678
Συγκλονισμένοι οι κάτοικοι του Γυμνού στο σημείο του δυστυχήματος | YouTube

Τρεις συλλήψεις για το εργατικό δυστύχημα στην Εύβοια – σοκ από τις περιγραφές των κατοίκων

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2021, 09:47
Συγκλονισμένοι οι κάτοικοι του Γυμνού στο σημείο του δυστυχήματος
|YouTube

Τρεις συλλήψεις για το εργατικό δυστύχημα στην Εύβοια – σοκ από τις περιγραφές των κατοίκων

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2021, 09:47

Σε τρεις συλλήψεις προέβη η ΕΛ.ΑΣ. για το εργατικό δυστύχημα στο Γυμνό του Δήμου Ερέτριας στην Εύβοια, κατά το οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις εργαζόμενοι –μέλη συνεργείου εργολάβου– χτυπημένοι από ρεύμα υψηλής τάσης 20.000 volt.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Ερέτριας προσήχθησαν ο εργολάβος, ο μηχανικός και η επιβλέπουσα του έργου για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Αφού οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Χαλκίδας το πρωί της Παρασκευής αφέθηκαν και οι τρεις ελεύθεροι. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, βαριές σωματικές βλάβες και για παραβάσεις που έχουν σχέση με την ασφάλεια των εργασιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, έχει συσταθεί επιτροπή του ΔΕΔΔΗΕ η οποία ήδη έχει κάνει αυτοψία και διενεργεί έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας. Η εν λόγω επιτροπή θα συντάξει πόρισμα, το οποίο θα κατατεθεί στη συνέχεια στην ΕΛ.ΑΣ.
Το αδίκημα που διερευνάται είναι αυτό της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Εκκρεμεί, επίσης, να απαντηθεί αν είχε ζητηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ να γίνει διακοπή ρεύματος σε όλο το δίκτυο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπήρχαν ηλεκτροφόρα καλώδια κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Ακαριαίο θάνατο βρήκαν ο 45χρονος τεχνικός –πατέρας τριών παιδιών– που βρισκόταν πάνω σε γερανό, σε ύψος 20 μέτρων, ένας 43χρονος και ένας 55χρονος, επίσης πατέρας τριών παιδιών. Ο 32χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χαλκίδας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

«Είμαστε συγκλονισμένοι, αυτό που αντικρίσαμε όταν φτάσαμε στο σημείο δεν περιγράφεται. Τα κεφάλια τους έβγαζαν καπνούς, ο κόσμος έβγαζε κραυγές, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει αυτό που έγινε», είπε σοκαρισμένος ένας από τους κατοίκους της περιοχής.

«Εδώ στο χωριό πάνε λίγοι μήνες τώρα όπου εργολάβος πραγματοποιεί έργα για τον ΔΕΔΔΗΕ υπογειοποίηση των καλωδίων στην κεντρική πλατεία. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι», περιέγραψε, «είχαν ανέβει να μεταφέρουν κάποια καλώδια. Δυστυχώς, όταν σηκώθηκε ο γερανός, ένα καλώδιο με 20.000 volt ταλαντεύτηκε, ακούμπησε και έτσι έγινε η ζημιά. Εκείνος που ήταν πάνω στην κολόνα πέθανε ακαριαία, όπως και οι άλλοι δύο που ήταν κάτω. Δυστυχώς κανένας δεν μπορούσε να βοηθήσει. Ο άνθρωπος στην κολόνα έμεινε κρεμασμένος για πάνω από δυο ώρες. Ο χειριστής του γερανοφόρου, αν και τον χτύπησε κι εκείνον η τάση του ρεύματος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και εύχομαι πραγματικά να την γλιτώσει και να ζήσει»

«Εύχομαι κανείς να μη ζήσει αυτό που είδαμε σήμερα», δήλωσε ένας από τους πρώτους που έφθασε στο σημείο του δυστυχήματος.

«Είναι βέβαιο ότι υπήρξαν αμέλειες στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό ακριβώς διερευνάται με επιτροπή που έχει φτάσει ήδη στο σημείο για να διαπιστώσει τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης.

«Από την πρώτη εκτίμηση και με δεδομένα κάποια απλά πράγματα που είναι στη διάθεσή μας, μεταξύ 8:00 και 10:18 το πρωί ήταν κομμένη η γραμμή του ρεύματος για να γίνουν οι εργασίες. Αφού τελείωσαν, το ρεύμα επανήλθε, αλλά είναι βέβαιο πως οι εργασίες συνεχίστηκαν χωρίς λόγο.

»Γύρω στις 14:00 το μεσημέρι που έγινε το κακό, οι τρεις εργάτες ήρθαν σε επαφή με ηλεκτροφόρα δίκτυα, της μέσης τάσης περίπου 20.000 volt. Προφανώς και εργάζονταν υπό τάση και δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνουν.

»Δυστυχώς η εντατικοποίηση των εργασιών και η έλλειψη τεχνογνωσίας μπορεί να επιφέρει τέτοια γεγονότα, όμως οι συγκεκριμένοι δεν είχαν έλλειψη τεχνογνωσίας. Πιθανόν να πιέστηκαν από τις προετοιμασίες των εργασιών που θα έκαναν το Σαββατοκύριακο, που θα κοβόταν ξανά το ρεύμα και μάλλον, για να τελειώσουν πιο γρήγορα και να βγάλουν περισσότερη δουλειά, έκαναν αυτή τη διαδικασία.

»Εγινε δυστυχώς το μοιραίο, ακούμπησε το καλώδιο που αυτοί τραβούσαν, στο σύρμα της πάνω μέσης τάσης, το οποίο πρέπει να κόπηκε γιατί έκανε ταλάντωση και έτσι έγινε ό,τι έγινε», είπε ο κ. Αδαμίδης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις τρεις οικογένειες.

Η ανακοίνωση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Η Διοίκηση και οι άνθρωποι του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της εταιρείας ΑΚΤΩΡ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το τραγικό δυστύχημα στο Γυμνό Ερέτριας, που είχε ως αποτέλεσμα τον χαμό τριών συναδέλφων μας, και τον τραυματισμό ενός ακόμα. Από την πρώτη στιγμή εκπρόσωποι της εταιρείας έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να ενημερωθούν για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος και βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

Η εταιρεία εκφράζει τη δέσμευσή της να σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και του τραυματία συναδέλφου μας, στον οποίο ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...