίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...