539
Ο Μορένο με τη σύζυγό του και τον νυν πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα (δεξιά) | REUTERS/Mariana Bazo

Οι εκλογές στον Ισημερινό κρίνουν την τύχη του Ασάνζ

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2017, 10:42
Ο Μορένο με τη σύζυγό του και τον νυν πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα (δεξιά)
|REUTERS/Mariana Bazo

Οι εκλογές στον Ισημερινό κρίνουν την τύχη του Ασάνζ

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2017, 10:42

Τεταμένο πολιτικό κλίμα έφερε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό, με τη δεξιά αντιπολίτευση να μιλά ήδη για νοθεία και να αμφισβητεί τη διαδικασία, η οποία μπορεί ωστόσο να σημάνει το τέλος δέκα χρόνων διακυβέρνησης της χώρας από τους σοσιαλιστές.

Την ίδια ώρα, πάντως, αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Λονδίνο, ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ αναμένει και αυτός την ετυμηγορία της κάλπης. Διότι μια αλλαγή κυβέρνησης είναι πιθανό να φέρει και την ριζική αλλαγή στάσης του Ισημερινού απέναντί του. Βλέπετε ο διεθνώς καταζητούμενος Ασάνζ έχει βρει εδώ και χρόνια καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ας επιστρέψουμε όμως για την ώρα στο Κίτο, πρωτεύουσα του Εκουαδόρ. Ο υποψήφιος της δεξιάς αντιπολίτευσης, πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο, εξέφρασε «υπόνοιες νοθείας» και δήλωσε έτοιμος να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, μιλώντας για «μια κυβέρνηση που θα είναι, ήδη από τώρα, παράνομη». Κάλεσε ακόμη τους οπαδούς του να υπερασπιστούν ειρηνικά την ψήφο τους και ζήτησε ανακαταμέτρηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα και με καταμετρημένο το 96% ψήφων, ο σοσιαλιστής υποψήφιος Λενίν Μορένο έλαβε το 51,12% έναντι 48,8% του Λάσο.

2017-04-03T042907Z_259769905_RC1B07FD8490_RTRMADP_3_ECUADOR-ELECTION
Υποστηρικτές του Λάσο σε διαδήλωση την Κυριακή (REUTERS/Henry Romero)

Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδειχναν τον Μορένο να προηγείται, ανατρέποντας το προβάδισμα που διατηρούσε ο Λάσο. Ωστόσο οι διαφορές ήταν στα όρια του στατιστικού λάθους.

Ο Μορένο, που είναι παραπληγικός λόγω τραύματος από σφαίρα κατά τη διάρκεια ληστείας το 1998, αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική του Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος στην δεκαετή θητεία του πιστώνεται με την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των πολιτών.

Εν αναμονή ο Ασάνζ

Η κυβερνητική αλλαγή στη χώρα είναι πιθανό να φέρει ένα τέλος στην ιδιότυπη παραμονή του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Ο Ισημερινός αντιμετωπίζει με συγκατάβαση πλέον την παρουσία του Ασάνζ, ο οποίος παραμένει –κυριολεκτικά και μεταφορικά– περιορισμένος στους χώρους της πρεσβείας από τον Ιούλιο του 2012.

Ο Λάσο προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι με την εκλογή του θα ζητούσε «φιλικά από τον σενιόρ Ασάνζ να φύγει εντός 30 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων μου».

Οπως εξηγούσε ο Λάσο, η παρατεταμένη παραμονή του ιδρυτή του Wikileaks στην πρεσβεία είναι ένα βάρος στους εκουαδοριανούς φορολογούμενους. Πάντως, σε δηλώσεις αργότερα εμφανιζόταν περισσότερο διαλλακτικός, λέγοντας ότι θα εξετάσει το καθεστώς παραμονής του Ασάνζ.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η απάντηση του Ασάνζ ήταν με το ίδιο νόμισμα. «Προσκαλεί εγκάρδια» τον Λάσο να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 30 ημερών «με ή χωρίς τα εκατομμύρια του στους φοροπαραδείσους», έγραψε στο Twitter.

Την εντελώς αντίθετη γραμμή είχε ο Λενίν Μορένο, αν και έβαζε κάποιους όρους, επισημαίνει ο Guardian. «Πάντα θα είμαστε σε επιφυλακή και θα ζητήσουμε από τον κύριο Ασάνζ να δείξει σεβασμό στις δηλώσεις του σχετικά με τις αδελφικές μας και φιλικές χώρες», είχε πει.

Εναντίον του Ασάνζ εκκρεμεί η υπόθεση του βιασμού στη Σουηδία, ενώ πάντα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες για την διαρροή στο Wikileaks εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων των ενόπλων δυνάμεων και του υπουργείου Εξωτερικών. Η Βρετανία έχει ξεκαθαρίσει από καιρό ότι, αν φύγει από την πρεσβεία, θα τον συλλάβει αμέσως.

Για αυτούς τους λόγους η νομική ομάδα του Ασάνζ στη Βρετανία εμφανίζεται -με το βλέμμα περισσότερο στις κινήσεις και τις προθέσεις του Λάσο- ανήσυχη και υπενθυμίζει ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να παίζουν παιχνίδια με το πολιτικό άσυλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...