244
Το -εκτός λειτουργίας πλέον- πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ | EPA/SERGEY DOLZHENKO

Αύξηση της ραδιενέργειας έπειτα από πυρκαγιά κοντά στο Τσερνόμπιλ

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 08:11
Το -εκτός λειτουργίας πλέον- πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ
|EPA/SERGEY DOLZHENKO

Αύξηση της ραδιενέργειας έπειτα από πυρκαγιά κοντά στο Τσερνόμπιλ

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 08:11

Η Ουκρανία ανέφερε την Κυριακή αύξηση της ραδιενέργειας λόγω δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο στη ζώνη αποκλεισμού που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

«Υπάρχουν άσχημες ειδήσεις: η ραδιενέργεια είναι υψηλότερη από το κανονικό στο επίκεντρο της φωτιάς», δήλωσε στο Facebook ο Εγκορ Φιρσόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης.

Ο Φιρσόφ συνόδευσε το μήνυμά του με βίντεο που δείχνει έναν μετρητή Γκάιγκερ (για την ανίχνευση και μέτρηση της ακτινοβολίας) που εμφανίζει επίπεδο ραδιενέργειας 16 φορές υψηλότερο από το κανονικό.

Οι φλόγες εισέβαλαν σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα της δασικής έκτασης που βρίσκεται γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, του Κιέβου.

Οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων είχαν διαβεβαιώσει την Κυριακή ότι δεν υπήρχε αύξηση της ραδιενέργειας, αφότου είχαν κάνει λόγο το Σάββατο για «δυσκολίες» στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την καταστροφή λόγω αύξησης της ραδιενέργειας σε ορισμένα σημεία. Οι Αρχές δήλωσαν ότι οι γύρω κοινότητες δεν κινδύνευαν.

Δύο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και εκατό πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Ο αντιδραστήρας Νο 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986 μολύνοντας, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και τα τρία τέταρτα της Ευρώπης. Μετά την καταστροφή, οι Αρχές εκκένωσαν την περιοχή απομακρύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ενώ περισσότερα από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έμειναν εγκαταλειμμένα.

Τρεις ακόμα αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου συνέχισαν να λειτουργούν μετά την τραγωδία. Ο τελευταίος σταμάτησε να λειτουργεί το 2000, σηματοδοτώντας το τέλος κάθε δραστηριότητας στο Τσερνόμπιλ.