2144
O πρόεδρος της ΝΔ απαντά στα ερωτήματα των δημοσιογράφων κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ | ΙΝΤΙΜΕnews

Mητσοτάκης: «Δεν φοράω μία κοστούμι επενδυτή και μία αμπέχονο διαδηλωτή»

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2017, 13:25
O πρόεδρος της ΝΔ απαντά στα ερωτήματα των δημοσιογράφων κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ
|ΙΝΤΙΜΕnews

Mητσοτάκης: «Δεν φοράω μία κοστούμι επενδυτή και μία αμπέχονο διαδηλωτή»

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2017, 13:25

Τις εντυπωσιακές «μεταμορφώσεις» του Πρωθυπουργού, με τελευταίο παράδειγμα την επίμονη προσπάθειά του για την οικοδόμηση ενός φιλοεπενδυτικού προφίλ, στηλίτευσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνέντευξής του στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ. Όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές, τόσο καλύτερα για τη χώρα, ήταν ένα από τα βασικά του συνθήματα, ενώ σκληρή ήταν απάντησή του και στις κατηγορίες κυβερνητικών στελεχών (με αφορμή όσα είπε στην ομιλία του το Σάββατο) ότι φέρνει νέο μνημόνιο: Το τέταρτο μνημόνιο είναι εδώ, τόνισε, και έχει την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου.

Στα αξιοσημείωτα της συνέντευξης Τύπου, το ειδικά διαμορφωμένο σκηνικό για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με την κατεστημένη εικόνα των συνεντεύξεων των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Τόσο η διάταξη των δημοσιογράφων που είχαν τοποθετηθεί απέναντι στον πρόεδρο της ΝΔ, με τις θέσεις τους σε αμφιθεατρική μορφή, όσο και ο φωτισμός και το γενικότερο στήσιμο της αίθουσας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, διαμόρφωσαν ένα σκηνικό σαφώς διαφορετικό από αυτό των καθιερωμένων συνεντεύξεων κατά το παρελθόν.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ), παραθέτει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", Θεσσαλονίκη, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Οι δημοσιογράφοι δεν κάθονταν περιμετρικά του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά απέναντί του, σαν σε μικρό αμφιθέατρο το οποίο είχε διαμορφωθεί ειδικά για την περίσταση στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ), παραθέτει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", Θεσσαλονίκη, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Ξεχώρισαν ο φωτισμός και η γενικότερη σκηνοθεσία της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης /ΑΠΕ-ΜΠΕ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
«Όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα για την χώρα»

Κατά τη δικάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για κανονικοποίηση της πολιτικής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, μία διαδικασία όμως, που όπως επεσήμανε, είχε βαρύ κόστος για τη χώρα. «Η περιπέτεια αυτή μας στοίχισε 100 δισ. ευρώ και δύο μνημόνια. Όσο πιο γρήγορα έλθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα για την χώρα», ανέφερε για να προσθέσει πως το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι «διαρκές αίτημα που θα μας συνοδεύει μέχρι τις εκλογές».

Για τις επενδύσεις

«Εμείς», τόνισε, «δεν ανακαλύψαμε τώρα τις ιδιωτικές επενδύσεις», «εγώ δεν φοράω την μία ημέρα το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχονο του διαδηλωτή» όπως ο κ. Τσίπρας, ανέφερε χαρακτηριστικά, επικρίνοντας τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έναντι των επενδυτών που αποφασίζουν να βάλουν τα χρήματά τους στη χώρα.

241072
O πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως δεν πείθεται από την επενδυτική μετάλλαξη του Πρωθυπουργού/ INTIMEnews

Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, «θα είναι απολύτως συντονισμένη και αφοσιωμένη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Δεν πρόκειται να ανεχθώ απόκλιση από αυτόν τον στόχο». «Πιστεύουμε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης», είπε για να σημειώσει πως «απαιτούνται 100 δισ. σε επενδύσεις για να φτάσει η χώρα τον μέσο όρο της ΕΕ».

Παράλληλα επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη δέσμευσή του για μείωση φορολογίας σε επιχειρήσεις που θα φτάσει σε βάθος διετίας στο 20% και ότι θα επιδιώξει τη μεγιστη συναίνεση για να εξασφαλιστεί σταθερό φορολογικό περιβάλλον για τουλάχιστον πέντε έτη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, γιατί όπως επεσήμανε, κανείς επενδυτής δεν θα βάλει τα χρήματά του αν δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα κίνησης της επένδυσής του. «Εμείς», είπε, «πιστεύουμε στην δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας για να προσφέρουμε υψηλή και ποιοτική ανάπτυξη».

