419
Τι θα έδειχναν οι κάλπες σήμερα; | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENES

Προβάδισμα 13 μονάδων δίνει στη ΝΔ νέα δημοσκόπηση

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2017, 21:50
Τι θα έδειχναν οι κάλπες σήμερα;
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENES

Προβάδισμα 13 μονάδων δίνει στη ΝΔ νέα δημοσκόπηση

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2017, 21:50

Το σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία. Νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Star εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται έναντι του κυβερνώντος κόμματος κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Μάλιστα, στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή, χωρίς λευκό/άκυρο/αποχή, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων αυξάνεται κι άλλο, στις 14,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα πρόθεσης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 27,2%, έναντι 14,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με  7,9%, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στο 7,8% και το ΚΚΕ με 7,7%. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες συγκεντρώνουν μόλις 2,4%, η Ενωση Κεντρώων 2,4%, ενώ το Ποτάμι και η Πλεύση Ελευθερίας σημειώνουν το ίδιο ποσοστό του 2,1%.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου το 6,1% δήλωσε ως προτίμηση «άλλο κόμμα», ενώ το 9,8% δήλωσε αναποφάσιστο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με δεύτερη να έρχεται η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τέταρτος είναι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και αν έπρεπε να επιλέξουν τον «καλύτερο πρωθυπουργό» ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη, το 33,1% θα επέλεγε τον πρόεδρο της ΝΔ και μόλις το 18,1% θα επέλεγε τον κ. Τσίπρα. Πάντως οι περισσότεροι -το 45%- δεν θα επέλεγαν κανέναν.

Στην ερώτηση εάν θα πρέπει η κυβέρνηση να αποδεχθεί ή όχι νέα μέτρα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το 54,8% απαντά αρνητικά, ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει σε ρήξη την κυβέρνηση με τους ευρωπαίους εταίρους.

Με την άποψη «να αποδεχθεί τα νέα μέτρα που της προτείνουν οι εταίροι και δανειστές ώστε να μην έρθει σε σύγκρουση /ρήξη μαζί τους για να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση» συμφωνεί το 32,2% των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα το 22,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 54,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Σε ερώτηση αν θέλουν να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη το 58,8% απαντά θετικά, ότι δηλαδή επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, ενώ το 38,1% απαντά ότι «μάλλον» ή «σίγουρα» είναι κατά του κοινού νομίσματος.

Η ίδια έρευνα φανερώνει ότι τα ποσοστά των απαισιόδοξων πολιτών είναι συντριπτικά υψηλά καθώς στην ερώτηση «πώς πιστεύετε ότι θα πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 89,8% πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ ή αρκετά άσχημα, έναντι μόλις 2,1 % που πιστεύει ότι θα πάνε «αρκετά ή πολύ καλά».

Οσο για το κατά πόσο εκτιμούν ότι θα γίνουν εκλογές το 2017, το 26,3% απαντά πολύ πιθανό, το 32,3% «αρκετά πιθανό», το 14,3% «όχι και τόσο πιθανό», το 11,3% «καθόλου πιθανό» και το 15,8% δεν απαντά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...