759
Η Αντίνα Φρίντμαν στο γραφείο της κοιτάζει τη θέα από ψηλά... | Adena Friedman/Facebook

Πρόσωπο: Εχει «μαύρη ζώνη» και βρίσκεται στην κορυφή του Nasdaq

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2019, 12:20
Η Αντίνα Φρίντμαν στο γραφείο της κοιτάζει τη θέα από ψηλά...
|Adena Friedman/Facebook

Πρόσωπο: Εχει «μαύρη ζώνη» και βρίσκεται στην κορυφή του Nasdaq

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2019, 12:20

Είναι η 16η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes, ισχυρότερη και από την Οπρα Γουίνφρι και από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Και οι ετήσιες απολαβές της ανέρχονται στα 14 εκατομμύρια δολάρια. Ποσό όχι εξωφρενικό εάν ληφθεί υπόψη πως η Αντίνα Φρίντμαν είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Nasdaq Inc. και του ομώνυμου αμερικανικού χρηματιστηρίου αξιών, στο οποίο είναι εισηγμένες περισσότερες από 3.500, τεχνολογικές κυρίως, εταιρείες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η Apple, η Google, η Amazon, η Microsoft και το Facebook.

Κατάφερε να φθάσει έως την κορυφή με πολύ κόπο και υπομονή. Ξεκίνησε να εργάζεται στο δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου (μετά τη Γουόλ Στριτ) αμισθί, ως εκπαιδευόμενη, το 1993 όταν ήταν 24 ετών.

Σήμερα όμως ηγείται όχι μόνον της Nasdaq Inc. (της εταιρείας, δηλαδή, η οποία, πέρα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κατέχει και διαχειρίζεται και επτά χρηματιστήρια της Ευρώπης) αλλά και της μετάβασης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, μας πληροφορεί το BBC, στη νέα ψηφιακή εποχή των τεχνολογιών cloud και blockchain αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο άνθρωπος που την επηρέασε περισσότερο όσον αφορά την επαγγελματική της πορεία ήταν ο πατέρας της, υψηλόβαθμο στέλεχος μιας επενδυτικής εταιρείας, ο οποίος φρόντισε να τη μυήσει από την παιδική της ηλικία στον κόσμο των χρηματοοικονομικών. Πρότυπό της, ωστόσο, υπήρξε η μητέρα της, νοικοκυρά αρχικά, η οποία όμως στη συνέχεια αποφάσισε να σπουδάσει Νομικά, καταλήγοντας ύστερα από μερικά χρόνια να γίνει η πρώτη γυναίκα εταίρος ενός δικηγορικού γραφείου της Βαλτιμόρης.

Με τον αστροναύτη Μάικ Μασιμίνο στο Nasdaq. Οταν αποφοίτησε, η Αντίνα Φρίντμαν δεν ήθελε να ασχοληθεί με τα χρηματοοικονομικά, αλλά να γίνει αστροναύτης

Μετά την αποφοίτησή της από ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο θηλέων, η Φρίντμαν δεν ήθελε να ασχοληθεί με τα χρηματοοικονομικά αλλά να γίνει αστροναύτης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σάλι Ράιντ, της πρώτης Αμερικανίδας που ταξίδεψε (το 1983) στο Διάστημα.

Τελικά σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και σκεφτόταν σοβαρά να ασχοληθεί με την πολιτική. Αλλά αφότου εργάστηκε για κάποιο διάστημα ως βοηθός του γερουσιαστή, τότε, και μετέπειτα αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ, άλλαξε γνώμη, αποφασίζοντας να στραφεί προς τον κόσμο των επιχειρήσεων. Ετσι απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και σχεδόν αμέσως μετά ξεκίνησε να εργάζεται στη Nasdaq.

Τράβηξε από νωρίς την προσοχή των προϊσταμένων της, εφαρμόζοντας μια πολύ συγκεκριμένη τακτική: ήταν πάντα πρόθυμη να αναλάβει τα λιγότερο ενδιαφέροντα πρότζεκτ με τα οποία σχεδόν κανείς άλλος δεν ήθελε να ασχοληθεί. Εως το 2011 είχε καταλάβει διάφορα επιτελικά πόστα στην εταιρεία της αλλά αποφάσισε να την εγκαταλείψει για να αναλάβει τα ηνία της Carlyle Group, μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες στον κόσμο. Επειτα, ωστόσο, από μία τριετία επέστρεψε στη Nasdaq και το 2017 τέθηκε επικεφαλής της.

Προβαίνοντας σε έναν απολογισμό της καριέρας της, η Φρίντμαν κάνει λόγο για ένα «ξεχωριστό ταξίδι», και ευελπιστεί πως η πορεία της θα ενθαρρύνει και άλλες γυναίκες, ανεξάρτητα από το επάγγελμά τους, να επιδιώξουν να φθάσουν στην κορυφή.

Το χρηματιστήριο Nasdaq βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Υόρκης

Παρ’ ότι η ίδια θέλει να τη μνημονεύουν και να τη θυμούνται όχι ως μια γυναίκα που τα κατάφερε, αλλά ως μια «μεγάλη ηγέτιδα», ανεξάρτητα από το φύλο της, από τότε που ανέλαβε τη διεύθυνση της Nasdaq Inc. εισήγαγε πολιτικές με στόχο την προώθηση των γυναικών στα ανώτερα κλιμάκια της κραταιάς πολυεθνικής εταιρείας παροχής χρηματoπιστωτικών υπηρεσιών, τα κέρδη της οποίας το 2018 ξεπέρασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πλέον, τουλάχιστον το 30% των μελών του διοικητικού συμβουλίου πρέπει να είναι γυναίκες, ενώ, για κάθε ελεύθερη επιτελική θέση, μεταξύ των υποψηφίων πρέπει να συγκαταλέγεται τουλάχιστον μία γυναίκα. Οσον αφορά τη δουλειά αυτή καθαυτή, η Αντίνα Φρίντμαν δεν λαμβάνει υπόψη το φύλο των υφισταμένων της, απαιτώντας από όλους, άνδρες και γυναίκες, να μην εφησυχάζουν ποτέ, γιατί «ο εφησυχασμός σκοτώνει την καινοτομία» και, αντί να θεωρούν πως έχουν όλες τις απαντήσεις, να τολμούν να ρωτούν, να ρωτούν διαρκώς, ώστε να μη σταματούν να μαθαίνουν.

Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο που εξηγεί πώς η 49χρονη Φρίντμαν μπόρεσε να φτάσει στην κορυφή. Είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο ταεκβοντό. Ξεκίνησε να διδάσκεται τις τεχνικές αλλά και τις αρχές (πειθαρχία και αυτοσυγκέντρωση) της περίφημης κορεατικής πολεμικής τέχνης πριν από μια δεκαετία, έπειτα από προτροπή των δύο γιων της.

«Μου ενέπνευσε την πίστη ότι η επιτυχία εξαρτάται από μένα, την ιδέα πως εάν θέλω να βελτιωθώ, πρέπει να εργαστώ πιο σκληρά. Με βοήθησε επίσης να ξεπεράσω τον φόβο ότι μπορεί να με γρονθοκοπήσουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Γνωρίζω ότι ενδέχεται να με χτυπήσουν αλλά αυτό δεν είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να μου συμβεί. Πρέπει απλά να σηκωθώ και να συνεχίσω να παλεύω».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...