649
Οι Coldplay επί σκηνής στο Μπουένος Αϊρες, εκεί όπου η παγκόσμια περιοδεία τους έριξε αυλαία | @coldplay / twitter

Η παγκόσμια περιοδεία που έκανε τους Coldplay πλουσιότερους κατά… $523 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 12:30
Οι Coldplay επί σκηνής στο Μπουένος Αϊρες, εκεί όπου η παγκόσμια περιοδεία τους έριξε αυλαία
|@coldplay / twitter

Η παγκόσμια περιοδεία που έκανε τους Coldplay πλουσιότερους κατά… $523 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 12:30

Κατά πολλούς, αποτελούν την κορυφαία ποπ-ροκ μπάντα του 21ου αιώνα.

Οι Coldplay δημιουργήθηκαν στο Λονδίνο, το 1996. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Κρις Μάρτιν (πρώτη φωνή, πλήκτρα, κιθάρα), Τζόνι Μπάκλαντ (πρώτη κιθάρα), Γκάι Μπέριμαν (μπάσο) και Γουίλ Τσάμπιον (ντραμς, φωνητικά και άλλα μουσικά όργανα).

Εγιναν ευρέως γνωστοί με την κυκλοφορία τού σινγκλ τους «Yellow». Ακολούθησε το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Parachutes (2000), το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Mercury.

Ολα τα υπόλοιπα τα οποία ακολούθησαν και έγιναν από εκεί και μετά, αποτελούν μέρος της ιστορίας τους που γράφτηκε σε εξώφυλλα των επόμενων δίσκων τους, σε τραγούδια που συνόδευσαν τις χαρές και τους χωρισμούς εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτό δεν αποτελεί δημοσιογραφικό κλισέ, το εν λόγω συγκρότημα είναι ιδιαίτερα αγαπητό και έχει εκατομμύρια οπαδούς, όλων των ηλικιών, σε όλον τον κόσμο. Ο μουσικός Τύπος που παρακολουθεί την πορεία του, όλα αυτά τα χρόνια που το γκρουπ είναι κοντά μας, αναφέρει κάθε χρονιά -αλλά κάθε χρονιά- ότι «εφέτος είναι η χρονιά τους». Οπως αποδείχτηκε, «κάθε φέτος είναι καλύτερα σε σχέση με πέρυσι», αφού ανά έτος παρουσίαζαν στο κοινό τους κάτι νέο, το οποίο ξεπερνούσε την προηγούμενη χρονιά σε αναγνωρισιμότητα, παραδοχή, αποθέωση και, τελικά, εισπράξεις.

Ετσι, το 2017 ήταν και πάλι η χρονιά τους, αυτή τη φορά λόγω της παγκόσμιας περιοδείας τους «Head Full of Dreams Tour», για την προώθηση της σχεδόν ομότιτλης δισκογραφικής δουλειάς τους, «A Head Full Of Dreams».

Αυτό ήταν το έβδομο άλμπουμ των Coldplay, κυκλοφόρησε το 2015, ενώ εφέτος κυκλοφόρησαν τη νέα τους δουλειά με τίτλο «Kaleidoscope».

Το πρώτο σινγκλ που βγήκε από το προτελευταίο τους cd ήταν το «Adventure of a Lifetime» και το βιντεοκλίπ του υπογράφει ο Ματ Γουάιτκρος. Τα μέλη της μπάντας εμφανίστηκαν ως πίθηκοι, να παίζουν και να χορεύουν στο μέσο της ζούγκλας. Αυτός ο δίσκος χρειάστηκε έξι ολόκληρους μήνες για να ολοκληρωθεί, ενώ ηχογραφήθηκε στο Μαλιμπού, στο Λος Αντζελες και το Λονδίνο. Πολλά αστέρια της παγκόσμιας μουσικής σκηνής συνεργάστηκαν σ’ αυτή τη δουλειά – που περιλαμβάνει έντεκα τραγούδια: η Μπιγιονσέ, ο Νόελ Γκάλαχερ, η Τόβι Λο και η Μέρι Κλέιτον, αποτελούν μέρος της μουσικής ιστορίας που έγραψε το «A Head Full Of Dreams».

Η Ιστορία, βέβαια, κατέγραψε και την περιοδεία που έκανε η ποπ-ροκ μπάντα από τη Βρετανία, τον Μάρτιο του 2016, για την προώθηση εκείνου του δίσκου. Ολα ξεκίνησαν από το Μπουένος Αϊρες, ενώ η αυλαία έπεσε πάλι στην ίδια πόλη, στις 16 Νοεμβρίου 2017.

Μέσα στο διάστημα που αυτοί οι μουσικοί είχαν πάρει τους δρόμους της Γης, είδαν τις αρένες και τα γήπεδα όπου εμφανίστηκαν να γεμίζουν ασφυκτικά και μαζί με αυτά να γεμίζουν και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, με πολλά, μα πάρα πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Για την ακρίβεια, αυτοί οι Αγγλοι είχαν συνολικά έσοδα… $523.033.675, παίζοντας -συνολικά- μπροστά σε 5.389.586 θεατές. Εδωσαν 114 συναυλίες, σε 76 πόλεις 31 διαφορετικών χωρών – σε Λατινική Αμερική, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Ασία. Ο γύρος του κόσμου με νότες.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, οι Coldplay εμφανίστηκαν μέχρι και στο ημίχρονο του SuperBowl, της πιο εμπορικά επιτυχημένης αθλητικής διοργάνωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπορείτε να συλλάβετε το ποσό που έβαλαν στα ταμεία τους; 523 και κάτι… «ψιλά» εκατομμύρια δολάρια! Η επιτυχία της περιοδείας είναι τεράστια, καθώς το όνομα των Coldplay φιγουράρει, πλέον, στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας, με πρώτους τους U2, οι οποίοι έχουν κερδίσει από μια περιοδεία $736 εκατομμύρια και δεύτερους τους Rolling Stones με $558 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν οι Coldplay βάζουν τον Ρότζερ Γουότερς και την μαραθώνια περιοδεία του -από το 2010 μέχρι το… 2013!- υπό τον τίτλο «The Wall Live», στην τέταρτη θέση τού καταλόγου των τουρνέ με τα υψηλότερα κέρδη.

Οι Coldplay έχουν κάνει εδώ και καιρό γνωστή την απόφασή τους, σύμφωνα με την οποία όλα τα κέρδη θα μοιραστούν εξίσου, σε όλα τα μέλη του συγκροτήματος, κατά το πρότυπο άλλων σπουδαίων συγκροτημάτων, όπως οι U2 και οι R.E.M.
Επειδή ροκ, ανάμεσα στα υπόλοιπα, είναι και να μοιράζεσαι. Από ένα τσιγάρο και ένα μπουκάλι ουίσκι, μέχρι 523 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...