407
Δύο γυναίκες περπατούν με φόντο ερείπια στη βομβαρδισμένη Ράκα | EPA/AHMED MARDNLI

FBI: Μία Αμερικανίδα ήταν αρχηγός των γυναικών του ISIS στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 11:58
Δύο γυναίκες περπατούν με φόντο ερείπια στη βομβαρδισμένη Ράκα
|EPA/AHMED MARDNLI

FBI: Μία Αμερικανίδα ήταν αρχηγός των γυναικών του ISIS στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 11:58

Μια Αμερικανίδα συνελήφθη με την κατηγορία ότι οργάνωσε και εκπαίδευσε μια γυναικεία ομάδα του ISIS, στη Ράκα της Συρίας.

Η Αλισον Φλιουκ-Εκρεν ζούσε στο Κάνσας με τα πέντε παιδιά της, όταν, υπό συνθήκες που δεν έγιναν γνωστές, βρέθηκε να ηγείται μιας αποκλειστικά γυναικείας ομάδας των τζιχαντιστών στη διάρκεια του συριακού εμφυλίου και εκπαίδευε γυναίκες και παιδιά, ανάμεσά τους και τα δικά της, να χρησιμοποιούν Καλάσνικοφ και γιλέκα καμικάζι.

Επίσης, οι αμερικανικές αρχές υποπτεύονται ότι η ίδια στρατολογούσε μέλη για μελλοντικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Η Φλιουκ-Εκρεν κατηγορείται για συνωμοσία και παροχή υλικής βοήθειας σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση. Αν καταδικαστεί, κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Πριν από το 2011, η γυναίκα έκανε συχνά ταξίδια στην Αίγυπτο και στην Τουρκία με την οικογένειά της. Από το 2011, δεν επέστρεψε στις ΗΠΑ και εκτιμάται ότι τότε έμεινε στη Συρία και έγινε μέλος του ISIS.

Οι πληροφορίες αναφέρονται σε έγγραφο του FBI, του 2019, το οποίο τώρα δόθηκε στη δημοσιότητα, καθώς η κατηγορούμενη επέστρεψε στις ΗΠΑ για να δικαστεί.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το 2016 η Αμερικανίδα ηγείτο της γυναικείας ομάδας του ISIS, Κατίμπα Νουσάιμπα, στη Ράκα, η οποία ήταν η πρωτεύουσα της περιοχής που ήλεγχε τότε το Ισλαμικό Κράτος.

Στην ομάδα συμμετείχαν μόνο γυναίκες που ήταν παντρεμένες με τζιχαντιστές.

Η Φλιουκ-Εκρεν έγινε μέλος και πολύ γρήγορα ανέλαβε την αρχηγία και την οργάνωση της ομάδας.

Ο βασικός ρόλος της ήταν η εκπαίδευση των μελών για να αμυνθούν στη μεγάλη τελική επίθεση του συριακού στρατού εναντίον της Ράκα, το 2017. Η Φλιουκ-Εκρεν εκπαίδευσε εκατοντάδες γυναίκες στη χρήση Καλάσνικοφ και χειροβομβίδων, αλλά και γιλέκων με εκρηκτικά για επιθέσεις αυτοκτονίας.

Επίσης, εκπαίδευε και παιδιά στη χρήση όπλων, ενώ σύμφωνα με μάρτυρα που κατέθεσε στο FBI, ένα από τα παιδιά ήταν ο γιος της, ηλικίας 5 ή 6 ετών τότε, που κρατούσε ένα αυτόματο όπλο.

Εκτός από αυτόν τον ρόλο, η Φλιουκ-Εκρεν κατηγορείται ότι οργάνωνε επίθεση αυτοκτονίας σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, για την οποία στρατολογούσε υποψήφιες.

Σε ένα από τα μέλη της ομάδας είχε πει ότι ήθελε να οργανώσει μια επίθεση σε εμπορικό κέντρο στις ΗΠΑ, με εκρηκτικά, και ότι θα ήταν χάσιμο χρόνου και πόρων αν δεν είχε πολλούς νεκρούς. Το σχέδιό της ήταν να μπει στις ΗΠΑ με αυτοκίνητο από το Μεξικό, να το σταθμεύσει σε υπόγειο πάρκινγκ εμπορικού κέντρου και να ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά με κινητό τηλέφωνο.

Οι δύο πρώτοι της σύζυγοι ήταν τρομοκράτες και είχαν σκοτωθεί στη Συρία, ενώ ο τρίτος ήταν επικεφαλής όλων των τζιχαντιστών που ετοιμάζονταν να αμυνθούν στη Ράκα, εναντίον των συριακών δημοκρατικών δυνάμεων και των κούρδων συμμάχων τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...