605
Ο Πούτιν παρασημοφορεί τον αρχιμουσικό Σεργκέι Ροντούλγκιν για τις υπηρεσίες του στη ρωσική κουλτούρα, το 2016 | REUTERS/Ivan Sekretarev/Pool/File Photo

Ελβετία: Δικάζονται τραπεζίτες για «τα λεφτά του Πούτιν»

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2023, 20:02
Ο Πούτιν παρασημοφορεί τον αρχιμουσικό Σεργκέι Ροντούλγκιν για τις υπηρεσίες του στη ρωσική κουλτούρα, το 2016
|REUTERS/Ivan Sekretarev/Pool/File Photo

Ελβετία: Δικάζονται τραπεζίτες για «τα λεφτά του Πούτιν»

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2023, 20:02

Ο πλούτος του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, στο οποίο ένα δικαστήριο της Ζυρίχης ενδέχεται να ρίξει κάποια αχτίδα φωτός, γράφει η Corriere della Sera. Διότι εκεί δικάζονται ο επικεφαλής του ελβετικού υποκαταστήματος της Gazprom bank, ο Ρώσος Ρομάν Αμπντούλιν, μαζί με τρεις συνεργάτες του στην τράπεζα (ο ένας Ελβετός). Η εις βάρος τους κατηγορία είναι ότι αποδέχθηκαν κατάθεση κεφαλαίων τα οποία ίσως ελέγχει ο ρώσος πρόεδρος, χωρίς να ερευνήσουν την προέλευσή τους.

Σίγουρα υπάρχουν πολλές ενδείξεις για την απεραντοσύνη του πλούτου του Πούτιν, γράφουν οι Ιταλοί και θυμίζουν την κατάθεση του Μπιλ Μπράουντερ στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2017: ο ιδιοκτήτης του επενδυτικού ταμείου Hermitage, το οποίο κάποτε υπήρξε ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρωσία, είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν ελέγχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 200 δισ. δολαρίων – ένα αστρονομικό ποσόν. Ωστόσο, τα χαρτιά λένε ότι ο «τσάρος» λαμβάνει ετήσιο μισθό περί τις 150.000, διαθέτει μόνο ένα κτίριο 75 τ.μ. στη Μόσχα και ζει σε ένα άλλο διαμέρισμα 148 τ.μ.

«Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι διαφορετική: ο δικτάτορας έχει φωτογραφηθεί με ρολόγια Patek Philippe ή Lange & Sohne, τα οποία αξίζουν το πολλαπλάσιο του μισθού του. Στην πρώτη ομιλία του στην αρχή του πολέμου, στο γήπεδο Λουζνίκι, έναν χρόνο πριν, αρκετοί παρατήρησαν το σακάκι του, μάρκας Loro Piana, αξίας 12.000 ευρώ. Και η οργάνωση του Ναβάλνι έχει δημοσιεύσει βίντεο με ‘‘το παλάτι του Πούτιν” στη Μαύρη Θάλασσα, που εκτείνεται σε 17.600 τ.μ. και διαθέτει μαρμάρινες πισίνες, ελικοδρόμιο και μασίφ χρυσάφι στον καμπινέ. Αυτό το βίντεο το είδαν 2,8 εκατομμύρια φορές στο YouTube και άλλες τόσες στο Telegram. Ο Πούτιν αρνήθηκε τα πάντα».

Η Corriere είναι σίγουρη ότι τα περιουσιακά του Πούτιν και η υπόθεση του «παλατιού» στον Εύξεινο Πόντο θα συζητηθούν στη δίκη των τραπεζιτών, αφού το κατηγορητήριο σχετίζεται κατά κάποιον τρόπο με αυτά τα θέματα. Η τραπεζιτική τετράδα κατηγορείται ότι αποδέχθηκε για κατάθεση ποσά άνω των 50 εκατ. δολαρίων χωρίς να εξετάσει αν αφορούν την περιουσία του Πούτιν.

Καταθέτης ήταν ένας καλλιτέχνης τον οποίο έχει παρασημοφορήσει ο ρώσος πρόεδρος, ο αρχιμουσικός Σεργκέι Ρολντούγκιν, διευθυντής ορχήστρας στο λυρικό θέατρο «Μαριίνσκι» της Αγίας Πετρούπολης, άνθρωπος εμπιστοσύνης, καθώς τυγχάνει να είναι και νονός μιας από τις κόρες του «τσάρου» – και για αυτόν τον λόγο τού έχουν κολλήσει το παρατσούκλι «ο τσελίστας του Πούτιν».

Πηγαίνοντας τα λεφτά στην ελβετική Gazprom bank, οι τραπεζίτες τα έλαβαν ευχαρίστως και δεν τον χαρακτήρισαν «εκτεθειμένο πολιτικά». Δεδομένου ότι αυτός είναι ένας όρος που αφορά τις διαδικασίες καταπολέμησης του μαύρου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες), συνάγεται ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε δίχως τις απαιτούμενες έρευνες. Και ακριβώς για αυτή την παράλειψή τους δικάζονται οι τέσσερις. Η Gazprom bank, όπως είναι φυσικό, απορρίπτει όλες τις κατηγορίες που της προσάπτουν (περί οικονομικού εγκλήματος).

Η υπόθεση προέκυψε με την αποκάλυψη των Panama Papers το 2016. Στην Ελβετία, η FINMA (Swiss Financial Market Supervisory Authority) είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τα χρηματοοικονομικά θέματα, έτσι χρησιμοποίησε αυτά τα έγγραφα για να ξεκινήσει την έρευνά της και να στήσει κατηγορητήριο. Τις τελευταίες ημέρες, σχετικές αποκαλύψεις έκανε και η ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger. Οι Ελβετοί έχουν την ευκαιρία να διαψεύσουν όσους τους κατηγορούν ότι το τραπεζικό σύστημά τους προστατεύει τους Ρώσους, σχολίασε η Corriere.

H Ενωση Τραπεζών της Ελβετίας εκτιμά ότι στις τράπεζες-μέλη της υπάρχουν σήμερα έως και 200 ​​δισ. δολάρια που έχουν κατατεθεί στο όνομα ρώσων πολιτών. Η Gazprom bank συνδέεται με τον ρωσικό κρατικό γίγαντα πετρελαιοειδών Gazprom. Από τις έξι εταιρικές οντότητες της Gazprom bank, η ελβετική κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε δύο, όπως και η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις και στις έξι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση (Κομισιόν) και η Ιαπωνία δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις σε καμία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...