251
Η κηδεία του Μάντεϊ Ντόμα, του μαθητή που σκοτώθηκε κατά την εισβολή ενόπλων στο κολέγιο Καγκάρα | REUTERS/Muhammad Danladi Ibrahim

Νιγηρία: Επιδρομή σε σχολείο ξυπνά τον εφιάλτη της Μπόκο Χαράμ

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2021, 20:45
Η κηδεία του Μάντεϊ Ντόμα, του μαθητή που σκοτώθηκε κατά την εισβολή ενόπλων στο κολέγιο Καγκάρα
|REUTERS/Muhammad Danladi Ibrahim

Νιγηρία: Επιδρομή σε σχολείο ξυπνά τον εφιάλτη της Μπόκο Χαράμ

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2021, 20:45

Ενοπλοι εισέβαλαν αργά την Τρίτη σε οικοτροφείο που βρίσκεται στην πολιτεία του Νίγηρα, στην κεντροδυτική Νιγηρία, και απήγαγαν 27 μαθητές, τρία μέλη του διδακτικού προσωπικού και άλλους 12 συγγενείς τους.

Οι δράστες, που φορούσαν στρατιωτικές στολές, εισέβαλαν στο κυβερνητικό κολλέγιο αρρένων της Καγκάρα. Πρόκειται για σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους κοιτώνες του οποίου βρίσκονταν χθες περί τους 600 μαθητές, όπως ανέφερε το BBC.

Στη συνέχεια οι δράστες έβγαλαν από τα δωμάτιά τους τους μαθητές με το πρόσχημα της συγκέντρωσης στο προαύλιο και τους οδήγησαν στο δάσος. Ενα μέλος του προσωπικού και μερικοί μαθητές κατάφεραν να διαφύγουν. Ενας μαθητής, ο Μάντεϊ Ντόμα, σκοτώθηκε κατά την επίθεση.

Δεν είναι σαφές ποιο ήταν το κίνητρο των δραστών, αν και όπως συμβαίνει συχνά σε παρόμοιες επιθέσεις, είναι η καταβολή λύτρων.

Ο πρόεδρος της χώρας Μουχαμαντού Μπουχάρι καταδίκασε την απαγωγή και απέστειλε τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας για να συντονίσουν επιχείρηση διάσωσης των μαθητών.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν μπορούν να εξουδετερώσουν. REUTERS/Temilade Adelaja

Η μαζική απαγωγή γίνεται δύο μόλις μήνες μετά την απαγωγή 344 εφήβων από οικοτροφείο της γειτονικής πολιτείας Κατσίνα από εγκληματικές οργανώσεις. Μετά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με τις Αρχές, οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι μια εβδομάδα αργότερα.

Τη Δευτέρα 20 άτομα απήχθησαν την ώρα που επέστρεφαν από γάμο, χωρίς ακόμη να γίνει κάτι γνωστό για την τύχη τους.

Εδώ και περίπου 10 χρόνια, η βορειοδυτική και η κεντρική Νιγηρία αντιμετωπίζουν βιαιότητες από εγκληματικές ομάδες ενόπλων, οι οποίοι τοπικά χαρακτηρίζονται «ληστές» και επιδίδονται σε απαγωγές για λύτρα αλλά και σε ζωοκλοπές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...