406
Διαδηλωτές εναντίον των Ταλιμπάν, στην Τζαλαλαμπάντ, την Τετάρτη | Pajhwok Afghan News/Handout via REUTERS

Αφγανιστάν: Διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν – Νεκροί από πυρά των ισλαμιστών

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2021, 13:05
Διαδηλωτές εναντίον των Ταλιμπάν, στην Τζαλαλαμπάντ, την Τετάρτη
|Pajhwok Afghan News/Handout via REUTERS

Αφγανιστάν: Διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν – Νεκροί από πυρά των ισλαμιστών

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2021, 13:05

Οι πρώτες εκδηλώσεις αντίδρασης από Αφγανούς εναντίον των Ταλιμπάν έχουν αρχίσει δειλά δειλά να διοργανώνονται σε διάφορα σημεία της χώρας, που έχουν καταλάβει οι ισλαμιστές.

«Αρκετοί» άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη στην πόλη Ασανταμπάντ, όταν Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων που ανέμιζαν τη σημαία του Αφγανιστάν σε ένα συλλαλητήριο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Οι διαδηλώσεις από ανθρώπους που ανεμίζουν την αφγανική σημαία, σε μερικές περιπτώσεις αφού καταστρέψουν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν, είναι οι πρώτες ενδείξεις λαϊκής εναντίωσης στους Ταλιμπάν.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι απώλειες οφείλονται στα πυρά ή στο ποδοπάτημα που προκάλεσαν, δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαλίμ από την πόλη αυτή, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν.

«Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους. Στην αρχή φοβόμουν και δεν ήθελα να πάω, αλλά όταν είδα έναν από τους γείτονές μου να ενώνεται μαζί τους, έβγαλα τη σημαία που έχω στο σπίτι», είπε ο Σαλίμ.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης την Πέμπτη, στην Τζαλαλαμπάντ, 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ, στη Χοστ και σε έναν τομέα της επαρχίας Πάκτια.

Την Τετάρτη, Ταλιμπάν πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών που ανέμιζαν την αφγανική σημαία με το μαύρο, κόκκινο και πράσινο χρώμα στην Τζαλαλαμπάντ, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 10.

Το Αφγανιστάν γιορτάζει στις 19 Αυγούστου την ανεξαρτησία του το 1919 από τον βρετανικό έλεγχο.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ, ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο εναντίωσης στους Ταλιμπάν, εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις.

«Χαιρετώ εκείνους που σηκώνουν την εθνική σημαία και έτσι υποστηρίζουν την αξιοπρέπεια του έθνους», έγραψε στο Twitter.

Ο Σάλεχ δήλωσε την Τρίτη ότι βρίσκεται στο Αφγανιστάν και ότι είναι ο «νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος» μετά τη φυγή του προέδρου Ασραφ Γκάνι, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.

Τι γίνεται στο αεροδρόμιο

Την ίδια στιγμή, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζει να επικρατεί το χάος έξω από την περίμετρό του, με χιλιάδες κόσμου, ντόπιους και ξένους υπηκόους, να προσπαθούν να μπουν μέσα για να φύγουν από τη χώρα.

Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή, μέσα και γύρω από αυτό, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ταλιμπάν και του ΝΑΤΟ.

Οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν είτε από πυρά είτε σε ποδοπατήματα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των Ταλιμπάν και κάλεσε τους ανθρώπους, οι οποίοι εξακολουθούν να συνωστίζονται στις πύλες του αεροδρομίου, να επιστρέψουν στα σπίτια τους αν δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ταξιδέψουν.

«Δεν θέλουμε να πειράξουμε κανέναν στο αεροδρόμιο», δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Υπήρξαν όμως αναφορές για βίαιη συμπεριφορά των Ταλιμπάν στα σημεία ελέγχου προς το αεροδρόμιο, εναντίον κυρίως γυναικών και παιδιών, που δεν τους άφησαν να περάσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...