1042
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην τηλεοπτική παρουσία του στον ΣΚΑΪ, όπου μίλησε για τη δραχμή | SKAI/WebTV

Ο Λαφαζάνης υπενθυμίζει στον Τσίπρα τον «Ολαντρέου», τη δραχμή και το χάος της κυβέρνησής του

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 12:43
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην τηλεοπτική παρουσία του στον ΣΚΑΪ, όπου μίλησε για τη δραχμή
|SKAI/WebTV

Ο Λαφαζάνης υπενθυμίζει στον Τσίπρα τον «Ολαντρέου», τη δραχμή και το χάος της κυβέρνησής του

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 12:43

Μια αποκαλυπτική εικόνα για το πώς η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα πήγαινε στα τυφλά στην υποτιθέμενη «υπερήφανη» διαπραγμάτευση το 2015, παίζοντας ουσιαστικά τη χώρα μας στα ζάρια και χωρίς να έχει σχέδιο ούτε καν την τελευταία στιγμή, δηλαδή μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, έδωσε ένας από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Εχοντας το πόστο του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και ως κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τότε, ο κ. Λαφαζάνης ήταν σε θέση να γνωρίζει τις σκέψεις και τις ισορροπίες στο Μαξίμου.

Μιλώντας στους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ και κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη παραδοχή του Νίκου Βούτση ότι ήταν ανέτοιμοι να κυβερνήσουν το ’15,  ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σχέδιο… «Το σχέδιο ήταν αυταπάτες», ανέφερε. «Τσίπρας και Βαρουφάκης και λοιποί, Δραγασάκης και άλλοι πετάγαν στα σύννεφα. Ελεγαν ότι μέσα από τη σκληρή διαπραγμάτευση οι Ευρωπαίοι θα υποχωρούσαν. Εγώ τους έλεγα ότι “αυτά που λέτε δεν στέκουν, είναι αφέλειες. Αν πάμε σε σκληρή διαπραγμάτευση πρέπει να έχουμε εναλλακτική λύση”»

«Βεβαίως πήγαμε χωρίς σχέδιο» συνέχισε μιλώντας για τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015. «Εγώ έδινα μάχη στη βάση της κατάργησης των μνημονίων. Εγώ έλεγα το μεν, οι άλλοι το δε» είπε και περιέγραψε ότι όλο αυτό το διάστημα υπήρχε μια διαμάχη ανάμεσα σε ένα νέο μνημόνιο και στον «εναλλακτικό δρόμο», δηλαδή έξοδο από το ευρώ.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν ποτέ υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη. «O Τσίπρας μπορεί να το ψιθύριζε από εδώ και από εκεί (το θέμα της δραχμής), αλλά στην ουσία ήταν με το ευρώ. Σε εμένα δεν ήθελε να το πει, έλεγε “κοίτα να δεις είμαστε με το ευρώ αλλά αν μας πιέσουν, αν και αν… εμείς δεν πρόκειται να αποκλείσουμε και τον άλλον δρόμο”. Αλλά αυτό το έλεγε περισσότερο ως διπλωματική απάντηση για να καθησυχάσει τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ παρά επειδή το πίστευε».

«Ο Ολάντ είναι επαγγελματίας ψέυτης»

Αναφορικά με τα όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας (εδώ), για το τηλεφώνημα του Φρανσουά Ολάντ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο οποίο ο ρώσος πρόεδρος φέρεται να είχε μεταφέρει στον γάλλο ομόλογό του, αίτημα της Αθήνας για εκτύπωση δραχμών, ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε τον Ολάντ «ψεύτη».

«Επαγγελματίας ψεύτης ήταν, έφαγε κλωτσιά από το γαλλικό λαό και τώρα δεν ξέρει πού είναι» σχολίασε.  «O Tσίπρας τον είπε σε ανύποπτο χρόνο “Ολαντρέου” γιατί ήταν ψεύτης ο άνθρωπος, και μετά το μετάνιωσε και πήγαινε και του ξεσκόνιζε τα παπούτσια» παρατήρησε δηκτικά.

«Ολη αυτή είναι ιστορία για αγρίους, είναι της πλάκας και δείχνει ότι αυτή η χώρα δεν έχει μέλλον δεν εξετάζει τίποτα… Δεν τον πήρα εγώ τον Πούτιν, και ήταν αδύνατο να πάρει άλλος…», είπε. Ακόμα και αν τον είχε πάρει βέβαια, δύσκολα θα το ομολογούσε. Ενα τέτοιο αίτημα από υπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, χωρίς να έχει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι ποινικά κολάσιμη πράξη…

«Ο Βαρουφάκης είχε αλλεργία στη δραχμή»

Σε άλλη του συνέντευξη, εξάλλου, στον Real FM, o κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι δεν υπήρξε ποτέ αίτημά του προς τη Μόσχα για εκτύπωση δραχμής.

