569
Οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί στον Αρειο Πάγο τον Ιανουάριο του 2016 | Menelaos Myrillas / SOOC

Πώς θα δώσουν (τελικά) τους Οκτώ στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2018, 15:21
Οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί στον Αρειο Πάγο τον Ιανουάριο του 2016
|Menelaos Myrillas / SOOC

Πώς θα δώσουν (τελικά) τους Οκτώ στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2018, 15:21

Η απόσταση ανάμεσα στην απαγόρευση έκδοσης των Οκτώ στην Τουρκία και στην χορήγηση του ασύλου είναι τελικά πολύ μεγάλη. Χωράει μέχρι και το ενδεχόμενο οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί να βρεθούν σιδηροδέσμιοι στα κελιά του Ταγίπ Ερντογάν, με την ελληνική κυβέρνηση να σφυρίζει μεν αδιάφορα αλλά να έχει κάνει καλά τη… δουλειά της.

Αυτό το σενάριο περιέγραψε την Τρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος: αρνούμενη το άσυλο η Ελλάδα να εκδώσει κατ’ αρχάς τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς σε τρίτη χώρα και από εκεί να καταλήξουν στην Τουρκία…

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως αυτή μπορεί να είναι και η λύση που συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αλλωστε αυτή η λύση «συνάδει» με την κυβερνητική γραμμή, όπως την περιέγραψε την Τρίτη και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος. Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της «Eφημερίδας των Συντακτών»: «Δεν τους δίνουμε, δεν τους θέλουμε»…

EfSynI

Τι σημαίνει αυτό; Οτι δημοσίως η κυβέρνηση μπορεί να κρύβεται πίσω από την περυσινή απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των Οκτώ στην Αγκυρα, αλλά επί της ουσίας μπλοκάροντας παράλληλα τη χορήγηση ασύλου προς τον πρώτο, αρχικά, τούρκο αξιωματικό από τους Οκτώ, δίνει και το στίγμα ότι δεν θα τους επιτρέψει να παραμείνουν στη χώρα μας, αφήνοντάς τους στην τύχη τους. Γιατί; Επειδή ο Ερντογάν τους έχει χαρακτηρίσει (προφανώς δικάσει και καταδικάσει εκ των προτέρων) ως πραξικοπηματίες.

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε μία ημέρα προτού επισκεφτεί την Αθήνα ότι ο κ. Τσίπρας προσωπικά του είχε υποσχεθεί να του παραδώσει τους οκτώ αξιωματικούς που διέφυγαν στη χώρα μας λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Η απευθείας έκδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία απαγορεύτηκε με τελεσίδικη απόφαση του Αρειου Πάγου πέρυσι τον Ιανουάριο, λόγω φόβων ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και ανθρώπινη μεταχείριση, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση, και τον Πρωθυπουργό προσωπικά, να διαλαλεί ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας».

Ξέρει ο κ. Τσίπρας με βεβαιότητα ότι οι Οκτώ είναι πραξικοπηματίες; Οχι. Αλλά του το είπε ο Ερντογάν και (κάνει πως) τον πιστεύει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε επανειλημμένα ότι οι Οκτώ δεν πρόκειται να εκδοθούν στην Τουρκία διότι αυτό το έχει ρυθμίσει ο Αρειος Πάγος. Διευκρίνισε ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος ότι άσυλο και έκδοση είναι διαφορετικές διαδικασίες. Οντως είναι. Αλλά αρνούμενη η Ελλάδα να προσφέρει άσυλο στους οκτώ ικέτες, σημαίνει ότι τους αναγκάζει να πάνε σε άλλη χώρα, πιθανότατα όχι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και από εκεί, χωρίς το ευρωπαϊκό πλαίσιο και μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να τους προστατεύει, υπάρχουν φόβοι ότι θα βρεθούν στην αγκαλιά του Ερντογάν…

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι η χορήγηση ασύλου θα ήταν η λογική λύση με δεδομένο ότι ο Αρειος Πάγος απαγόρευσε την έκδοση των αξιωματικών. Και προσέθεσε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα πει τι πρόκειται να κάνει με τους Οκτώ. Δεν έχει πει αλλά οι προθέσεις της δύσκολα κρύβονται. Δεν τους θέλει. Ας πάει ο Ερντογάν να τους πάρει από κάποιον άλλον…

Υπενθυμίζεται ότι θετική εισήγηση για χορήγηση ασύλου υπάρχει μόνο για έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς, όμως την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση προσέβαλε την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, οδηγώντας την στο Διοικητικό Εφετείο. Είχαν προηγηθεί επιθετικές τοποθετήσεις από την πλευρά της  Άγκυρας.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «δουλική σπουδή» της κυβέρνησης να προσβάλει την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου για την χορήγηση ασύλου στον τούρκο αξιωματικό.

Σημείωσε δε ότι, σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, η έφεση έγινε σε αστυνομικό τμήμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...