664
O Γιώργος Καμίνης ζήτησε να κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση των ιστορικών κινηματογράφων | INTIMENEWS/

Καμίνης: «Δεν θα αφήσω να γίνει το “Αττικόν” σουπερμάρκετ»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2018, 11:49
O Γιώργος Καμίνης ζήτησε να κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση των ιστορικών κινηματογράφων
|INTIMENEWS/

Καμίνης: «Δεν θα αφήσω να γίνει το “Αττικόν” σουπερμάρκετ»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2018, 11:49

Να κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση των ιστορικών κινηματογράφων «Απόλλων» και «Αττικόν» τα οποία υπέστησαν ζημιές κατά τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου 2012 και μολονότι έχουν περάσει σχεδόν έξι χρόνια χωρίς να έχει βρεθεί λύση, ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, σε μια παρέμβασή του ώστε να διασωθεί ένας φάρος πολιτισμού για την ελληνική πρωτεύουσα. «Είναι τμήμα πολύ σημαντικό για την ιστορία της πόλης, είναι στην καρδιά της πόλης, είναι μια ανοιχτή πληγή» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Καμίνης εξήγησε πως η εξωτερική πρόσοψη του κτιρίου έχει ούτως ή άλλως κηρυχθεί διατηρητέα, όμως εκκρεμούσε η διασφάλιση της πόλης ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι δύο εμβληματικοί κινηματογράφοι στο εσωτερικό προκειμένου αν πουληθούν να μην αλλάξει η χρήση του.

«Είχα αναλάβει μια διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο ιδρυμάτων τα οποία εμπλεκόντουσαν στην ιστορία των δύο κινηματογράφων» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι υπήρχε διαμάχη μεταξύ των δύο ιδρυμάτων. «Δυστυχώς το ένα ίδρυμα το οποίο επίσης έχει την ευθύνη του Μουσείου της Πόλεως Αθηνών επέδειξε μια πολύ μεγάλη αδιαλλαξία στο να φτάσουμε σε μια συμφωνία –αυτήν την ιστορία τη δούλεψα δύο χρόνια, αλλά προσέκρουσα πάνω στην αδιαλλαξία του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία)». 

«Εγώ, δεν θα τους επιτρέψω να βγάλουν στο σφυρί τους κινηματογράφους και να τους μετατρέψουν σε σουπερμάρκετ και multiplex» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων, υπαινισσόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι υπήρξαν κάποια συμφέροντα που δεν ήθελαν το κτίριο να συνεχίσει να λειτουργεί ως σινεμά.

Ο κ. Καμίνης παρατήρησε ότι «είχαμε φτάσει και με τη βοήθεια του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” πολύ κοντά σε συμφωνία και λόγω της αδιαλλαξίας, –το τονίζω, το είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο– του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι αντιμετωπίζει όλη την πόλη ως ένα μουσείο καταστροφών και κακής εικόνας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων περιέγραψε τώρα, μετά το ναυάγιο της συμφωνίας, μια εικόνα αδιεξόδου.

«Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών διακηρύσσει ότι θα βγάλει τους κινηματογράφους στο σφυρί. Ε, λοιπόν ας πάει να τους βγάλει στο σφυρί, αλλά όποιος και να τους πάρει τους δύο κινηματογράφους να ξέρει δεν θα μπορεί να πειράξει ούτε καρφίτσα», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων.

ImageHandler
Η επιβλητική αίθουσα του «Αττικόν» πριν την καταστροφή
Αττικό4
Η καταστροφική πυρκαγιά τον Φεβρουάριο του 2012 όταν στη Βουλή ψηφιζόταν το PSI

«Η προσπάθειά μας να κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση των αιθουσών “Αττικόν” και “Απόλλων” έχει να κάνει με την ανάγκη να αναγεννηθεί η οδός Σταδίου, που από το εμβληματικό κτίριο έως την Ομόνοια παραμένει σκοτεινή» σημείωσε επίσης ο κ. Καμίνης, o οποίος κατέδειξε τον δυισμό που βιώνει η Αθήνα: Από τη μία αναδεικνύεται ως αυτόνομος τουριστικός προορισμός, είπε, και από την άλλη υπάρχει η εικόνα εγκατάλειψης με τα προβλήματα των τοξικοεξαρτημένων ατόμων, των καταλήψεων κτιρίων και της βίας στα Εξάρχεια, τρεις πληγές που δεν επιτρέπουν στον Δήμο να κάνει τη δουλειά του.

Γι’ αυτά ο δήμαρχος Αθηναίων κατηγόρησε τα αρμόδια υπουργεία, ιδίως αυτό της Προστασίας του Πολίτη και έφερε ως παράδειγμα ένα βίντεο που κυκλοφορεί τελευταία με κουκουλοφόρους να ξυλοκοπούν εμπόρους ναρκωτικών. «Η δίωξη των διακινητών (ναρκωτικών) είναι δουλειά της Αστυνομίας. Δεν μπορεί να την υποκαθιστούν οι κουκουλοφόροι. Αυτός είναι νόμος της ζούγκλας. Η απουσία, η ανικανότητα και η αδιαφορία της κυβέρνησης, οδηγεί σε όλα αυτά τα φαινόμενα που καταγράφονται στο βίντεο που κυκλοφορεί» είπε ο κ. Καμίνης.

Οπως έγινε γνωστό, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην αποκατάσταση του εμβληματικού κτιρίου της οδού Σταδίου, ο κ. Καμίνης εισηγήθηκε την υποβολή από τον δήμο Αθηναίων αιτήματος στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το χαρακτηρισμό ως διατηρητέας της χρήσης των δύο κινηματογραφικών αιθουσών του κτιριακού συγκροτήματος «Αττικόν» και «Απόλλων», που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Σταδίου 19-21 και Χρήστου Λαδά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δήμου Αθηναίων η διατήρηση της χρήσης των δύο ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών, οι προσόψεις των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 2012, και η αποκατάστασή τους σύμφωνα με τις αρχές της Αποκατάστασης Μνημείων, θα συμβάλει στην αναβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...