537
Ο Νίκος Κοτζιάς έσπευσε να υποστηρίξει τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε το υπουργείο του στις (μη) δηλώσεις Ερντογάν | Nick Paleologos / SOOC

Ο Κοτζιάς, το ΑΠΕ και το υπουργείο Εξωτερικών που «δεν παρασύρεται»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2016, 12:53
Ο Νίκος Κοτζιάς έσπευσε να υποστηρίξει τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε το υπουργείο του στις (μη) δηλώσεις Ερντογάν
|Nick Paleologos / SOOC

Ο Κοτζιάς, το ΑΠΕ και το υπουργείο Εξωτερικών που «δεν παρασύρεται»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2016, 12:53

Ηταν μία κακή στιγμή του ΑΠΕ – ΜΠΕ που λόγω της επικαιρότητας και λόγω της κρισιμότητας στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία ερέθισε τα αντανακλαστικά του πολιτικού και ασφαλώς δημοσιογραφικού κόσμου της Ελλάδας. Στη μεταφορά των δηλώσεων του τούρκου πρέδρου Ταγίπ Ερντογάν για «τα σύνορα της τουρκικής καρδιάς» ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι έγινε πρόταση για «δημοψήφισμα» στη Δυτική Θράκη. Το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων απολογήθηκε για το «τραγικό λάθος» και ο υπεύθυνος αυτής της κακιάς στιγμής, Αρης Αμπατζής, ανταποκριτής στην Τουρκία, έχασε τη δουλειά του. Αλλά τώρα φαίνεται ότι και το υπουργείο Εξωτερικών –που επίσης υπεραντέδρασε στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ με μία μάλλον βιαστική δήλωση για την ελληνικότητα της Θράκης– κάνει τον δικό του (όχι ακριβώς) απολογισμό.

«Το υπουργείο Εξωτερικών είναι πολύ προσεχτικό και μελετά τις επίσημες τουρκικές ιστοσελίδες», είπε ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς, αμυνόμενος απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που κατηγορεί το υπουργείο ότι παρασύρθηκε από το τηλεγράφημα του ΑΠΕ και προέβη σε ανακοίνωση χωρίς να διασταυρώσει την πληροφορία με διπλωμάτες οι επίσημες πηγές στην Αγκυρα. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι στην ανακοίνωσή του υπουργείου «δεν αναφέραμε κανένα δημοψήφισμα, δεν κάναμε κανένα λάθος στην ανακοίνωσή μας και μας χρεώνουν κάτι που δεν κάναμε. Αυτά μόνο στην Ελλάδα του σήμερα γίνονται». Χαρακτήρισε γελοιότητες όσα αναφέρονται στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα και ζήτησε να «σταματήσει η ανόητη αντιπολίτευση που μόνο κακό κάνει».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, και σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης. «Βλέπω σήμερα ακόμα και στην “Καθημερινή” γελοιότητες. Να μας καταγγέλλουν για διαλυμένους που δεν ξέρουν που μας παν τα τέσσερα, όπου μας χρεώνουν όλα αυτά που κάνανε οι υπόλοιποι», τόνισε. Αλλωστε, όπως υπενθύμισε, άλλα πρόσωπα προερχόμενα από την αντιπολίτευση αντέδρασαν πιο έντονα στο τηλεγράφημα. «Επί παραδείγματι, ο κ. Κεφαλογιάννης της ΝΔ, έκανε ερώτηση- καλόβουλα λέω εγώ- στο ευρωκοινοβούλιο, με βάση την ανακοίνωση του ΑΠΕ. Αρα, δεν είμαστε εμείς που κάναμε τέτοιο λάθος γιατί είμαστε προσεκτικοί και μελετάμε στα τούρκικα και τις ιστοσελίδες του ΥΠΕΞ και της προεδρίας της Τουρκίας κλπ», τόνισε ο ίδιος.

Πέρασε σε αντεπίθεση. «Ο αντιπολιτευτικός Τύπος έχει κάποιες ευκολίες να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε την επίμαχη ανακοίνωση «έχοντας διαβάσει τις δηλώσεις του στα τουρκικά από την ανάρτηση στο ίδιο το site της προεδρίας της Τουρκίας». Μολονότι, όπως σημειώνει, «υπήρξαν δύο λανθασμένα τηλεγραφήματα, από το γραφείο Τύπου (της ελληνικής πρεσβείας) της Αγκυρας και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Κωνσταντινούπολη, που αναφέρουν ότι ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε δημοψηφίσματα, εμείς τέτοια ανακοίνωση δεν κάναμε».

Ερώτηση Μπακογιάννη προς Κοτζιά και Παππά για την εσφαλμένη ενημέρωση του υπουργείου

Με ερώτηση που κατέθεσε στους υπουργούς Εξωτερικών και Επικρατείας Νίκο Κοτζιά και Νίκο Παππά, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη κάνει λόγο για εικόνα διάλυσης των διπλωματικών υπηρεσιών. Καλεί τους δύο υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή για το πώς και το πότε ενημερώθηκε η κυβέρνηση για τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν και τι ακριβώς ανέφερε το ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Αγκυρας προς το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών.

Ζητεί επίσης να ενημερωθεί γιατί το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δήλωση βασιζόμενο σε δημοσιεύματα και όχι στις πραγματικές δηλώσεις του τούρκου Προέδρου εφόσον είχε σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου.

Αναρωτιέται μήπως η εσφαλμένη ενημέρωση οφείλεται στην υποστέλεχωση των διπλωματικών μας αρχών στην Aγκυρα και αν υπηρετεί στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνιών της Αγκυρας υπάλληλος που γνωρίζει τουρκικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...