1147
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιντχαρτ επέμεινε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι αξιόπιστο | @European Commission

Ο Τόμσεν «ένωσε» Μαξίμου και Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2016, 15:42
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιντχαρτ επέμεινε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι αξιόπιστο | @European Commission

Ο Τόμσεν «ένωσε» Μαξίμου και Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2016, 15:42

Σειρά αντιδράσεων από την κυβέρνηση αλλά και τις Βρυξέλλες προκάλεσε το πολυσυζητημένο άρθρο των κορυφαίων αξιωματούχων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και τα μέτρα που εισηγούνται προς την Ελλάδα.

Την Τρίτη, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ψεύδη τις αναφορές των στελεχών του Ταμείου και του ζήτησε «να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

Στο πλεόνασμα αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους σε ξένα μέσα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας για μη βιώσιμο στόχο που δεν έχει συμφωνηθεί από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια της εκπροσώπου της, πήρε θέση λέγοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι αξιόπιστο και εφαρμόσιμο.

Σχετικά με το άρθρο των Τόμσεν και Ομπσφελντ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος προέβη σε ένα απαραίτητο -όπως είπε- σχόλιο για τη στάση του ΔΝΤ.

«Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο, το ΔΝΤ δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα και υπερασπίζεται πλεονάσματα 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος», είπε και πρόσθεσε: «Προξενεί όμως απορία το γεγονός ότι την ίδια στιγμή οι δύο εκπρόσωποι του Ταμείου αυτοαναιρούμενοι αναφέρουν ότι θα αποδεχθούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πλεονάσματα, αλλά και ότι θα απαιτήσουν νέα μέτρα λιτότητας, καθώς εκτιμούν ότι οι προβλέψεις των Ευρωπαίων πάνω στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα είναι υπεραισιόδοξες».

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις του Ταμείου, «λανθασμένες» και τις  πληροφορίες που αναφέρει το άρθρο «ψευδείς». Υπενθύμισε μάλιστα τις παλαιότερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την ελληνική οικονομία και την ομολογία εκ μέρους του ΔΝΤ ότι χρησιμοποιούσε λανθασμένους πολλαπλασιαστές.

Για το νέο πρόγραμμα, το ΔΝΤ «αντέστρεψε τη μέθοδό του και εγκαινίασε μια τακτική καταστροφολογικών προβλέψεων, οι οποίες και πάλι έχουν όλες διαψευσθεί».

«Θα περιμέναμε, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στον ελληνικό λαό, το ΔΝΤ να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να μη βασίζεται σε ανακριβή ή ακόμα και αναληθή στοιχεία. Το ΔΝΤ οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στη διεθνή κοινότητα, επιμένοντας στην ανάγκη για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά τέλος το πρόγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «ήταν, είναι και θα είναι σαφής: Δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018».

Υπενθύμισε ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει σταθερή στα εργασιακά και τα δημοσιονομικά. Επίσης αμετάβλητη παραμένει η θέση της σε ό,τι αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Κομισιόν: «Αξιόπιστο το πρόγραμμα»

Από την πλευρά της  η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιντχαρτ όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανάρτηση των αξιωματούχων του ΔΝΤ ανέφερε ότι «τη διαβάσαμε προσεκτικά».

Πρόσθεσε ότι «οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές».

Είπε δε ότι «η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι εντός τροχιάς για να εκπληρώσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους» για να επισημάνει ότι «όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν αυτά τα επιτεύγματα».

Σε ερώτηση μάλιστα αν θα μπορούσε το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο να αποφανθεί εάν το ελληνικό πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, σε συνέχεια των αμφιβολιών του ΔΝΤ, η εκπρόσωπος ανέφερε πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει περάσει από «λεπτομερείς ελέγχους από το Eurogroup και από άλλους θεσμούς, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο».

Τσακαλώτος: «Δεν συμφωνήσαμε πλεονάσματα 3,5%»

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις στον Guardian τονίζει αφενός ότι η Αθήνα δεν έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και πώς «μετά από 7 χρόνια βαθιάς ύφεσης καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ».

Επικαλούμενος τον βρετανό φιλόσοφο Τζ. Λ. Οστεν που ήταν επικριτικός για τα επιχειρήματα του τύπου «λέω κάτι και υπάρχει κάτι που παίρνω πίσω», είπε και το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε αυτή την κριτική.

