701
Η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται πλέον σε δεινή θέση. | REUTERS/Leonhard Foeger

Θα αντέξει η Μέρκελ μετά το εκλογικό χαστούκι στο Βερολίνο;

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 10:12
Η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται πλέον σε δεινή θέση.
|REUTERS/Leonhard Foeger

Θα αντέξει η Μέρκελ μετά το εκλογικό χαστούκι στο Βερολίνο;

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 10:12

Από το Σάββατο το Der Spiegel είχε φροντίσει να στείλει την Ανγκελα Μέρκελ στα σχοινιά του πολιτικού ριγκ της Γερμανίας: το περιοδικό εμφάνιζε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έτοιμο να διεκδικήσει την εξουσία των Χριστιανοδημοκρατών και την καγκελαρία στις εκλογές του 2017, αν η Μέρκελ δεν αντέξει άλλο την πίεση. Και τώρα όλοι αναρωτιούνται, αν η καγκελάριος θα αντέξει. Διότι τα αποτελέσματα στις κυριακάτικες τοπικές εκλογές στο Βερολίνο ήταν ένας εφιάλτης για την μέχρι πρότινος πανίσχυρη καγκελάριο, η οποία υπέστη δεύτερο «Βατερλό» μετά από αυτό στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας πριν από δύο εβδομάδες.

Η κάλπη στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα τιμώρησε σκληρά και τους δύο κυβερνώντες. Αν και δεν άλλαξε τίποτα στην κατάταξη των δύο πρώτων κομμάτων, η ιστορική υποχώρηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, η εντυπωσιακή άνοδος του ξενοφοβικού AfD, ο καλπασμός του Die Linke αλλά και η επιστροφή των Φιλελευθέρων, είναι μία σοβαρή ένδειξη ότι στο πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία βρίσκονται σε εξέλιξη τεκτονικές αλλαγές.

Το μήνυμα από το Βερολίνο στάλθηκε τόσο για το πρώτο SPD του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ όσο και για το δεύτερο CDU της κυρίας Μέρκελ: για πρώτη φορά από κοινού υποχώρησαν κάτω από το 50%, ενώ το 1990 τα δύο παραδοσιακά κόμματα είχαν λάβει στην πρωτεύουσα ποσοστά της τάξεως του 77%! Το ποσοστό που έλαβε την Κυριακή το CDU, μόλις στο 17,6%, είναι το χειρότερο που έχουν καταγράψει οι Χριστιανοδημοκράτες ποτέ στην πρωτεύουσα.

Το αρνητικό αποτέλεσμα για το CDU παραδέχτηκε ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ. Απαντώντας δε στο ZDF στην ερώτηση αν το αρνητικό αποτέλεσμα θα έχει επιπτώσεις για την καγκελάριο Μέρκελ, δήλωσε με νόημα: «Ολοι μαζί κερδίζουμε και όλοι μαζί χάνουμε». Το αποτέλεσμα του Βερολίνου, είναι το πέμπτο σε ομόσπονδο κρατίδιο εντός του 2016 στο οποίο οι Χριστιανοδημοκράτες κατέγραψαν απώλειες. Και η κυρία Μέρκελ βρίσκεται τώρα σε εξαιρετικά δεινή θέση – με τους συμμάχους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές να απαιτούν αλλαγή στάσης στο Προσφυγικό, ενώ για την ίδια αυτό το θέμα έχει αναδειχθεί σε πολιτικό τοτέμ.

Ούτε βέβαια για τους Σοσιαλδημοκράτες δεν είναι ενθαρρυντικά τα πράγματα. Στο SPD δεν έχουν πολλούς λόγους να είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι με τα αποτελέσματα της Κυριακής, καθώς μολονότι έμειναν πρώτοι, έχασαν επτά μονάδες. Κατάφεραν πάντως να επανεκλέξουν και τον δήμαρχο Μίχαελ Μίλερ.

2016-09-18T112938Z_1653151751_LR1EC9I0VX41F_RTRMADP_3_GERMANY-ELECTION
O σοσιαλιστής δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ (Reuters)

Ενώ ο Μίλερ δηλώνει ότι «έχουμε επιτύχει τον στόχο μας», ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εμφανίζεται πιο ρεαλιστής. «Δεν πανηγυρίζω κιόλας», είπε, αναλογιζόμενος τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε το κόμμα του στην πρωτεύουσα.

Κερδισμένη από την αναμέτρηση ήταν η Αριστερά (Die Linke) που με 15,6% ενισχύθηκε κατά σχεδόν 4% και πέρασε στην τρίτη θέση, λίγο πάνω από τους Πράσινους (15,2%), που μέτρησαν και αυτοί κάποιες απώλειες. Το Die Linke έχει ωστόσο μια άνιση (και προβληματική) εκπροσώπηση: στο ανατολικό τμήμα του Βερολίνου παραμένει πρώτη δύναμη με 25,2% των ψήφων, αλλά στις δυτικές συνοικίες δεν ξεπερνάει το 11%.

Σημαντική ήταν ακόμη η ενίσχυση και τους Φιλελεύθερους που εκτινάχτηκαν στο 6,7% και μπαίνουν ξανά στην τοπική Βουλή.

2016-09-18T162225Z_642514245_LR1EC9I19H221_RTRMADP_3_GERMANY-ELECTION
Ο επικεφαλής του AfD Γκέοργκ Πατζέρσκι (δεξιά) και ο υπαρχηγός Μέουτεν πανηγυρίζουν το αποτέλεσμα (Reuters)

Η αναμέτρηση επιβεβαίωσε όμως για άλλη μία φορά, μετά την πρόσφατη εκλογή στο Μεκλεμβούργο-Δυτ. Πομερανία και τη γενική δημοκοπική εικόνα, τη ραγδαία άνοδο της ξενοφοβικής και αντιμεταναστευτικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) που μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή του Βερολίνου με το εντυπωσιακό 14,2% – στην προηγούμενη αναμέτρηση του 2012 το κόμμα σχεδόν δεν υπήρχε. «Από το μηδέν φτάσαμε σε διψήφιο ποσοστό, πρόκειται για μία μοναδική επιτυχία» υπογράμμισε ο υποψήφιος του κόμματος στο Βερολίνο Γκέοργκ Παζντέρσκι ενώ η αντιπρόεδρος Μπεατρίξ φον Στορχ κάνει λόγο για «ένα μεγαλειώδες εκλογικό αποτέλεσμα» και υποστηρίζει ότι η AfD «είναι το μόνο κόμμα που ανεβαίνει παντού, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια».

Αντίθετα, οι Πειρατές που είχαν κάνει την έκπληξη την περασμένη φορά με το 8,9% τότε καταβυθίστηκαν στο 1,7%. Και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πολλοί από τους ψηφοφόρους τους έχουν μεταπηδήσει στην Αριστερά.

Τα αποτελέσματα για την -εξακομματική πλέον- τοπική Βουλή έχουν ως εξής:

SPD 21,6% ( -6,7%) 38 έδρες

CDU 17,6% (-5,7%) 31 έδρες

Die Linke 15,6% (+3,9%) 27 έδρες

Πράσινοι 15,2% (-2,4%) 27 έδρες

AfD 14,2%, 25 έδρες

FDP: 6,7% (+4,9%) 12 έδρες

Πειρατές 1,7% (-7,2%) 0 έδρες.

Η επόμενη ημέρα στο κρατίδιο θα φέρει μάλλον έναν κυβερνητικό συνασπισμό SPD-Αριστερά-Πράσινοι καθώς Πράσινοι και SPD δηλώνουν ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...