732
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αμφισβήτησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει διαπραγμάτευση. «Πώς μπορεί να διαπραγματευτείς όταν πας και τα δίνεις όλα εκ προοιμίου;» είπε | INTIMENEWS

Βενιζέλος: «Τσακαλώτος, Χουλιαράκης έγιναν βενιζελικότεροι του Βενιζέλου»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2017, 16:49
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αμφισβήτησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει διαπραγμάτευση. «Πώς μπορεί να διαπραγματευτείς όταν πας και τα δίνεις όλα εκ προοιμίου;» είπε
|INTIMENEWS

Βενιζέλος: «Τσακαλώτος, Χουλιαράκης έγιναν βενιζελικότεροι του Βενιζέλου»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2017, 16:49

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρευστοποιηθεί αξιακά και πολιτικά, δεν είναι σε στερεά κατάσταση. Προσλαμβάνει το σχήμα του δοχείου, στο οποίο κάθε φορά εισέρχεται» είπε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση πριν τη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε δύο έγγραφα στη Βουλή. Το mail Χαρδούβελη, με τα μέτρα που περιελάμβανε και το άρθρο του Γιώργου Στρατόπουλου στο Protagon σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις. «Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυσή του, ο αναλυτής Γιώργος Στρατόπουλος, στο Protagon, εξηγεί γιατί υπάρχει κρυφή περικοπή συντάξεων με το σημερινό νομοσχέδιο 3,3 δισεκατομμυρίων, γιατί καταργείται η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει αύξηση των συντάξεων ίση με το μισό της αύξησης του ΑΕΠ και με το μισό του πληθωρισμού από το 2018 και μετά» είπε.

Ο κ. Βενιζέλος αμφισβήτησε τα περί διαπραγμάτευσης για το χρέος. «Ποια διαπραγμάτευση κάνετε; Για το χρέος; Περιμένετε τα μαντάτα από τον κ. Τραμπ, από τον κ. Mακρόν, από το G7 και εν τέλει από την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε. Δεν προτείνει τίποτα η ελληνική κυβέρνηση, δεν ζητάει τίποτα. Γιατί είναι ενθουσιασμένος ο κ. Τσίπρας; Για πρωτογενή πλεονάσματα; Από εκεί που ήταν βλαπτικά για την οικονομία και στόχος ήταν η μείωσή τους, τώρα έχετε προσχωρήσει στην λογική όσο περισσότερα τόσο καλύτερα γιατί, παρότι υπό συνθήκες ύφεσης το 2016 καταφέραμε να έχουμε πλεόνασμα 4,2% αντί για 0,5%». 

«Ευχαριστώ τους Τσακαλώτο, Χουλιαράκη»

«Και τι γίνεται με το χρέος;» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος για να συμπληρώσει: «Καταρχάς οφείλω να ευχαριστήσω τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Χουλιαράκη γιατί υπέγραψαν και υπέβαλαν στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα η επεξηγηματική έκθεση για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021, όπου στις σελίδες 146 και 147, παρουσιάζεται η παρέμβαση στο χρέος του 2012:PSΙ, OSΙ, αναδιάρθρωση, μείωση τόκων, όλο αυτό που μας επιτρέπει σήμερα να προσδοκούμε πρόσθετα μέτρα για το χρέος και το έχουν γράψει κατά τρόπο καλύτερο απ’ ό,τι θα το έγραφα εγώ, είναι βενιζελικότεροι του Βενιζέλου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Το καταθέτω και τους ευχαριστώ.  Αλλά, είδαμε ότι για το χρέος υπάρχει η ρήτρα Πεκίνου, ο κ. Τσίπρας είπε στο Πεκίνο, δεν θα εφαρμοστούν ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα αν δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Να ‘χαμε να λέγαμε δηλαδή. Γιατί αν δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο. Γιατί το παιχνίδι με τη φωτιά μας έχει οδηγήσει τώρα στο να καιγόμαστε, όποια κίνηση και αν γίνει. Άλλωστε, το νέο πολιτικό ιδεώδες του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δοθούν οι μικρές πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές, οι οποίες είναι συνέχεια συμφωνημένη της παρέμβασης του 2012».

«Πώς μπορεί να διαπραγματευτείς όταν πας και τα δίνεις όλα εκ προοιμίου παρακαλώντας να σε βοηθήσουν να κάνεις πολιτικά τεχνάσματα;» αναρωτήθηκε. Και είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να κερδίσει πολιτικό χρόνο, να μεταφέρει τα δύσκολα σε χρόνο που τοποθετείται στη θητεία της επόμενης κυβέρνησης, άρα “βοηθήστε με – λέει στους δανειστές- να τα φορτώσω στους επόμενους”, και δεύτερον, “δεν έχω καμία αξίωση, βάλτε όσα υφεσιακά μέτρα θέλετε, υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, όχι 3,5%, όχι 4,5%, 5,5% ανεξαρτήτως ρυθμού ανάπτυξης”, που ποτέ δεν το είχαμε δεχθεί εμείς αυτό υπό τις χειρότερες συνθήκες για την οικονομία της χώρας. Αρκεί να υπάρχει ο μύθος των δήθεν αντιμέτρων».

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, «αντίμετρα δεν υπάρχουν καταρχάς νομικά, γιατί οι σχετικές διατάξεις δεν υφίστανται, αντιβαίνουν ρητά όχι μόνο στο άρθρο 78 παράγραφος 4 αλλά και στο άρθρο 43 του Συντάγματος περί νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων. Υπάρχει όμως ο κόφτης, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή. Και εν πάση περιπτώσει η λογική των αντιμέτρων ποια είναι; Ότι θα στραγγαλίσω την οικονομία, θα φορολογήσω οτιδήποτε κινείται ή δεν κινείται, αρκεί να έχει μία στοιχειώδη υπόσταση και θα αναδιανείμω τη μιζέρια με επιδοματικές πολιτικές. Και υπάρχει και η αριθμητική των ψευδαισθήσεων, 4,9 δισ. μέτρα, 7,5 δισ. αντίμετρα, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. είναι αυτά τα αόριστα, απροσδιόριστα φορολογικά που είναι η εισφορά των συνταξιούχων που χάνουν την προσδοκώμενη αύξηση τα επόμενα χρόνια. Αν είναι έτσι, όπως έχει ειπωθεί στο διαδίκτυο, δώστε 2,6 δισ. αντίμετρα χωρίς καθόλου μέτρα, αφού περισσεύουν τα αντίμετρα!»

«Η κοινωνία δεν μπορεί με μια τέτοια κυβέρνηση να υιοθετήσει το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα που χρειάζεται, δεν μπορεί να αποκτήσει την επιθυμία να κερδίσει το χαμένο έδαφος και τον χαμένο χρόνο» είπε, κλείνοντας την ομιλία του. «Μετά από εκλογές χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση, ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να μετάσχει, χωρίς να μπορεί να παρεμποδίσει ή να υπαγορεύσει τις εξελίξεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...