1102
Η στιγμή που αστυνομικοί μεταφέρουν τον Τζούλιαν Ασάνζ, έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού | Twitter

Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2019, 12:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/04/2019 14:59
Η στιγμή που αστυνομικοί μεταφέρουν τον Τζούλιαν Ασάνζ, έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού
|Twitter

Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2019, 12:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/04/2019 14:59

Επτά χρόνια. Τόσα κρυβόταν ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής των WikiLeaks, στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Τελικά συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης από την Σκότλαντ Γιαρντ, καθώς το Κίτο ήρε την ασυλία του.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη από αξιωματικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, στην πρεσβεία του Ισημερινού μετά από ένταλμα για τη σύλληψή του, το οποίο εκδόθηκε το 2012, επειδή δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο του Γουεστμίνστερ. Βρίσκεται υπό κράτηση σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου, όπου και θα παραμείνει, μέχρι να εμφανιστεί στο δικαστήριο, το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί μπήκαν στην πρεσβεία με την άδεια του πρεσβευτή, μετά την άρση της ασυλίας του από την κυβέρνηση του Ισημερινού, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η σύλληψή του σχετίζεται και με το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοσή του εκεί, όπου κατηγορείται για  δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

Το μεσημέρι της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε κατηγορίες εναντίον του για συμμετοχή στην κλοπή απόρρητων κρατικών εγγράφων από την Τσέλσι Μάνινγκ.

Η Μάνινγκ είχε υποκλέψει 700.00 απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού στρατού, όταν υπηρετούσε στο Ιράκ, το 2007-2009. Τα έγγραφα διέρρευσαν μέσω των WikiLeaks, to 2012 και ’13.

Προ ημερών είχε γίνει γνωστό από το WikiLeaks ότι ο Ισημερινός σχεδίαζε να απελάσει τον Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο και ότι είχε έρθει σε συμφωνία με τη Βρετανία για τη σύλληψή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, αλλά και στις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

Καθώς μεταφερόταν με τη βία έξω από την πρεσβεία, από βρετανούς αστυνομικούς με πολιτικά, ο Ασάνζ φαίνεται να φωνάζει: «Η Βρετανία πρέπει να αντισταθεί», ενώ στα χέρια του κρατά το βιβλίο του Γκορ Βιντάλ  «History of the National Security State»μία συλλογή από συνεντεύξεις του αμερικανού συγγραφέα.

Δείτε το βίντεο από τη σύλληψη του Ασάνζ:

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατά τη μεταφορά του στα δικαστήρια
Ο Τζούλιαν Ασάνζ, στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού, το 2017

 

«Ο Ισημερινός αποφάσισε κατά κυρίαρχο τρόπο να αφαιρέσει την διπλωματική ασυλία από τον Τζούλιαν Ασάνζ διότι παραβίασε επανειλημμένως τις διεθνείς συμβάσεις και το πρωτόκολλο της συγκατοίκησης», διευκρίνισε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λενίν Μορένο, ενώ δήλωσε ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές τη διαβεβαίωση ότι ο Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.

Το βαν της αστυνομίας, που μετέφερε τον Τζούλιαν Ασάνζ στο τμήμα, έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού
Τι δήλωσαν βρετανοί υπουργοί

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας και κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο. Κρυβόταν από την αλήθεια επί χρόνια. Ευχαριστώ Ισημερινέ και πρόεδρε Λένιν Μορένο για την συνεργασία σας με το υπουργείο Εξωτερικών που διασφαλίζει ότι ο Ασάνζ θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη», γράφει σε μήνυμά του στο Twitter ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, για την σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Σαζίντ Τζαβίντ, έγραψε: «Επειτα από σχεδόν επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται υπό κράτηση στην αστυνομία και δίκαια βρίσκεται αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ισημερινό για τη συνεργασία του και την μητροπολιτική αστυνομία για τον επαγγελματισμό της. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο».

