581
Τα πανέμορφα θεωρεία του «Αττικόν» με φως. Το εσωτερικό του τραυματισμένου κινηματογράφου παραμένει άθικτο από την πυρκαγιά. Και περιμένει να υποδεχτεί κάποια στιγμή ξανά θεατές | Facebook/cinemagazine.gr

Αναψαν ξανά τα φώτα του «Αττικόν» – ο ιστορικός κινηματογράφος είναι ζωντανός!

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2019, 15:13
Τα πανέμορφα θεωρεία του «Αττικόν» με φως. Το εσωτερικό του τραυματισμένου κινηματογράφου παραμένει άθικτο από την πυρκαγιά. Και περιμένει να υποδεχτεί κάποια στιγμή ξανά θεατές
|Facebook/cinemagazine.gr

Αναψαν ξανά τα φώτα του «Αττικόν» – ο ιστορικός κινηματογράφος είναι ζωντανός!

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2019, 15:13

Επτάμισι χρόνια. Τόσα έχουν περάσει από τότε που στο περιθώριο των τρομακτικών διαδηλώσεων του Φεβρουαρίου 2012 για το «επάρατο» PSI κάηκε το «Αττικόν», ο εμβληματικός αυτός κινηματογράφος, ένας φάρος πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας που έσβησε από το χέρι βανδάλων. Επτάμισι χρόνια στα οποία μολονότι το εσωτερικό του κινηματογράφου δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση του εξωτερικού ούτε η επαναλειτουργία του. Το ποιοι ευθύνονται για αυτό το διαρκές τραύμα στην καρδιά της πρωτεύουσας και στον Πολιτισμό της δεν είναι της παρούσης (μια ιδέα εδώ). Ισως η τελευταία προσπάθεια που έκαναν οι συντελεστές του φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» να αποδειχθεί καθοριστική στο να λυθεί το πρόβλημα –έγινε άλλωστε παρουσία του νέου δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, που μπορεί (και πρέπει) να κινητοποιήσει εκείνες τις δυνάμεις για να επιστρέψει η πόλη στην πολιτιστική κανονικότητα.

Ηταν μια στιγμή από την τελετή εγκαινίων του 25ου κινηματογραφικού φεστιβάλ που φιλοξενήθηκε στο Παλλάς. Ηταν η στιγμή που ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, χαιρέτησε τους προσκεκλημένους στο «Παλλάς» από το εσωτερικό του «Αττικόν» –μια απόδειξη ότι η λύση για το ιστορικό αυτό σινεμά και για το εξίσου σημαντικό αδελφάκι του, το «Απόλλων» δεν είναι τόσο μακριά όσο πιστεύουν μερικοί. Το «Αττικόν» είναι ζωντανό…

Η τελετή για το 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρες» ήταν πανηγυρική. Πλήθος υψηλών προσκεκλημένων έσπευσαν το βράδυ της Τετάρτης στο «Παλλάς». Η βραδιά ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο-ανασκόπησης του 9ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Τατιάνα Παππά καλωσόρισε το κοινό και αναφέρθηκε στο Athens Open Air Film Festival, «έναν ευφορικό εορτασμό του σινεμά και της πόλης μας, μια χειρονομία αγάπης για την εμπειρία της μεγάλης οθόνης και την ανάδειξη της Αθήνας, το οποίο διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών και το cinemagazine.gr, μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο και αθρόα προσέλευση κόσμου κάθε χρόνο».

Στη συνέχεια της ομιλίας της η κυρία Παππά υπογράμμισε πως «θεσμοί όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας” συνιστούν μοχλό ανάπτυξης σε μια χώρα, τόσο πολιτιστικής όσο και οικονομικής και ότι στόχος της Κινηματογραφικής Εταιρίας Αθηνών είναι να συμβάλλει με τις δράσεις της στην εμβάθυνση των κοινωνικών δεσμών, την καλλιέργεια του πνεύματος και την ενίσχυση θεμελιωδών αξιών όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ισότητα και η αποδοχή».

Μετά την ομιλία της, η κυρία Παππά κάλεσε στη σκηνή τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα, ο οποίος επιφύλασσε μια συγκινητική έκπληξη στο κοινό: ένα βίντεο με πλάνα από το εσωτερικό του κινηματογράφου «Αττικόν» προβλήθηκε στην οθόνη του «Παλλάς» με τον ίδιο να αναφέρει:

«Βρισκόμαστε στον χώρο όπου πριν 25 χρόνια ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η πρώτη προβολή του Φεστιβάλ για κοινό έγινε στον κινηματογράφο “Απόλλων”, το απόγευμα της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη προβολή στο “Αττικόν” έγινε το αμέσως επόμενο απόγευμα. Για τα επόμενα 17 χρόνια οι ιστορικοί αυτοί κινηματογράφοι της Αθήνας στάθηκαν μεγαλοπρεπώς η έδρα μας, το αρχηγείο μας, η περηφάνια μας, το στολίδι μας. Κι έπειτα, τον Φεβρουάριο του 2012, το Φεστιβάλ μας και η πόλη μας τους στερήθηκαν, βίαια και άδικα» είπε, για να συμπληρώσει:

«Απόψε, στην έναρξη του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, δεν μπορούμε για ακόμη μια χρονιά να είμαστε εκεί. Απόψε η σκέψη μας βρίσκεται ξανά στις πολυαγαπημένες μας αίθουσες. Απόψε, ας ευχηθούμε όλοι μαζί εμείς στο Φεστιβάλ και εσείς, οι αναρίθμητοι κινηματογραφόφιλοι της πόλης, να επιστρέψουμε σύντομα ξανά πίσω στο «σπίτι» μας. Για να βρει και πάλι η Αθήνα τις αγαπημένες της αίθουσες» κατέληξε ο κ. Κατσίκας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...