343
H Ιβέτα Ραντίτσοβα στο Βερολίνο έπειτα από συνάντηση με την Μέρκελ, το 2010 | Sean Gallup/Getty Images/Ideal Images

#18. Ιβέτα Ραντίτσοβα/ Οι γυναίκες που κυβέρνησαν τον κόσμο

Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2016, 14:04
H Ιβέτα Ραντίτσοβα στο Βερολίνο έπειτα από συνάντηση με την Μέρκελ, το 2010
|Sean Gallup/Getty Images/Ideal Images

#18. Ιβέτα Ραντίτσοβα/ Οι γυναίκες που κυβέρνησαν τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2016, 14:04

Από την Μπεναζίρ Μπούτο και την Γκόλντα Μέιρ έως την Κορασόν Ακίνο και την Τερέζα Μέι είναι δεκάδες οι γυναίκες στη σύγχρονη Ιστορία που ανέλαβαν τις τύχες των χωρών τους – και άρα του πλανήτη. Ενόψει των αμερικανικών εκλογών στις 9 Νοεμβρίου – και με την ελπίδα (λόγω Τραμπ) ότι η Χίλαρι Κλίντον θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών -, εμείς του Protagon Team σκεφτήκαμε να παρουσιάζουμε κάθε ημέρα το πορτρέτο μιας τέτοιας γυναίκας. Όχι για να αναπαράγουμετο στερεότυπο των γυναικών που κυβερνούν σαν άνδρες. Αλλά για να θυμίσουμε ότι η εξουσία είναι γένους θηλυκού.

Η αντιμνημονιακή (από την ανάποδη) Τίγρη των Τάτρα 

Η ταυτότητα: Πρωθυπουργός της Σλοβακίας από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Απρίλιο του 2012. Γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1956. Κόμμα: Χριστιανική και Δημοκρατική Ενωση Σλοβακίας. Παντρεμένη, μητέρα ενός παιδιού.

Το πορτρέτο: Ηταν στις έντεκα κάποιο βράδυ του Δεκεμβρίου του 2011 στις Βρυξέλλες όταν οι άλλοι κατάλαβαν από τη πάστα ήταν φτιαγμένη η Ιβέτα Ραντίτσοβα. Οι ευρωπαίοι εταίροι είχαν συζητήσει για την ευρωπαϊκή Συνθήκη και μετά το δείπνο, εντελώς ξαφνικά, ο τότε βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προέβαλε κάποιες ενστάσεις. Εξίσου ξαφνικά πήρε τον λόγο η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Σλοβακίας: «Φτάνει, το παρακάνατε! Εσείς εδώ παίζετε με το μέλλον των ανθρώπων!».

Κάπως έτσι, η οικονομικά άκρως φιλελεύθερη  Ραντίτσοβα κέρδισε το παρατσούκλι «Τίγρη των Τάτρα» – όπου «Τάτρα» η ψηλότερη οροσειρά των Καρπαθίων. Ως χήρα ενός διάσημου στη Σλοβακία κωμικού, του Στάνο Ράντιτς, φαίνεται ότι κληρονόμησε και ένα είδος θεατρικής πληθωρικότητας στον λόγο: «η χώρα μου δεν είναι μικρό παιδί για να την μαλώνετε» ήταν μια διάσημη ατάκα της. Εδώ στην Ελλάδα, πάλι, έγινε περισσότερο γνωστή για τη διαφωνία της με τα προγράμματα βοήθειας – σκληρή αντιμνημονιακή δηλαδή αλλά από την ανάποδη.

Τελικά την έριξαν οι (άνδρες) δικοί της έπειτα από το χάος που δημιουργήθηκε στην κυβέρνησή της με αφορμή την κρίση της ευρωζώνης. Και τότε η Ιβέτα η Τίγρη ξεσπάθωσε για ακόμη μια φορά: «Εγώ φεύγω. Αλλά θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις δικές σας ανεύθυνες αποφάσεις». Τα υπόλοιπα τα είπε στα πολιτικά της απομνημονεύματα που εξέδωσε το 2013.

Αύριο: Χέλε Τόρνινγκ – Σμιτ  

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...