413
Το αίθριο La Lira. Ενα διαφορετικό έργο τέχνης... | Hisao Suzuki/Pritzker Architecture Prize

Σε τρεις Καταλανούς το βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2017, 22:21
Το αίθριο La Lira. Ενα διαφορετικό έργο τέχνης...
|Hisao Suzuki/Pritzker Architecture Prize

Σε τρεις Καταλανούς το βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2017, 22:21

Ενώ είναι αρχιτέκτονες σταρ, αποδεδειγμένα, η συμπεριφορά τους είναι αντιστάρ. Πρόκειται για τρεις Καταλανούς: Ραφαέλ Αράντα, Κάρμε Πιζέμ και Ραμόν Βιάλτα τα ονόματά τους οι οποίοι εργάζονται για το RCR Arquitectes. Αυτοί είναι οι νικητές του φετινού βραβείου Pritzker, το οποίο θεωρείται για την Αρχιτεκτονική το αντίστοιχο ενός βραβείου Νομπέλ ή ενός Οσκαρ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που απονέμεται σε τρία πρόσωπα από κοινού αυτό το βραβείο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1979 και απονέμεται για την εργασία ενός αρχιτέκτονα εν ζωή. Τρεις, εν προκειμένω.

Από αριστερά: ο Ραφαέλ Αράντα, η Κάρμε Πιζέμ και ο Ραμόν Βιάλτα (Hisao Suzuki/Pritzker Architecture Prize)
Από αριστερά: ο Ραφαέλ Αράντα, η Κάρμε Πιζέμ και ο Ραμόν Βιάλτα (Hisao Suzuki/Pritzker Architecture Prize)

Εχοντας δημιουργήσει το γραφείο τους στη μικρή πόλη του Ολότ το 1988, οι τρεις τους φημίζονται για την ανάδειξη του τόπου τους μέσα από projects που αναδεικνύουν τη φύση, αλλά και την κουλτούρα της περιοχής τους. Δεν μιλούν σε συνεντεύξεις, δεν πηγαίνουν σε εκπομπές, αλλά προτιμούν να εκφράζονται μέσω της δουλειάς του. Τα υλικά τους παιχνιδίζουν με τα στοιχεία του φωτός, των σκιάσεων, στην τέχνη τους ενσωματώνουν άλλοτε σκληρά, άλλοτε εύθραυστα υλικά, ενώ κάποιες φορές μπορούν και τα «παντρεύουν». Το πορτφόλιό τους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέατρα, κοινόχρηστους χώρους, μουσεία, κατοικίες και κτίρια εκπαιδευτικής χρήσης.

Tο Οινοποιείο Bell-Lloc (Hisao Suzuki/Pritzker Architecture Prize)
Tο Οινοποιείο Bell-Lloc (Hisao Suzuki/Pritzker Architecture Prize)

«Η συμμαχία τους έχει ως αποτέλεσμα αρχιτεκτονήματα ρηξικέλευθα και ποιητικά», ανακοίνωσε ο Γκλεν Μαρκάτ, αυστραλός αρχιτέκτονας και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων.

«Πάντα προσπαθούμε να απέχουμε από τις τάσεις και τη μόδα», σχολίασε ο Βιάλτα σε συνέντευξή του στην Εl Pais. «Οπου και αν βρεθούμε πρέπει να αντιληφθούμε τα πάντα. Τον χώρο, τον τόπο, τους ανθρώπους. Αν αυτά δεν μας γίνουν γνωστά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», σχολίασε ο Αράντα. «Οταν αρχίζουμε ένα έργο, μας ενδιαφέρει να επισκεφθούν τον τόπο», λέει η Πιζέμ. «Εχουμε συνηθίσει να κάνουμε “ανάγνωση” του τόπου, σαν να μιλούσε σε μας με τη δική του αλφάβητο», προσθέτει. «Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μελετήσουμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε εκεί. Δεν θέλουμε να ξεκινάμε κάτι με τυπολογίες και υποθέσεις» ή παραδοχές», καταλήγει.

Το βραβείο θα παραδοθεί στους τρεις νικητές, σε ειδική τελετή, στο Τόκιο στις 20 Μαΐου. Και όπως βλέπετε στις φωτογραφίες είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι τους αξίζει. Βασικά για την κοσμοθεωρία που έχουν, αλλά και για το ότι ξέρουν να μιλούν με τα έργα τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...