446
Υποκινούμενοι ή εξαπατημένοι οι άνθρωποι που κατεβαίνουν στο Σύνταγμα; | SOOC

Τα πιο ωραία λαϊκά κινήματα

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 12 Ιουνίου 2016, 20:08
Υποκινούμενοι ή εξαπατημένοι οι άνθρωποι που κατεβαίνουν στο Σύνταγμα;
|SOOC

Τα πιο ωραία λαϊκά κινήματα

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 12 Ιουνίου 2016, 20:08

Ο Νίκος Φίλης, η «Αυγή» και εντός των προσεχών ωρών το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι το σεμνό event «Παραιτηθείτε», υποστηρίζεται από την ακροδεξιά. Αντιθέτως, μας εξήγησε ο υπουργός Παιδείας, οι «Αγανακτισμένοι» ήταν ένα αυθόρμητο λαϊκό κίνημα. Πόσο δίκαιο έχει;

Επειδή στην εποχή της κρίσης τα χρόνια περνάνε από πάνω μας σαν αιώνες, χρειάζεται να ξύσουμε το κεφάλι και να θυμηθούμε εκείνες τις μέρες στην πλατεία Συντάγματος. Ηταν Μάιος του 2011. Η χώρα έμπαινε στα βάρβαρα μέτρα και ο κόσμος έβγαινε στους δρόμους, εμπνευσμένος από τους «Αγανακτισμένους» της Ισπανίας.

Υπήρξε πολιτική υποκίνηση; Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Στην πάνω πλατεία, δηλαδή στη Λεωφόρο Αμαλίας, υπήρχαν πολλά αγόρια με ξυρισμένα κεφάλια και τεράστιες παλάμες που μούτζωναν ρυθμικά προς τη Βουλή. Προς Θεού, δεν έφεραν άλλα σύμβολα πέραν της ελληνικής σημαίας. Ολοι γνώριζαν ότι επρόκειτο για χρυσαυγίτες, πλην όμως ουδέποτε η οργάνωση επιβεβαίωσε συγκροτημένη παρουσία στην πλατεία. Και γιατί να το κάνει; Το κίνημα ήταν λαϊκό.

Οι «Αγανακτισμένοι» ήταν ένα αυθόρμητο λαϊκό κίνημα που έσπειρε καρπούς για να θερίσει ο ΣΥΡΙΖΑ του Φίλη και του Γιάνη

Πίσω από τα αγόρια που μούτζωναν, λίγο πριν αρχίσουν τα σκαλοπάτια, ήταν οι πάγκοι των γραφικών. Ερασιτέχνες ιερείς, ημίτρελοι οραματιστές, άνθρωποι που είχαν είτε ακραίες θέσεις, είτε ακραία προβλήματα. Και κάτω, λοιπόν, έξω από το μετρό, πίσω από τον παππού που έχει εδώ και μία δεκαετία «όγκο στον εγκέφαλο», άρχιζε να αναπτύσσεται το λαϊκό κίνημα, που λέει ο Νίκος ο Φίλης. Μισό λεπτό. Ηταν, όντως, αυθόρμητη η έξοδος στις πλατείες; Ναι, σε γενικές γραμμές ήταν. Το ΚΚΕ δεν κάνει τέτοια πράγματα και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετά μικρός για να έχει αντίστοιχη οργανωτική εμβέλεια. Μεγάλωσε, όμως, εκεί μέσα. Στις πλατείες. Εγινε ο σέρφερ που καβάλησε το καλύτερο κύμα. Ο χρυσοθήρας που βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή ολομόναχος μπροστά στο κοίτασμα. Αν θέλετε, ο Τσίπρας είναι ο μόνος άνθρωπος που βρήκε πετρέλαιο στο Σύνταγμα.

Αν έχετε υπομονή μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο. Θα θυμώσετε ή θα σκάσετε στα γέλια. Δεν υπάρχει μέση αντίδραση σε αυτά που θα ακούσετε. Κατρούγκαλος, Τσακαλώτος και Γιάνης. Τέσσερα χρόνια μετά ήταν υπουργοί στην ίδια κυβέρνηση. Θα μπορούσε να είναι και ο τέταρτος, ο Καζάκης, αν ήταν ελαφρώς υπομονετικός και περισσότερο εγκρατής -η συμμετοχή του θα πρόσθετε περισσότερο θέαμα στη διαπραγμάτευση.

Ναι, λοιπόν, οι «Αγανακτισμένοι» ήταν ένα αυθόρμητο λαϊκό κίνημα που έσπειρε καρπούς για να θερίσει ο ΣΥΡΙΖΑ του Φίλη και του Γιάνη. Και αν ο υπουργός Παιδείας θέλει να μιλήσει περί ηθικής και λαϊκών κινημάτων, καλό είναι να θυμηθεί πώς ο ίδιος και το κόμμα του έκαναν πλιάτσικο στην οργή των ανθρώπων, δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις και πλαστές ελπίδες. Οι «Αγανακτισμένοι» ήταν λαϊκό κίνημα που έγινε εύφορο έδαφος για την καλλιέργεια του λαϊκισμού και των διχαστικών θέσεων. Αν οι «Παραιτηθείτε» υποκινήθηκαν, οι « Αγανακτισμένοι» χρησιμοποιήθηκαν. Και εξαπατήθηκαν.