«Στην πραγματικότητα το ΔΝΤ ζητά οι Ελληνες συνταξιούχοι και οι λιγότερο αμειβόμενοι μισθωτοί να κάνουν περισσότερες περικοπές ενώ το ίδιο λέει τη μισή αλήθεια» προσθέτει ο υπουργός μιλώντας στην Ελένα Σμιθ, την ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα.

Διαψεύδει τα στοιχεία που επικαλούνται οι αξιωματούχοι του Ταμείου ενώ ειδικότερα για τις φοροαπαλλαγές, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει: «Ο μόνος λόγος που περισσότεροι άνθρωποι έχουν φοροελαφρύνσεις είναι γιατί λιγοστεύουν οι άνθρωποι που έχουν αξιοπρεπές εισόδημα. Οπότε το ΔΝΤ που υποτίθεται ότι επανεξετάζει τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη και την ανισότητα και σωστά επικεντρώνεται στην ανάγκη της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, φαίνεται να αγνοεί ότι περαιτέρω μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου θα αυξήσει τόσο την ανισότητα όσο και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τουλάχιστον τα νούμερα θα βγαίνουν».

Παπαδημητρίου: «Μη βιώσιμο το πλεόνασμα 3,5%»

Σε δηλώσεις για το πλεόνασμα προέβη και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος μιλώντας στη Νέα Υόρκη από το Bloomberg TV είπε ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% δεν είναι βιώσιμος.

Για την αξιολόγηση είπε ότι δεν κλείνει λόγω ασυμφωνίας μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης, καθώς το Ταμείο εκτιμά ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα. Οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι ήδη στον δρόμο της ανάκαμψης, είπε ακόμη.

Δημόσια επίπληξη από τον ESM

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η αντίδραση υπήρξε πολύ πιο έντονη, αφού ουσιαστικά επέπληξε το Ταμείο για την απόφαση να εκφράσει δημόσια τις διαφωνίες του για το μείγμα μέτρων και στόχων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.

Εκπρόσωπος του ESM μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι ο Μηχανισμός εξεπλάγη όταν είδε ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και ο επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπστφελντ είχαν αναρτήσει επίσημο μπλογκ με ενστάσεις, παράλληλα επιρρίπτοντας την ευθύνη για τυχόν νέα μέτρα λιτότητας στους Ευρωπαίους και την Αθήνα.

Η εκπρόσωπος τόνισε δε ότι ο ESM ελπίζει πως όλοι θα επιστρέψουν στην πρακτική όπου οι διαπραγματεύσεις «γίνονται κατ’ ιδίαν».

Νέα Δημοκρατία: «Διαρκής λιτότητα για του Έλληνες»

Με αφορμή τις εξελίξεις με το ΔΝΤ η Νέα Δημοκρατία ζητά από τον Πρωθυπουργό να δρομολογήσει πρόωρες εκλογές.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «κοροϊδεύει ξανά τους Έλληνες» και ότι, προκειμένου να «γαντζωθεί στην εξουσία, ήδη από το 2015, συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. για πολλά χρόνια».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει:

«Στη χθεσινή του ομιλία στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δήθεν δεν συμφωνεί με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μετά το 2018 και ότι δήθεν δεν θα πάρει νέα μέτρα λιτότητας.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας συμφώνησε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. για πολλά χρόνια:

  • Στο 3ο Μνημόνιο (Αύγουστος 2015, Ν. 4336/2015, σελ. 1015)
  • Στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο και την Έκθεση Συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ιούνιος 2016, σελ. 14)
  • Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016 (Δήλωση Συμπερασμάτων, τρίτη παράγραφος).

Ο κ. Τσίπρας για να γαντζωθεί στην εξουσία, ήδη από το 2015, συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. για πολλά χρόνια. Δηλαδή, σε διαρκή λιτότητα για τους Έλληνες, που κρατά αιχμάλωτη την ελληνική οικονομία και τσακίζει τις προοπτικές ανάπτυξής της.

Και τη συμφωνία που αυτός υπέγραψε ούτε θέλει, ούτε μπορεί να την αλλάξει.

Ας σταματήσει, λοιπόν, να καταστρέφει τη χώρα.

Να δρομολογήσει άμεσα εκλογές, ώστε με πολιτική αλλαγή να αποκτήσουν ελπίδα οι Έλληνες και προοπτική η πατρίδα».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...