Το βαν μεταφοράς φυλακισμένων, έξω από το δικαστήριο του Γουεστμίνστερ, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Ασάνζ
Αντίδραση από τη Σουηδία

Η δικηγόρος της γυναίκας που κατηγορεί τον Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό στην Σουηδία το 2010, δήλωσε ότι πρόκειται να ζητήσει από την εισαγγελία το άνοιγμα της έρευνας μετά την σύλληψη του ιδρυτή της WikiLeaks στο Λονδίνο.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι εισαγγελείς να ανοίξουν και πάλι την σουηδική έρευνα και ο Ασάνζ να παραδοθεί στην Σουηδία και να προσαχθεί στην δικαιοσύνη για βιασμό», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μάσι Φριτς.

Η Σουηδία εγκατέλειψε την δίωξή του τον Μάιο του 2017, ελλείψει προόδου της έρευνας μετά την παρέλευση τριών ετών.

Η είδηση της σύλληψής του σήμερα, «αποτελεί σοκ για την πελάτισσά μου. Οσο το έγκλημα δεν παραγράφεται, εκείνη διατηρεί την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε η Φριτς.

Η μηνύτρια, που ήταν ηλικίας 30 ετών το 2010, υπέβαλε μήνυση στις 20 Αυγούστου 2010, κατά του Τζούλιαν Ασάνζ, τον οποίο είχε συναντήσει κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου της WikiLeaks στην Στοκχόλμη λίγες ημέρες νωρίτερα.

Τον κατηγορεί ότι είχε μαζί της σεξουαλική συνεύρεση χωρίς τη συνέναισή της και χωρίς προστασία την ώρα που εκείνη κοιμόταν, την νύκτα της 16ης προς την 17η Αυγούστου 2010. Ο Τζούλιαν Ασάνζ υποστήριζε πάντα ότι η σεξουαλική συνεύρεση έγινε κατόπιν συναίνεσης και ότι η ίδια δέχθηκε να μην χρησιμοποιήσει προφυλακτικό.

Η μήνυση δεύτερης Σουηδής κατά του Ασάνζ για σεξουαλική επίθεση την ίδια εποχή, στην Στοκχόλμη έληξε λόγω παραγραφής, το 2015.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα δικαιώματα του Τζούλιαν Ασάνζ «θα γίνουν σεβαστά».

«Εάν οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο ίδιος έχει συλληφθεί στο Λονδίνο. Γι’ αυτόν τον λόγο, αυτή την στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα. Αναμφίβολα, ελπίζουμε ότι όλα του τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά», δήλωσε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η Ρωσία προτίθεται να παράσχει στον Ασάνζ πολιτικό άσυλο.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε ότι δεν έλαβε από τον Ασάνζ κανένα αίτημα για πολιτικό άσυλο.

Στη σύλληψη του Ασάνζ αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σχολιάζοντας την απόφαση του Ισημερινού να άρει το άσυλο του ιδρυτή του WikiLeaks, η Ζαχάροβα σε ανάρτηση της στην ιστοσελίδα της στο Facebook έγραψε ότι «Το χέρι της “δημοκρατίας” σφίγγει τον λαιμό της ελευθερίας».

Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζει στην Μόσχα, σχολιάζοντας την σύλληψη του Ασάνζ, υπενθύμισε τις αποφάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι ενδεχόμενη σύλληψη του ιδρυτή των WikiLeaks θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δήλωση Σνόουντεν

«Σημαντική πληροφορία για τους δημοσιογράφους, που γράφουν για την σύλληψη του Ασάνζ από τον Ισημερινό: ο ΟΗΕ επίσημα έχει αποφασίσει, ότι ενδεχόμενη σύλληψή του θα ήταν αυθαίρετη και θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΟΗΕ επανειλημμένα έχει προβεί σε ανακοινώσεις, μέχρι και πρόσφατα, μέσω των οποίων ζητούσε την απελευθέρωση» του Ασάνζ, έγραψε ο Σνόουντεν στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στη δήλωσή του αυτή, ο Σνόουντεν παραθέτει απόσπασμα από δηλώσεις που έκαναν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, μέσω των οποίων καλούσαν το Λονδίνο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιτρέψει στον Ασάνζ να εγκαταλείψει ελεύθερα την πρεσβεία του Ισημερινού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...