379
H τηλεπαρουσιάστρια Ντιλέτα Λεότα και ο ποδοσφαιριστής της Ίντερ Ασράφ Χακίμι ήταν ανάμεσα στα θύματα της σπείρας | CreativeProtagon/Instagram/Facebook

Οι ακροβάτες διαρρήκτες που έκλεβαν επωνύμους με τη βοήθεια του Instagram

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 18:41
H τηλεπαρουσιάστρια Ντιλέτα Λεότα και ο ποδοσφαιριστής της Ίντερ Ασράφ Χακίμι ήταν ανάμεσα στα θύματα της σπείρας
|CreativeProtagon/Instagram/Facebook

Οι ακροβάτες διαρρήκτες που έκλεβαν επωνύμους με τη βοήθεια του Instagram

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 18:41

Στο Μιλάνο δρα εδώ και περίπου 8 μήνες μια σπείρα διαρρηκτών η οποία έγινε γνωστή ως «ακροβάτες κλέφτες» εξαιτίας της ικανότητάς τους να προσεγγίζουν τα σπίτια των θυμάτων σκαρφαλώνοντας γρήγορα από το εξωτερικό των κτιρίων. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, η σπείρα παρακολουθεί τις σελίδες των πλούσιων και των διάσημων κατοίκων της ιταλικής πόλης στα κοινωνικά δίκτυα (κυρίως στο Instagram) για στοιχεία που «διευκολύνουν» το έργο των μελών της.

Αρχικά εξετάζουν τις φωτογραφίες που αναρτούν στα social media τα υποψήφια θύματά τους, προσπαθώντας να βρουν στοιχεία που να βοηθούν στην αποκάλυψη του ακριβούς σημείου της πόλης όπου βρίσκονται οι κατοικίες τους. Χρησιμοποιούν μάλιστα συστήματα γεωεντοπισμού για να βρουν τη διεύθυνση των σπιτιών. Στη συνέχεια παρακολουθούν τις αναρτήσεις των στόχων τους και όταν διαπιστώσουν ότι βρίσκονται εκτός σπιτιού, επιχειρούν τη διάρρηξη. Eνα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα μέλη της σπείρας μελετούν από τις αναρτήσεις τον τύπο των παραθύρων στις κατοικίες ώστε να έχουν μαζί τους τα κατάλληλα εργαλεία παραβίασής τους. Κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει τις προσπάθειες διάρρηξης των ακροβατών ληστών.

Οι στόχοι και η λεία

Ανάμεσα στα θύματα είναι η τηλεπαρουσιάστρια αθλητικών ειδήσεων Ντιλέτα Λεότα και ο μαροκινός ποδοσφαιριστής της Ιντερ Ασράφ Χακίμι. Eνα από τα μέλη της σπείρας συνελήφθη πριν από λίγες εβδομάδες και ακόμη τρία στις 10 Φεβρουαρίου. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας 17χρονος ο οποίος θα παρουσιαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων.

Η δράση της σπείρας ξεκίνησε όπως όλα δείχνουν τον περασμένο Ιούνιο, με πρώτο θύμα την 29χρονη Λεότα από το σπίτι της οποίας έκλεψαν κοσμήματα, τσάντες επώνυμων σχεδιαστών και ρολόγια Rolex, συνολικής αξίας περίπου 150.000 ευρώ.

Τον Δεκέμβριο, χρησιμοποιώντας και πάλι ως «οδηγό» τις αναρτήσεις στα social media, η σπείρα διέρρηξε το σπίτι της influencer Ελεονόρα Ινκαρντόνα που υπήρξε στο παρελθόν κουνιάδα της Ντιλέτα Λεόνα. Στο σπίτι βρήκαν μόνο χίλια ευρώ σε μετρητά αλλά τα κοσμήματα, τα ρούχα και τα αξεσουάρ που πήραν από τις ντουλάπες της Ικαρντόνα είχαν αξία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Οι διωκτικές Αρχές του Μιλάνου δεν γνωρίζουν τον αριθμό των μελών της σπείρας, αλλά έχουν διαπιστώσει ότι σε κάθε διάρρηξη παίρνουν μέρος τέσσερα άτομα. Eνας σκαρφαλώνει στην κατοικία, ένας φυλάει τσίλιες και οι άλλοι δύο περιμένουν για να τους βάλει ο «ακροβάτης» μέσα για να… αδειάσουν το σπίτι. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σύλληψης των κακοποιών, εντοπίστηκε μεγάλο μέρος των κλοπιμαίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...