279
O επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του έναντι των πλατφόρμων διαμοιρασμού σε πρόσφατο συνέδριο του δήμου Αθηναίων | INTIMEnews

Αirbnb σε ρόλο «καταδότη» φοροφυγάδων θέλει η ΑΑΔΕ

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2018, 15:04
O επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του έναντι των πλατφόρμων διαμοιρασμού σε πρόσφατο συνέδριο του δήμου Αθηναίων
|INTIMEnews

Αirbnb σε ρόλο «καταδότη» φοροφυγάδων θέλει η ΑΑΔΕ

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2018, 15:04

Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία δήλωσης στο ηλεκτρονικό Μητρώο της ΑΑΔΕ των ακινήτων που διατίθενται προς ενοικίαση μέσω των πλατφόρμων τύπου Airbnb, HomeAway κ.τ.λ. και αμέσως μετά η Ανεξάρτητη Αρχή ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μαζικές διασταυρώσεις στοιχείων.

Όπως έχει ήδη κάνει γνωστό ο επικεφαλής της, Γιώργος Πιτσιλής, η ΑΑΔΕ θα ζητήσει τη συνδρομή των ίδιων των εταιρειών διαμοιρασμού, προκειμένου να εντοπίσει όσους φοροδιαφεύγουν,

Ετσι, αφού παραχωρήσει στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαμοιρασμού τα σχετικά στοιχεία, θα αιτηθεί τη διαγραφή όσων ακινήτων δεν έχουν υποβληθεί στο Μητρώο και των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν λάβει Αριθμό Μητρώου Ακινήτων.

Η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε παράλληλες συζητήσεις με τις μεγάλες πλατφόρμες ώστε να πάμε σε μία συνεκτική λύση που θα δώσει, αρχικά, το χρόνο προσαρμογής στους χρήστες και στη συνέχεια θα εκβάλει από το σύστημα όσους δεν τηρούν τους κανόνες», είχε πει ο επικεφαλής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε προσφάτως ο δήμος Αθηναίων, με θέμα: «Δια-μοιράζοντας την τουριστική ανάπτυξη _ οι προορισμοί στην εποχή του sharing economy».

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με επιτόπιες έρευνες ελεγκτών της ΑΑΔΕ με το γνωστό «σύστημα του τουρίστα» (παριστάνοντας δηλαδή τους πελάτες που ενδιαφέρονται να νοικιάσουν κατοικίες μέσω Airbnb) που απέδωσε τα μέγιστα το περασμένο καλοκαίρι στους ελέγχους φοροδιαφυγής σε κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ξενοδοχεία κτλ.

Ανάμεσα σε άλλα, εξετάζεται επίσης η χρήση «search robot» τα οποία θα σαρώνουν αυτόματα και άμεσα τα ακίνητα που έχουν ανεβάσει στο Διαδίκτυο οι ιδιοκτήτες τους στην Ελλάδα. Με τη μέθοδο αυτή θα εξασφαλίζεται η ταχύτητα των διασταυρώσεων και η εγκυρότητά τους και θα διαπιστώνεται ποιοι τα έχουν δηλώσει, αλλά και επιπλέον εάν τυχόν παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (πχ πρωινό, ξεναγήσεις κλπ) προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...