«Δεν είπα ποτέ στον Πούτιν κάτι τέτοιο. Δεν ανέλαβα ποτέ μία τέτοια πρωτοβουλία. Θεωρώ απίθανο να έχει αναδειχθεί από τον Τσίπρα, τον Βαρουφάκη μία τέτοια πρωτοβουλία διότι οι άνθρωποι αυτοί, δυστυχέστατα, για την Ελλάδα μόλις άκουγαν για έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη πάθαιναν σοκ και αλλεργία. Δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση», ανέφερε για να προσθέσει:

«Ουδέποτε έβαλα θέμα εκτύπωσης δραχμής στον Πούτιν. Το Νομισματοκοπείο το αναφέρουν για άλλο πράγμα, να πάρουν τα λεφτά που είναι εκεί τα οποία δεν υπήρχαν. Υπήρχαν λεφτά της ΕΚΤ στο δίκτυο της Τράπεζας της Ελλάδος, περίπου 20 δισ. ευρώ. Αυτή την πρόταση τους έκανα τότε, να πάρουμε ως δάνειο ένα μέρος αυτών των χρημάτων και ως απάντηση στον εκβιασμό με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ότι όπως νομίζετε και να αξιοποιήσουμε αυτό το ποσό που θα παίρναμε προκειμένου να κάνουμε τη γέφυρα να περάσουμε στο εθνικό νόμισμα. Αυτά τα έλεγα ως έκτακτη δική μου παρέμβαση διότι δεν είχαμε προετοιμαστεί για μία εναλλακτική λύση στο εθνικό μας νόμισμα», σημείωσε ο πρώην υπουργός.

Μάρδας για το Υπουργικό της 9ης Ιουλίου ’15

Ο κ. Λαφαζάνης περιγράφεται ως ο μοναδικός που στο καθοριστικό υπουργικό συμβούλιο της 9ης Ιουλίου 2015 διαφοροποιήθηκε ζητώντας plan B (δηλαδή δραχμή και έφοδος στο Νομισματοκοπείο). Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε σε δηλώσεις του, πάλι στον Real FM, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε στις 9 Ιουλίου, μετά το δημοψήφισμα και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσίπρας είπε: «Εχουμε δύο λύσεις, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Η μία λύση είναι ένα επώδυνο μνημόνιο με όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει και ό,τι ακριβώς έχει γίνει ή επιστροφή στη δραχμή».

«Εκεί μίλησαν όλοι και κινήθηκαν υπέρ του μνημονίου. Μόνο ο Λαφαζάνης είχε διαφοροποιηθεί. Εκεί έγινε μία πρώτη συζήτηση να μπούμε στο Νομισματοκοπείο και να πάρουμε τα χρήματα και μου είπε ότι το γνώριζα και το έκρυβα κλπ. Του απάντησα τότε ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά μας, ακόμη και αν τα γνώριζα και πως αν μπαίναμε μέσα, θα μπορούσαμε να θεωρηθούμε ως κλέφτες γιατί δεν είναι δικά μας αυτά τα χρήματα», διηγήθηκε ο κ. Μάρδας και «εκεί αποφασίστηκε το μνημόνιο και ό,τι ακριβώς έγινε».

«Ολα αυτά τα λογοτεχνήματα για δραχμές, ενώ δεν υπήρχε μία τέτοια πολιτική, δεν την έβλεπα τουλάχιστον», ισχυρίστηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για να συμπληρώσει: «Σε τεχνικό επίπεδο δεν υπήρχε η παραμικρή ετοιμασία, ούτε διερεύνηση ούτε σκέψη για τέτοιο πράγμα. Εκείνο το τετραήμερο (σ.σ.: 5-9 Ιουλίου), στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τέτοια συζήτηση δεν έγινε ούτε στους διαδρόμους».

Ερωτηθείς εάν σε εκείνο το υπουργικό συμβούλιο, διερωτήθηκε κανείς εάν ήταν εφικτό να επιστρέψουμε στη δραχμή είπε: «Διάφορες συζητήσεις γίνονταν αλλά… η θέση όλων ήταν το μνημόνιο, οπότε δεν υπήρξε συζήτηση για τη δραχμή. Ο μόνος ο οποίος αναφέρθηκε ήταν ο Λαφαζάνης», επανέλαβε.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Μάρδα ο κ. Λαφαζάνης είπε μεταξύ άλλων: «Εγώ διαφώνησα ριζικά και έκανα πολεμική στον Τσίπρα μόνο με τη σκέψη που διανοείτο να έχει ότι θα μπορούσαμε να πάμε να συνθηκολογήσουμε και να υπογράψουμε μνημόνιο. Από εκεί και πέρα το δεύτερο σκέλος του κ. Μάρδα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα διότι δεν υπήρχαν όπως είπα προηγουμένως λεφτά στο Νομισματοκοπείο. Η πρότασή μου δεν ήταν πρόταση κλοπής, ήταν μία απάντηση ενός έθνους το οποίο συντριβόταν και το οποίο εκβιαζόταν για να ανοίξει νέους δρόμους».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...