419
Γάμος σε εποχή κορονοϊού στην Τουρκία | Reuters

Τουρκία: Κορονοϊού παρόντος βγήκαν παγανιά οι «επιθεωρητές γάμων»

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 19:03
Γάμος σε εποχή κορονοϊού στην Τουρκία
|Reuters

Τουρκία: Κορονοϊού παρόντος βγήκαν παγανιά οι «επιθεωρητές γάμων»

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 19:03

Αντιμέτωπη με το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ο υπουργός Υγείας Φαρεντίν Κότζα, 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.491 μολύνθηκαν από τον θανατηφόρο ιό, το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.

Συνολικά 263.998 Τούρκοι έχουν προσβληθεί από τον ιό και 6.209 έχασαν την μάχη με τον θάνατο.

Η νέα έξαρση της πανδημίας είχε ως συνέπεια οι υγειονομικές αρχές της χώρας να θέσουν εκ νέου σε καραντίνα 14 επαρχίες, απαγορεύοντας τη διεξαγωγή οποιασδήποτε μορφή κοινωνικών τελετών, εκδηλώσεων και κοινωνικών συναθροίσεων.

Μάλιστα, σε μια άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία, οι Αρχές υιοθέτησαν μια συμβιβαστική λύση προκειμένου να περιορίσει το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού χωρίς να «κλείσει» την εσωτερική οικονομία της.

Τους επιθεωρητές γάμων, δηλαδή ομάδες ειδικών οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και παρευρίσκονται στις τελετές φροντίζοντας ώστε όλοι οι καλεσμένοι να ακολουθούν το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Μια από τις ομάδες αυτές είναι εκείνη του Ιμπραήμ Σίμσεκ.

Τόσο αυτός, όσο και οι συνεργάτες του φορούν χαρακτηριστικά φλουό κίτρινα γιλέκα και περιμένουν την άφιξη της νύφης και του γαμπρού, προκειμένου να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους και τις απαιτούμενες διορθώσεις.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η ομάδα βεβαιώνεται ότι ο χώρος διεξάγει ελέγχους θερμοκρασίας, ότι βάζει τους καλεσμένους σε απόσταση τουλάχιστον 60 εκατοστών μεταξύ τους και ότι όντως επιβάλλει την απαγόρευση του «χαλάι» – έναν παραδοσιακό χορό όπου οι συμμετέχοντες χορεύουν πιάνοντας το χέρι του διπλανού τους.

Επίσης, αντί να «κολλήσουν» χρήματα και χρυσά νομίσματα στους νεόνυμφους, όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες παραδοσιακά, οι καλεσμένοι πρέπει να τοποθετήσουν τα χαρτονομίσματά τους μέσα σε ένα μεγάλο κουτί στην είσοδο του χώρου δεξιώσεων, σαν παγκάρι εκκλησίας.

Η ομάδα του Σίμσεκ, αποτελούμενη από δύο δημόσιους υπαλλήλους, δύο διευθυντές σχολείων και έναν ιμάμη, επισκέφθηκε 14 ξεχωριστούς γάμους στη βάρδια της το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Είναι όντως πολύ κουραστικό», είπε ο Σίμσεκ, του οποίου η καθημερινή δουλειά είναι δημόσιος υπάλληλος σε ένα κρατικό εργοστάσιο ενέργειας.

«Αλλά αυτό είναι το καθήκον μας. Πρέπει να το κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία των ανθρώπων».

Ο 52χρονος είπε ότι σπάνια αντιμετώπισε προβλήματα, με τους περισσότερους χώρους που επισκέφτηκε στην επαρχία της Άγκυρας να τηρούν τους κανόνες – αλλά και τα πρόστιμα που αντιμετώπισαν για μικρό-παραβιάσεις.

Γενικά όμως, όπως και στη χώρα μας, έτσι και εκεί, οι γάμοι θεωρούνται δικαίως ως μία από τις αιτίες της αύξησης των κρουσμάτων.

Ο υπουργός Υγείας Κότζα δήλωσε, λόγου χάρη, την περασμένη εβδομάδα ότι 32 άτομα προσβλήθηκαν από τον ιό σε γάμο στην επαρχία Oρντού της Μαύρης Θάλασσας.

Γι’ αυτό και οι επιθεωρητές γάμων θα συνεχίσουν, όπως φαίνεται, το κοινωνικά χρήσιμο έργο τους για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...