505
Ο επικεφαλής του ξενοφοβικού AfD, Γκέοργκ Πατσντέρσκι, σε τηλεοπτικό στούντιο τη βραδιά των εκλογών | REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Ακροδεξιά έφτασε στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2016, 21:13
Ο επικεφαλής του ξενοφοβικού AfD, Γκέοργκ Πατσντέρσκι, σε τηλεοπτικό στούντιο τη βραδιά των εκλογών
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Ακροδεξιά έφτασε στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2016, 21:13

Οι Βερολινέζοι δεν ψήφιζαν για την ίδια τη γερμανίδα καγκελάριο την Κυριακή, αλλά η Ανγκελα Μέρκελ ήταν αυτή που δέχθηκε το πλήγμα στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου. Οχι μόνο γιατί το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), έπεσαν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, αλλά επειδή –όπως όλα δείχνουν- για πρώτη φορά εισέρχεται στην κρατιδιακή Βουλή η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό (12,2) –σύμφωνα τουλάχιστον με τα exit polls.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι Χριστιανοδημοκράτες απέσπασαν 17,8%, πέφτοντας από 23,3% που είχαν σημειώσει προηγούμενες εκλογές του 2011 και στα χαμηλότερα επίπεδα μετά την ενοποίηση της χώρας. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 22,8%. Αυτό σημαίνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες προσανατολίζονται πλέον στη διάσπαση της μεγάλης συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες στην τοπική κυβέρνηση της γερμανικής πρωτεύουσας. «Καταφέραμε τον στόχο μας. Εχουμε εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Μίλερ, ο οποίος εξαναγκάζεται σε νέα συμμαχία, πιθανώς  με τους Πράσινους οι οποίοι αναδείχθηκαν τρίτο κόμμα με 16,4%.

Στην προεκλογική εκστρατεία τέθηκαν πολλά ζητήματα δημόσιας διοίκησης και εσωτερικής ασφάλειας, αλλά το μήνυμα των εκλογών τελικά είναι ένα: οι κάτοικοι της πρωτεύουσας επέλεξαν με την ψήφο τους να στείλουν το ξενοφοβικό κόμμα στο δέκατο από τα 16 τοπικά Κοινοβούλια της Ομοσπονδίας, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα κατά της πολιτικής ανοιχτών θυρών της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το Προσφυγικό. «Εχουμε καταφέρει ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Το AfD έφτασε στη γερμανική πρωτεύουσα και βρίσκεται καθ’ οδόν για την Μπούτεστανγκ», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

2016-09-18T170417Z_1930029756_LR1EC9I1BEV2V_RTRMADP_3_GERMANY-ELECTION
Ο σοσιαλδημοκράτις Μίλερ (αριστερά) με τον επικεφαλής του CDU, Χένκελ (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Ο επικεφαλής του ΑfD Γκέοργκ Πατσντέρσκι φαίνεται ότι είχε δίκιο να ελπίζει ότι το κόμμα του θα καταφέρει να φέρει στις κάλπες τους ψηφοφόρους και «να πουν, αυτή τη φορά θα ψηφίσω, διότι θέλουν να αλλάξω κάτι στην πολιτική». Βέβαια, απέναντί του είχε δύο μη χαρισματικούς πολιτικούς, τον σοσιαλδημοκράτη Μίλερ και τον επικεφαλής του CDU Φράνκ Χένκελ, οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους πολίτες.

Ο επικεφαλής του SPD, Μίλερ, ο οποίος είναι και δήμαρχος του Βερολίνου, επιδίωξε να προσελκύσει ψηφοφόρους τονίζοντας ότι η πόλη ήταν ανέκαθεν ανεκτική και ανοικτή. O υπουργός Εξωτερικών -επίσης σοσιαλδημοκράτης- Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε επιτεθεί έντονα κατά του AfD και της Ακροδεξιάς γενικότερα: «Κοιτάξτε τους λαϊκιστές και εθνικιστές είτε το AfD στη Γερμανία είτε τους ανεύθυνους τύπους στη Βρετανία οι οποίοι οδήγησαν στη χώρα τους στο Brexit. Κοιτάξτε τον φωνακλά στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Είναι όλοι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν πολιτική με τον φόβο των πολιτών. Είναι πραγματικός εμπρησμός για την Ευρώπη. Ανάβουν τη σπίθα, η οποία θα βάλει αργότερα φωτιά στα σπίτια των προσφύγων. Αυτή τη φωτιά μπορούμε να τη σβήσουμε στις κάλπες. Δεν χρειαζόμαστε το AfD στη Γερουσία του Βερολίνου».

Κι όμως, το AdF θα βρίσκεται από δω και μπρος στη Γερουσία του Βερολίνου και θα αποδοκιμάζει τις πολιτικές των ανοιχτών συνόρων και της φιλοξενίας προσφύγων –πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες έχει δεχθεί η Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη γερμανίδα καγκελάριο η οποία δέχεται τη δεύτερη εκλογική ήττα της μετά το πρώτο εκλογικό σοκ στις κάλπες της Δυτικής Πομερανίας-Μεκλεμβούργου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...