304
Τα καρέ της επίμαχης διαφήμισης. Η αλληλουχία των εικόνων μπορούσε εύκολα να παρεξηγηθεί | YouTube

«Συγνώμη λάθος», λέει η Dove για τη ρατσιστική διαφήμιση

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2017, 13:29
Τα καρέ της επίμαχης διαφήμισης. Η αλληλουχία των εικόνων μπορούσε εύκολα να παρεξηγηθεί
|YouTube

«Συγνώμη λάθος», λέει η Dove για τη ρατσιστική διαφήμιση

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2017, 13:29

Σάλο προκάλεσε η απίστευτη διαφήμιση του νέου αφρόλουτρου Dove στο Facebook με πρωταγωνίστρια μία χαμογελαστή μαύρη γυναίκα, η οποία εμφανίζεται να βγάζει το καφετί χρώματος μπλουζάκι που φορά και ως εκ θαύματος να μεταμορφώνεται σε μία λευκή γυναίκα που πλέον φορά ένα ανοικτό κρεμ μπλουζάκι. Και όλα αυτά αυτά χάρη στις… ευεργετικές ιδιότητες του προϊόντος!

Το σποτ με το οποίο οι διαφημιστές της γνωστής σειράς προϊόντων περιποίησης επιχείρησαν να «διαψεύσουν» το χιλιοειπωμένο ελληνικό ρητό, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα social media και ήδη κάποιοι κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των προϊόντων Dove.

Τόσο στο Facebook όσο και στο Τwitter, χιλιάδες χρήστες κατήγγειλαν τη «ρατσιστική, ανεύθυνη και δίχως ψήγμα ευαισθησίας» διαφήμιση της Dove. Πολλοί επίσης, είναι αυτοί που υπογραμμίζουν ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας «ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν», καθώς και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες ρατσιστικές διαφημίσεις για τέτοιου είδους προϊόντα.

Αλλοι πάλι, παραπέμποντας σε παλαιότερο διαφημιστικό της Dove (ανάλογου ύφους και περιεχομένου/ βλ. φωτογραφία κάτω) παρατηρούσαν με νόημα πως μία ρατσιστική διαφήμιση σε κάνει ύποπτο, αλλά δύο σε κάνουν «κάπως ένοχο».

Mπροστά στη γενική κατακραυγή, η Dove απέσυρε τη διαφήμιση από τη σελίδα της στο Facebook και ζήτησε συγνώμη για τη «βλάβη που προκάλεσε» με το επίμαχο σποτ. «Η φωτογραφία που ανεβάσαμε πρόσφατα στο Facebook απέτυχε να αντιπροσωπεύσει σωστά τις έγχρωμες (sic) γυναίκες… Λυπούμαστε βαθύτατα για την προσβολή που προκάλεσε», ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτησή της στο Twitter. «Λυπούμαστε πολύ και ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη αν προσβάλαμε κάποιους», επανέλαβε σε άλλη ανακοίνωσή της.

«Το  έχετε ξανακάνει», ήταν η οργισμένη απάντηση προς την εταιρεία από ορισμένους χρήστες -ανάμεσά τους και η γνωστή στη Βρετανία make-up artist  και blogger Ναόμι Μπλέικ (Naythemua – Naomi Blake)- που πόσταραν μάλιστα και τη φωτογραφία από παλαιότερη διαφήμιση της Dove.

#Dove commented on the ad because I commented under the ad on Facebook sooo I still don't think they get it ….

Geplaatst door Naythemua op Vrijdag 6 oktober 2017

Αλλοι πάλι, προς υπεράσπιση της Dove, επεσήμαιναν ότι έγινε επιλεκτική χρήση αποσπάσματος της διαφήμισης, καθώς στη συνέχεια η λευκή γυναίκα δίνει τη θέση της σε μία άλλη, ασιατικής καταγωγής (δειτε το σποτ κάτω).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...