342
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στα έδρανα του Κοινοβουλίου | REUTERS/Juan Medina

Ισπανία: Πρόωρες εκλογές σχεδιάζει ο Σάντσεθ μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 15:23
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στα έδρανα του Κοινοβουλίου
|REUTERS/Juan Medina

Ισπανία: Πρόωρες εκλογές σχεδιάζει ο Σάντσεθ μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 15:23

Κοντά σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση, την τρίτη σε τέσσερα χρόνια, είναι η Ισπανία μετά την καταψήφιση της πρότασης προϋπολογισμού του 2019 την οποία είχε φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ.

Η πρόταση έλαβε 158 ψήφους και καταψηφίστηκε από 191 βουλευτές, εκ του συνόλου των 350, ενώ υπήρξε και μία αποχή.

Για να περάσει η πρόταση χρειαζόταν την υποστήριξη βουλευτών μικρών περιφερειακών κομμάτων, η οποία δεν ήλθε. Η Καταλανική Δημοκρατική Αριστερά και το Καταλανικό Ευρωπαϊκό Κόμμα συντάχτηκαν με το Λαϊκό Κόμμα και τους Ciudadanos καταψηφίζοντας όλοι μαζί την πρόταση.

Είναι η πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα του πρωθυπουργού Σάντσεθ, κάτι που φέρνει πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές.

Μέσα στην ημέρα ο Σάντσεθ θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ενώ αναμένεται να προκηρυχθούν εκλογές τον Απρίλιο αντί για το 2020, οπότε και κανονικά λήγει η θητεία της Βουλής. Δύο από τις πιθανότερες ημερομηνίες, οι 14 και οι 28 Απριλίου, γράφει ο Guardian.

Κυβερνητική πηγή παραδέχτηκε στο Reuters πως το σχέδιο ήταν ο Σάντσεθ να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές -όσο νωρίτερα γίνεται- μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού. Αυτό θα επισκίαζε την κοινοβουλευτική ήττα.

Η λογική ήταν ότι η προοπτική των πρόωρων εκλογών και η πιθανότητα νίκης των δεξιών κομμάτων -τα οποία είναι κατηγορηματικά κατά της απόσχισης της Καταλωνίας- θα οδηγούσε τα καταλανικά κόμματα να ψηφίσουν υπέρ του προϋπολογισμού. Ωστόσο, οι αυτονομιστές δεν εμφανίζονταν διατεθειμένοι να στηρίξουν τον πρωθυπουργό.

Από εδώ και πέρα όμως η πολιτική σκηνή της Ισπανίας αποκτά ενδιαφέρον, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης.

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ στην πρώτη θέση με περίπου 30% στη πρόθεση ψήφου, ένα ποσοστό που –αν επαληθευτεί στην κάλπη- θα τους δώσει προβάδισμα, αλλά όχι την αυτοδυναμία.

Αντιθέτως, το Λαϊκό Κόμμα και οι Cuidadanos, τα δύο κεντροδεξιά κόμματα που θα μπορούσαν να συνεργαστούν μετεκλογικά, είναι αθροιστικά πάνω από το 30%.

Προβληματισμό προκαλεί από τώρα η παρουσία του Vox, του νέου αντιμεταναστευτικού κόμματος που έκανε δυναμική εμφάνιση στην τοπική βουλή της Ανδαλουσίας. Δεν έχει ακόμη παρουσία στη Μαδρίτη, είναι όμως σχεδόν σίγουρο ότι θα την αποκτήσει. Σε ποιο ποσοστό και με ποια δυναμική, απομένει να φανεί, σε κάθε περίπτωση όμως θα επηρεάσει τους μετεκλογικούς συσχετισμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...