419
Το κτίριο του Euronews στη Λυών, στη Γαλλία | Euronews

Ανησυχία για την ανεξαρτησία του Euronews – το αγόρασε καλός φίλος του Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2021, 16:20
Το κτίριο του Euronews στη Λυών, στη Γαλλία
|Euronews

Ανησυχία για την ανεξαρτησία του Euronews – το αγόρασε καλός φίλος του Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2021, 16:20

Την ανησυχία τους εξέφρασαν πολλοί στην Ευρώπη για την πρόσφατη πώληση του Euronews σε πορτογαλικό όμιλο, ο οποίος όμως φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον Βίκτορ Ορμπαν, τον αμφιλεγόμενο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και τον επιχειρηματικό του περίγυρο.

Ο ειδησεογραφικός όμιλος τόνισε ότι η νέα ιδιοκτησία, που αγόρασε το 88% των μετοχών του αιγύπτιου μεγιστάνα Ναγκίμπ Σαουΐρις, δεν πρόκειται να επηρεάσει τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία του, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία Alpac Capital, η νέα ιδιοκτήτρια, θα τοποθετήσει τρεις δικές της επιλογές στην ομάδα διευθυντών και αρχισυντακτών.

Οπως γράφει το Politico, ο ίδιος ο Ορμπαν είπε την Τρίτη ότι δεν έχει καμία βλέψη για δική του παρέμβαση στο περιεχόμενο του Euronews ούτε επιθυμεί το κόμμα του, Fidesz, «να γίνει παγκόσμια αυτοκρατορία».

Το πρόβλημα ξεκινά από τους στενούς δεσμούς του Ορμπαν με τον Μάριο Νταβίντ, πρώην ευρωβουλευτή με τους Σοσιαλδημοκράτες της Πορτογαλίας και πατέρα του διευθύνοντος συμβούλου της Alpac, ο οποίος είναι παλιός φίλος του ούγγρου πρωθυπουργού και διετέλεσε σύμβουλός του. Η στενή σχέση τους παραμένει και ο Νταβίντ, το 2018 και το 2019, συνόδευσε τον Ορμπαν σε επίσημα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Η πορτογαλική επενδυτική εταιρεία διαθέτει γραφεία στη Βουδαπέστη και έχει δεχθεί κεφάλαια από μεγάλες ουγγρικές εταιρείες, ενώ έχει συνεργαστεί και με τον ούγγρο υπουργό Εξωτερικών.

Η Alpac έχει συνεργαστεί και με την 4iG, μία ουγγρική εταιρεία τεχνολογίας, που έχει διασυνδέσεις με το Fidesz.

Ο Μάικλ Πίτερς, διευθύνων σύμβουλος του Euronews, είπε στο Politico ότι, παρά τις «οικονομικές διασυνδέσεις» της Alpac με την Ουγγαρία, «είναι 100% σίγουρος ότι τα οικονομικά της εταιρείας δεν θα επηρεάσουν το Euronews. Εχω όλες τις εγγυήσεις για δημοσιογραφική ανεξαρτησία», είπε.

Το ίδιο πιστεύουν και εργαζόμενοι στο Euronews, που μίλησαν στο Politico και τόνισαν ότι δεν φοβούνται πως θα επεμβαίνει η ιδιοκτησία στη δουλειά τους.

Εκπρόσωπος της Alpac δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία όσον αφορά τη δημοσιογραφική ελευθερία του ομίλου και ότι στη συνάντησή του με εργαζομένους, ο Νταβίντ επιβεβαίωσε την αφοσίωσή του στην ενωμένη Ευρώπη και τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας που τη χαρακτηρίζουν. Δεν θα υπάρχει σύγχυση των ρόλων ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τους δημοσιογράφους. Αποφασίσαμε να επενδύσουμε στο Euronews γιατί πιστεύουμε ότι έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης».

Το Euronews εκπέμπει όλο το 24ωρο σε 15 γλώσσες.

Η Κομισιόν δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στο κανάλι ώστε να μην καταπατηθούν οι όροι της συμφωνίας ανάμεσα στην Επιτροπή και το Euronews, που χρηματοδοτείται από τις Βρυξέλλες. Το συμβόλαιο των δύο πλευρών λήγει το 2023.

Η Κομισιόν ξεκαθάρισε πως αν αποδειχθεί ότι επηρεάζεται η δημοσιογραφική ανεξαρτησία του, θα τερματίσει τη σχέση τους νωρίτερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...