629
Το αγοράκι γεννήθηκε 2, 960 κιλά και είναι καλά στην υγεία του | Shutterstock

Tο πρώτο παιδί από ωάριο-Δούρειο Ιππο γεννήθηκε στην Ελλάδα

Το αγοράκι γεννήθηκε 2, 960 κιλά και είναι καλά στην υγεία του
|Shutterstock

Tο πρώτο παιδί από ωάριο-Δούρειο Ιππο γεννήθηκε στην Ελλάδα

Εξειδικευμένοι γιατροί στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από την Ελλάδα και την Ισπανία, πέτυχαν την παγκόσμια πρώτη γέννηση βρέφους, το οποίο προέρχεται από το βιολογικό υλικό δύο γυναικών και ενός άνδρα. Τεχνικά, το παιδί προέρχεται από δύο γονείς, καθώς το γενετικό υλικό (DNA) που χρησιμοποιήθηκε προερχόταν από έναν άνδρα και μία γυναίκα. Ωστόσο, υπάρχει και βιολογική εμπλοκή τρίτου ατόμου, το οποίο διαδραμάτισε με τα κύτταρά του το ρόλο του Δούρειου Ίππου. Η μέθοδος ονομάζεται Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου και δίνει ελπίδα σε χιλιάδες υπογόνιμες γυναίκες να αποκτήσουν παιδί. Το αγοράκι γεννήθηκε υγιέστατο και με βάρος 2, 960 κιλά.

Η 32χρονη γυναίκα παρότι προσπαθούσε επανειλημμένα να κυοφορήσει με εξωσωματική γονιμοποίηση, δεν τα κατάφερνε. Οι ειδικοί από την Institute of Life και την Ισπανική Embryotools της πρότειναν τη νέα μέθοδο. Αυτό που έκαναν ήταν να πάρουν τον πυρήνα από τα ωάρια της μητέρας (λήπτρια), ο οποίος περιλαμβάνει όλο το βασικό DNA και να τον τοποθετήσουν στο κύτταρο ωαρίου μία άλλης γυναίκας (δότριας), από το οποίο φυσικά είχε αφαιρεθεί ο δικός της πυρήνας.

Η στιγμή του τοκετού. Το πρώτο μωρό στην Ιστορία που γεννήθηκε με βιολογικό υλικό από τρεις γονείς

Αυτό που κράτησαν οι γιατροί στην πραγματικότητα, ήταν ο κυτταρικός σκελετός και τα υπόλοιπα υγιή στοιχεία του κυττάρου. Ακολούθως, το ωοκύτταρο γονιμοποιήθηκε με το σπέρμα του πατέρα και τοποθετήθηκε στη μήτρα της μητέρας. Εννέα μήνες αργότερα, γεννήθηκε το υγιές αγοράκι.

Η μέθοδος της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, που αναπτύχθηκε μετά από δυόμιση χρόνια πρωτοποριακών κλινικοεργαστηριακών ερευνών, αφορά στη μιτοχονδριακή αντικατάσταση σε ανθρώπινα ωάρια, διατηρώντας ακέραιο το γενετικό υλικό της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει.

Ωστόσο, DNA δεν έχει μόνο ο πυρήνας του κάθε κυττάρου, αλλά και τα μιτοχόνδρια, δηλαδή στοιχεία που παρέμειναν στο γονιμοποιημένο κύτταρο από τη δότρια. Άρα, μήπως το παιδί βιολογικά προέρχεται τελικά από τρεις γονείς; «Όχι», διευκρινίζει στο Protagon ο Παναγιώτης Ψαθάς, υπεύθυνος του εγχειρήματος και πρόεδρος της Institute of Life. «Και γι’ αυτό φροντίσαμε με τις κατάλληλες τεχνικές και επιστημονικές μεθόδους να μην να μην υπάρχει κανένα θέμα». Τo DNA του εμβρύου ελέγχθηκε σε εργαστήρια στις ΗΠΑ με τις τελευταίες μεθόδους και δεν υπήρχε ίχνος DNA της δότριας.

Ο ιατρός Παναγιώτης Ψαθάς, υπεύθυνος του εγχειρήματος και πρόεδρος της Institute of Life με το υγιέστατο αγοράκι

Με τη νέα μέθοδο  δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα γυναικών με υπογονιμότητα, που οφείλεται σε κυτταροπλασματικές δυσλειτουργίες των ωαρίων τους ή γυναικών που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις.

Η κλινική εφαρμογή της μεθόδου «Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου» τελεί υπό την αδειοδότηση και την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Σήμερα, ακόμη μία γυναίκα βρίσκεται στην 6η εβδομάδα κυήσεως, ενώ ακόμη οκτώ έμβρυα είναι έτοιμα να εμφυτευτούν σε γυναίκες που θα κυοφορήσουν τους δικούς τους απογόνους.

Προβληματισμός από βρετανούς ειδικούς

Ο γιατρός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ιατρικός διευθυντής του Fertility Partnership, Τιμ Τσάιλντ είπε στο BBC: «Με ανησυχεί ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη ανάγκη για την ασθενή να αφαιρεθεί το γενετικό υλικό από τα έμβρυα της και μεταφερθεί στα έμβρυα μίας δότριας. Οι κίνδυνοι της τεχνικής δεν είναι εντελώς γνωστοί αν και μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτή αν χρησιμοποιείται για την θεραπεία μιτοχονδριακής νόσου, αλλά όχι σε αυτή την περίπτωση», όπως αναφέρει η Guardian.

Και συνέχισε: «Η ασθενής μπορεί να είχε συλλάβει και με μία πιο συνηθισμένη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Χωρίς μία καλά σχεδιασμένη έρευνα με τη χρήση ομάδων ελέγχου, δεν μπορούμε να πούμε αν αυτή η τεχνική ωφελεί την ασθενή».

Από την πλευρά της, εκπρόσωπος της κρατικής Αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας της Βρετανίας, δήλωσε πως υπάρχουν «πολύ λίγα στοιχεία για τους κινδύνους και τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου και ότι αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή μόνο σε περιπτώσεις όπου δεν θα είχαν αποτέλεσμα οι εναλλακτικές θεραπείες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...