«Καμία χώρα δεν θα άφηνε αναξιοποίητο τον ορυκτό της πλούτο στο όνομα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος», παρατήρησε απαντώντας σε άλλη ερώτηση και υποστήριξε πως «υπάρχουν τρόποι να προστατευθεί το περιβάλλον από αυτές τις δραστηριότητες», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως »οι επενδύσεις αυτού του είδους είναι θετικές για την απασχόληση και για τα δημόσια έσοδα».

Ειδικά για τις Σκουριές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε πως η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση. Τη συμβατότητα μιας επένδυσης με τους περιβαλλοντικούς όρους την κρίνει η δικαιοσύνη. Και η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί, παρατήρησε και συμπλήρωσε πως η επένδυση έγινε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης, χωρίς όπως να λογαριάζουν τους 2.500 ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

«Μου έκανε εντύπωση», είπε, «ότι ο κ. Σταθάκης μετά την φασαρία που έγινε έσπευσε να υπογράψει τις 3 άδειες για την Ολυμπιάδα. Γιατί δεν το έκανε πιο νωρίς;» «Εμείς τέτοια πράγματα δεν θα τα κάνουμε. Αν διαφωνούμε με μια επένδυση θα το πούμε ξεκάθαρα. Δεν πρόκειται ποτέ να παίξουμε με τις δουλειές απλών ανθρώπων και να τους βάλουμε στο ζύγι της κομματικής αντιπαράθεσης», ξεκαθάρισε, ενώ όπως είπε, δεν πείθεται από την επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού.

«Εγώ λέω στους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα, δεν τους λέω ότι μόλις γίνω κυβέρνηση θα τους πετάξω έξω»,  ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη σε ερώτημα αν υπάρχει έστω ένα πεδίο ελάχιστης συναίνεσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Εμείς», τόνισε, «κάνουμε υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση, δεν καλούμε τους πολίτες να μην πληρώνουν τους φόρους τους», όπως οι νυν κυβερνώντες όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Στο σημείο αυτό, εξήγησε πως δεν μίλησε καθόλου για τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ, «γιατί ήθελα να μιλήσω για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Οι πολίτες γνωρίζουν το πόσο εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και τις πραγματικές του δυνατότητες».

«Το τέταρτο μνημόνιο είναι εδώ»

«Για ποια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια μιλάμε όταν η χώρα έχει δεσμευθεί για σκληρά δημοσιονομικά μέτρα το 2019 και το 2020;» διερωτήθηκε σε άλλο σημείο της συνέντευξή του και χαρακτήρισε τη σχετική συζήτηση «σε μεγάλο βαθμό παραπλανητική». «Αυτή η έξοδος θα είχε συμβεί το 2015 εάν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει και το τρίτο και το τέταρτο μνημόνιο. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά το αποτύπωμα της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου (…) Το τέταρτο μνημόνιο είναι εδώ και έχει την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα 5,1 δισ. για 2019 και 2020, καθώς και για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019.

Όπως είπε, απέναντι στα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2020, εκείνος θα αντιπροτείνει στους εταίρους ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων. «Θα τους πείσουμε ότι έχουμε σωστή στρατηγική. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας περνάει μέσα από τις αλλαγές που περιέγραψα».

«Η γενιά των 360 ευρώ έχει τη σφραγίδα του κ. Τσίπρα»

Όσο για τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί στήριξης των αδυνάτων, ο αρχηγός της ΝΔ παρατήρησε πως μια πολιτική αλληλεγγύης ξεκινάει από τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, δεν είναι να διαχειρίζεται κανείς ευρωπαϊκούς πόρους για να παρέχει επιδόματα, τα οποία κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Αφού υπενθύμισε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ήταν έργο της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε με νόημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποτίθεται το κόμμα που βρίσκεται πιο κοντά στους πιο αδύναμους αλλά και τελικά ψήφισε μείωση του αφορολόγητου και περαιτέρω περικοπή των συντάξεων από το 2019. «Η γενιά των 360 ευρώ έχει τη σφραγίδα του κ. Τσίπρα», ανέφερε και υποστήριξε πως τα τελευταία χρόνια οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν.

