585
«...Mη σου δώσω ένα χαστούκι μέσα στα μούτρα». |

Πόση βία ακόμα θα δούμε στο «Big Brother»;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 4 Δεκεμβρίου 2020, 16:15
«...Mη σου δώσω ένα χαστούκι μέσα στα μούτρα».
|

Πόση βία ακόμα θα δούμε στο «Big Brother»;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 4 Δεκεμβρίου 2020, 16:15

Λίγος καιρός έχει περάσει από τότε που εκείνος ο αναβλύζων βαρβατίλα, Κρητικός παίκτης του ριάλιτι εγκλεισμού είχε ανάψει φωτιές με την ατάκα περί βιασμού, την οποία είχε πετάξει σε μια κουβεντούλα. Η παραγωγή πέταξε και τον παίκτη εκτός παιχνιδιού, όπως φαίνεται, όμως, δεν μπόρεσε να πετάξει έξω την κουλτούρα της βίας. Και μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να το κάνει, γιατί η βαρβατίλα περισσεύει εκεί μέσα.

Μετά τις υπόνοιες και τα αστειάκια περί βιασμού, λοιπόν, έχουμε ακόμα μια σκηνή με τοποθέτηση βίαιου προϊόντος, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. Αυτή τη φορά, ο πρωταγωνιστής είναι ο «παντελονάτος» Δημήτρης Κεχαγιάς. Ας τον λέμε από δω και πέρα έτσι, γιατί μας έχει ζαλίσει με τα παντελόνια του και το βαρβάτο περιεχόμενό τους, το οποίο τον οριοθετεί ως αρσενικό και δεν τον αφήνει να συμπεριφέρεται σαν γκόμενα, όπως έχει πει και ο ίδιος πολλάκις.

Ο «παντελονάτος», λοιπόν, άμα θυμώνει με κάποιον, το παντελόνι του δεν του επιτρέπει να κάνει κάτι λιγότερο από το να τον απειλήσει με βία. Κι έτσι, σ’ έναν τσακωμό που είχε πριν από λίγες μέρες με τον συμπαίκτη του, Χρήστο Βαρουξή, ο «παντελονάτος» σηκώνεται και αφού πλησιάσει επιθετικά τον άλλο και σχεδόν κολλήσει τη μούρη του πάνω του (έτσι κάνουν οι «παντελονάτοι»), καταλήγει να του πει «…μη σου δώσω ένα χαστούκι μέσα στα μούτρα».

Ο «παντελονάτος» έχει επιθυμήσει κι άλλοτε να χώσει μπάτσες, και μάλιστα σε γυναίκα: «Θα της δώσω μπάτσα σήμερα που θα της φύγουν τα δόντια, αλήθεια σου λέω», είχε πει πριν δύο μήνες, αναφερόμενος στη συμπαίκτριά του, Αννα-Μαρία. Δεν το είπε μπροστά της, δεν κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος της, αλλά έχει σημασία; Το θέμα είναι ότι ακούσαμε ακόμα μια φορά κάτι με τη δυσοσμία της βίας μέσα του. Κάτι που, αν μη τι άλλο, δεν θα έπρεπε να ακούγεται σε καμιά τηλεοπτική εκπομπή.

Μάλιστα, ο «παντελονάτος», τότε, είχε ξεστομίσει την παραπάνω φράση μπροστά σε δύο γυναίκες, που καμιά τους δεν αντέδρασε αρνητικά σε αυτό που άκουσε. Αντιθέτως, έμοιαζαν να συμφωνούν μαζί του, πράγμα που κάνει το περιστατικό ακόμα πιο θλιβερό.

Γιατί ο εν λόγω παίκτης δεν είχε αποβληθεί τότε από το παιχνίδι; Η ατάκα για μπάτσες που σπάνε δόντια θεωρήθηκε πιο light από την ατάκα περί βιασμού του Κρητικού πρώην παίκτη; Τώρα που στάθηκε πάνω από έναν άλλο, απειλώντας τον με χαστούκια, δεν θεωρείται πάλι σοβαρός λόγος για να απομακρυνθεί ο εν λόγω άνθρωπος από το παιχνίδι και τις οθόνες; 

Ρητορικό το ερώτημα, δεν έχει νόημα καν να διατυπώνεται, σε ένα τηλεοπτικό θέαμα που μοιάζει να έχει χάσει την μπάλα ως προς τα αυτονόητα. Μέσα στα οποία είναι, υποθέτω, η ύπαρξη κόκκινων γραμμών ως προς τις βίαιες συμπεριφορές, όταν αυτές προκύπτουν. Οι σεξιστικές προκαταλήψεις για τα παντελόνια, το περιεχόμενό τους και το στερεότυπο που θέλει να είσαι υποδεέστερο ον αν δεν τα έχεις, δυστυχώς ακούγονται ελεύθερα, και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις σχολιάζουμε και να περιμένουμε υπομονετικά να εκλείψουν. Τις απειλές για χαστούκια και μπάτσες, όμως; Τους νταήδες που έρχονται από πάνω σου έτοιμοι για τσαμπουκά; Τέτοιου είδους σκηνές δεν θα έπρεπε να κόβονται στο επόμενο λεπτό; Και να πετιούνται έξω, με συνοπτικές διαδικασίες, οι πρωταγωνιστές τους; 

Τα τελευταία δεν είναι ρητορικά ερωτήματα. Είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί από την παραγωγή του συγκεκριμένου σόου. 

Λάθος, θα έπρεπε να έχει απαντηθεί. Χθες.

ΥΓ. Πέρα από αυτά που περιέγραψα παραπάνω, βλέπουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, όλον αυτόν τον καιρό, και πολλά μαλλιοτραβήγματα, τραμπούκικα πεσίματα, όπως και άπειρα βρισίδια. Οχι μόνο από άνδρες, αλλά και από γυναίκες. Γενικώς, η κουλτούρα της βίας δίνει και παίρνει σε αυτό το τηλεοπτικό προϊόν, απροκάλυπτη και αφιλτράριστη. Γιατί;