379
Ο Γουίλιαμ Μπερνς και ο Σεργκέι Ναρίσκιν | Sputnik/Yegor Aleev/Pool via REUTERS

Αποκάλυψη: Οι αρχικατάσκοποι συζητούν τι να κάνουν με την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2023, 12:31
Ο Γουίλιαμ Μπερνς και ο Σεργκέι Ναρίσκιν
|Sputnik/Yegor Aleev/Pool via REUTERS

Αποκάλυψη: Οι αρχικατάσκοποι συζητούν τι να κάνουν με την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2023, 12:31

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού, Σεργκέι Ναρίσκιν, αποκάλυψε ότι πριν από δύο εβδομάδες συζήτησε τηλεφωνικά με τον Γουίλιαμ Μπερνς, διευθυντή της CIA, για την ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο Ναρίσκιν, που έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον αμερικανό ομόλογό του, τόνισε ότι το κύριο θέμα συζήτησης ήταν το ερώτημα «τι να κάνουν με την Ουκρανία».

Ο ρώσος επικεφαλής της υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών SVR, δήλωσε την Τετάρτη στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι ο Μπερνς αναφέρθηκε «στα γεγονότα της 24ης Ιουνίου».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την περισσότερη ώρα του τηλεφωνήματος, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, «εξετάσαμε και συζητήσαμε τι να κάνουμε με την Ουκρανία».

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι New York Times και η Wall Street Journal ανέφεραν στις 30 Ιουνίου ότι ο Μπερνς είχε επικοινωνήσει με τον Ναρίσκιν για να διαβεβαιώσει το Κρεμλίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν κανένα ρόλο στην ανταρσία της Ομάδας Βάγκνερ.

Ο Μπερνς και ο Ναρίσκιν διατηρούν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε μια εποχή που οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Μόσχας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι δύο αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών πραγματοποίησαν μια σπάνια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο στην Αγκυρα, μετά την οποία αξιωματούχοι των ΗΠΑ διαβεβαίωναν ότι ο Μπερνς «δεν διεξήγαγε διαπραγματεύσεις οποιουδήποτε είδους και δεν συζητούσε τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία».

Την Τετάρτη ο Ναρίσκιν είπε στο TASS ότι οι διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο θα ξαναρχίσουν κάποια στιγμή. Δεν διευκρίνισε αν συζήτησαν για αυτό με τον Μπερνς.

«Είναι αναμενόμενο ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι εφικτές αργά ή γρήγορα, επειδή οποιαδήποτε σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης σύγκρουσης, τελειώνει με διαπραγματεύσεις, αλλά οι συνθήκες για αυτό πρέπει πρώτα να ωριμάσουν», είπε, σύμφωνα με το TASS.

Ερωτηθείς σχετικά, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιάκ, δήλωσε στο Reuters: «Σήμερα, κάποιος σαν τον Ναρίσκιν δεν έχει καμία επιρροή για το πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

Ο Ποντολιάκ είπε ότι η Ρωσία χάνει τον πόλεμο και ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν  διαπραγματεύσεις με ανθρώπους σαν τον Ναρίσκιν. «Αυτή η ρωσική ελίτ αντιλαμβάνεται τα γεγονότα εντελώς λάθος, οπότε δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε μαζί τους».

Η Ουκρανία έχει τονίσει ότι δεν θα ξεκινήσει συνομιλίες την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η αντεπίθεσή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...