«Ο Κουρουμπλής πρέπει να παραιτηθεί»

Για την οικολογική καταστροφή στον  Σαρωνικό, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ανεπαρκέστατη την αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλή. «Δεν υπήρχει κανένας συντονισμός… Χρειάστηκε να περάσουν πέντε και έξι ημέρες για τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Δεν θέλω να πω ότι όλες οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού αφορούν τον κ. Κουρουμπλή», αλλά είναι ξεκάθαρο ότι κάποια στιγμή υπάρχει πολιτική ευθύνη. Ας την αναλάβει κάποιος επιτέλους», σχολίασε για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας που μαύρισε τις ακτές της Σαλαμίνας και των νότιων προαστίων της Αθήνας.

«Ενώ το ναυάγιο έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν βοήθεια από τον ΕΜΣΑ στις 13 Σεπτεμβρίου», παρατήρησε, «και μόνο γι αυτό θα έπρεπε να απομακρυνθεί ο αρμόδιος υπουργός… αυτά τα μπρος πίσω του κ. Κουρουμπλή παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι, δεν είναι σοβαρά».

Για την «κόντρα» με Σαββίδη

Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε ερώτηση και για τα περί «αντιπαράθεσής» του με τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. «Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν επιχειρηματία όσο ο επιχειρηματίας περιορίζεται στην επιχειρηματική του δράση … πρόβλημα έχω όταν ο επιχειρηματίας αγοράζει μέσα ενημέρωσης για να προστατεύσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα», διευκρίνισε, για να επισημάνει: «Δεν ήμουν εγώ εκείνος που πολιτικοποίησε αυτή την αντιπαράθεση, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τον ΠΑΟΚ και με καμία άλλη ομάδα. Θέλουμε ένα ανταγωνιστικό και καθαρό πρωτάθλημα».

Για Καμμένο και συνομιλίες με ισοβίτη

Στην απάντησή του για το θέμα Καμμένου, σημείωσε πως έχουμε κατ’ ομολογία του ίδιου του υπουργού μια σειρά συνομιλιών με έναν άνθρωπο καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών. Κατά συνέπεια, τόνισε, πρέπει να έρθει και «να μας εξηγήσει ο κ. Καμμένος τους λόγους. Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν σε κανονικές χώρες. Περιμένω απαντήσεις από τον κ. Καμμένο. Κάντε υπομονή, σε λίγες μέρες θα ασχοληθούμε με την υπόθεση».

Για τη Νέα Δημοκρατία

Όσον αφορά στην ανανέωση του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως ήθελε να έχει προχωρήσει «ακόμη πιο τολμηρά σε ανανέωση προσώπων στη ΝΔ». Ωστόσο, παραδέχθηκε, υπάρχει «το πρόβλημα της καχυποψίας έναντι της πολιτικής, σε ανθρώπους που θέλουμε να προσελκύσουμε στο κόμμα».

Ειδικά για το θέμα Τραγάκη, ξεκαθάρισε ότι «όποιος ισχυρίζεται -εξαιρώ τους εν ενεργεία βουλευτές- δημόσια ότι έχει πάρει το χρίσμα θα έχει την ίδια τύχη που είχε ο γιος του κ. Τραγάκη. «Καθένας», είπε, «έχει δικαίωμα να λέει ότι θέλει να είναι υποψήφιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να λέει ότι πήρε το χρίσμα. Δεν πιστεύω στα ηλικιακά όρια, αλλά θα υπάρξει ανανέωση. προσπαθώ να πείσω άξιους, νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική και τα ψηφοδέλτιά μας θα εκπλήξουν ευχάριστα».

«Ευθύνη και των δημοσιογράφων να μην ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους, αποτελεσματικούς, έντιμους και αποφασισμένους. Στην κυβέρνησή μου, θα δείτε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και ίσως πρόσωπα που θα σας εκπλήξουν, αλλά θα τα μάθετε όταν σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση»,  ήταν η αναφορά του για πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν.

