397
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά για τον πυρηνικό Αρμαγεδώνα του Πούτιν στη Νέα Υόρκη | REUTERS/Tom Brenner

Μπάιντεν: Είμαστε κοντά σε έναν Αρμαγεδδώνα όπως το 1962 στην Κούβα

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2022, 10:41
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά για τον πυρηνικό Αρμαγεδώνα του Πούτιν στη Νέα Υόρκη
|REUTERS/Tom Brenner

Μπάιντεν: Είμαστε κοντά σε έναν Αρμαγεδδώνα όπως το 1962 στην Κούβα

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2022, 10:41

Εχουμε φτάσει πιο κοντά σε μία πυρηνική καταστροφή από ό,τι τα τελευταία 60 χρόνια, εξαιτίας των απειλών του Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Αυτό σημείωσε σε δραματικό τόνο ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας τον κίνδυνο «αποκάλυψης» για τον πλανήτη, για πρώτη φορά μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου.

«Δεν είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με την προοπτική ενός Αρμαγεδδώνα από τις ημέρες του Κένεντι και την κρίση των πυραύλων στην Κούβα», το 1962, είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, στη Νέα Υόρκη. Προειδοποίησε ακόμη πως ο ρώσος ομόλογός του «δεν αστειεύεται» όταν διατυπώνει τέτοιες απειλές.

«Υπάρχει, για πρώτη φορά από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, άμεση απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, αν τα πράγματα συνεχίσουν να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο που έχουν αυτή τη στιγμή», είπε ο Μπάιντεν.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο συμβάν που έκανε τον πλανήτη να κρατά την ανάσα του τρομοκρατημένος επί 14 ημέρες, από τις 14 έως τις 28 Οκτωβρίου του 1962, όταν η Σοβιετική Ενωση είχε εγκαταστήσει πυραύλους στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τις ΗΠΑ και προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου. Τελικά, οι Σοβιετικοί απέσυραν τους πυραύλους μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις και την παρέμβαση του ΟΗΕ.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε πως ακόμη και χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου θα απειλούσε να προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη.

«Δεν νομίζω πως θα μπορούσες εύκολα να (χρησιμοποιήσεις) τακτικό πυρηνικό όπλο χωρίς να καταλήξεις να προκαλέσεις πυρηνικό Αρμαγεδδώνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι ο Πούτιν «δεν αστειεύεται όταν μιλάει για την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών ή βιολογικών ή χημικών όπλων» διότι ο ρωσικός στρατός «θα μπορούσε κανείς να πει» ότι δεν τα πάει τόσο καλά στον πόλεμο.

«Είμαι σοβαρός, δεν είναι μπλόφα, φοβηθείτε με, σας παρακαλώ» γράφει το πλακάτ με τον Πούτιν ως κλόουν, που κρατά διαδηλωτής έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη – REUTERS/Andrew Kelly

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια είναι η πόρτα της εξόδου του Πούτιν», είπε ο Μπάιντεν. «Πώς μπορεί να βγει;», συνέχισε, αναφερόμενος στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Πώς θα μπορούσε να το κάνει με τρόπο που δεν θα υποστεί πλήγμα η υπόληψή του και δεν θα χάσει μεγάλο μέρος της εξουσίας του στη Ρωσία;». Είναι το ερώτημα που προσπαθεί να απαντήσει τόσο η Δύση όσο και ενδεχομένως το ίδιο το Κρεμλίνο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...