«Δεν με ενδιαφέρει τι ψήφισαν οι συμπολίτες μας σε προηγούμενες εκλογές. Το κάλεσμά μου σπάει τα τείχη της κεντροδεξιάς παράταξης. Είμαι πεπεισμένος ότι στις επόμενες εκλογές πολλοί πολίτες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά Νέα Δημοκρατία», κατέληξε δευρύνοντας τους ορίζοντες της παράταξης.

Περί ακροδεξιάς και Αδωνι Γεωργιάδη

«Σας φαίνομαι για ακροδεξιός; Η ΝΔ είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, ο κ. Τσίπρας επέλεξε τον κ. Καμμένο που κινείται στα δεξιά της ΝΔ και τους ενώνει η αγάπη για την εξουσία και ο αχαλίνωτος λαϊκισμός. Εχουν την ίδια αγάπη για την καρέκλα. Δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία στη ΝΔ. Είμαι μετριοπαθής, φιλελεύθερος πολιτικός. Να παρουσιάζεται η ΝΔ ως μία ακροδεξιά παράταξη είναι τουλάχιστον αστείο. Ειδικά όταν ακούγεται από αυτούς που συγκυβερνούν με Καμμένο και συνέπραξαν με τη Χρυσή Αυγή για να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. Κοιτάω με την ίδια άνεση και δεξιά και αριστερά», ήταν η απάντησή του όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις επιθέσεις που δέχεται πρόσφατα από κυβερνητικά στελέχη και τον φιλοκυβερνητικό Τύπο (σ.σ. με αφορμή π.χ. το θέμα του συνεδρίου της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ στο Ταλίν).

Υπεραμύνθηκε εξάλλου του ύφους των παρεμβάσεων από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας: «Ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι προσωπική μου επιλογή. Δεν συμφωνώ ότι εκφράζει ακραίες θέσεις, μπορεί μερικές φορές να έχει πει και μία κουβέντα παραπάνω, σε όλους μπορεί να συμβεί αυτό. Επί δικών μου ημερών, τα συλλογικά όργανα του κόμματος λειτουργούν με μεγάλη τακτικότητα. Ας μην περιοριζόμαστε σε υφολογικές αξιολογήσεις, αλλά ας βλέπουμε το περιεχόμενο όσων λένε τα στελέχη»

Για την προοπτική συνεργασιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν είναι μπορεί να ξέρει ποιο θα είναι το πολιτικό τοπίο που θα προκύψει στην Κεντροαριστερά και ποια θα είναι τα κόμματα των επόμενων εκλογών. Δεσμεύθηκε όμως, ότι ακόμα και στην περίπτωση που η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη, θα επιχειρήσει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τη διάθεση ευρύτερης συνεννόησης στα σημαντικά ζητήματα. «Η επόμενη ημέρα μπορεί να υπηρετηθεί μέσα από μια γενναία προσπάθεια κοινοβουλευτικής διεύρυνσης», είπε. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στα κόμματα με τα οποία επιζητώ να συνεννοηθώ την επόμενη μέρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιόρθωτος ο κ. Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει σταθερά αδιόρθωτος, ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την κυριακάτικη εμφάνιση του αρχηγού της ΝΔ. «Αφού επί δύο χρόνια ζητούσε επίμονα εκλογές (!), που φυσικά δεν του “βγήκαν”, σήμερα πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία θα στηρίξει τις ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις του που απευθύνονται στην κρατικοδίαιτη ολιγαρχία. Δηλαδή την ελίτ που έφερε τη χώρα στη χρεοκοπία», αναφέρει η Κουμουνδούρου και συνεχίζει:

«Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για νέο, τέταρτο, μνημόνιο, διέπρεψε, για μια ακόμα φορά, στο ρόλο του ως πλασιέ επιχειρηματικών συμφερόντων, επέδειξε τη μέγιστη δυνατή προθυμία του στις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, ενώ απέτυχε να πάρει αποστάσεις από την ακροδεξιά καλύπτοντας και πάλι τον αντιπρόεδρό του κ. Γεωργιάδη. Και βέβαια, ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν έδωσε καμία απάντηση για τα σημερινά δημοσιεύματα (Documento, rpntv.gr) αφού πρώτα δεν άφησε κανένα περιθώριο για ερώτηση, σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της αποπληρωμής των δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της ΝΔ».

«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον ακραία νεοφιλελεύθερο και ξεδιάντροπα λαϊκιστή κ. Μητσοτάκη», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...