683
Μετά τις... περούκες, το φέσι | Shutterstock

Τα «φέσια» του ΑΠΕ και του ΥΠΕΞ

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 17 Οκτωβρίου 2016, 18:21
Μετά τις... περούκες, το φέσι
|Shutterstock

Τα «φέσια» του ΑΠΕ και του ΥΠΕΞ

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 17 Οκτωβρίου 2016, 18:21

Eντάξει, αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στο καλύτερο πρακτορείο του κόσμου -για την ακρίβεια όλα τα πρακτορεία του κόσμου έχουν να διηγηθούν μία αντίστοιχη κακή στιγμή. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων απέλυσε τον ανταποκριτή του στην Κωνσταντινούπολη επειδή απέδωσε στον πρόεδρο της Τουρκίας δηλώσεις που δεν έκανε ποτέ, μεταδίδοντας στην Αθήνα σπινθήρα που θα πυροδοτούσε ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Ο Ερντογάν έγινε trending topic στο twitter. Τα κόμματα έβγαλαν ανακοινώσεις, τα δε στελέχη τους έστειλαν tweets, λίγο έλειψε να αρχίσουν να παίζουν δημοτικά στα ραδιόφωνα. Ομως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Το ΑΠΕ έκανε λάθος στη μετάφραση. Ναι, το ΑΠΕ που είχε ρεπορτάζ για τον ψυχικό κόσμο του Αλέξη Τσίπρα όταν πήγε στο χωριό του. Ναι, το ΑΠΕ που κατάφερε και έκανε νυχτερινό υπερατλαντικό ρεπορτάζ, διαβάζοντας από την Αθήνα τις εκθέσεις που έκανε η Αστυνομία της Νέας Υόρκης για το σκάνδαλο της περούκας. Μετά από αυτές τις επιτυχίες, πήγε να μας βγάλει στους δρόμους με τα τσαρούχια.

Το επίμαχο απόσπασμα στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ
Το επίμαχο απόσπασμα στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ

Για όσους δεν παρακολούθησαν την υπόθεση, τα πράγματα κύλησαν ως εξής: Το Αθηναϊκό Πρακτορείο διένειμε στους συνδρομητές του είδηση, σύμφωνα με την οποία, ο πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε θέμα δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη, προκειμένου ο τοπικός πληθυσμός να αποφασίσει αν επιθυμεί η περιοχή του να ανήκει στην Τουρκία ή στην Ελλάδα. Υπήρχε περίπτωση να πει κάτι τέτοιο ο Ερντογάν; Μόνο αν γύριζε στο 1920, όταν γινόταν και η σχετική κουβέντα στην Τουρκία. Αντε και γινόταν τώρα δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη. Υπήρχε περίπτωση να δώσει το αποτέλεσμα που θα ήθελε ο Ερντογάν; Ανοησίες. Ο Ερντογάν δεν είπε τίποτα για δημοψήφισμα. Ο τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για την αποστολή στρατευμάτων στη Μοσούλη. Και θέλει να θυμίσει τον ψυχολογικό δεσμό που διατηρούν οι Τούρκοι με τόπους που κάποτε ήταν τμήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  Ετσι έγινε η αναφορά στη Θεσσαλονίκη, «που δεν τη ξεχωρίζουμε από τη Αδριανούπολη», έτσι και στην Κύπρο και στη Λιβύη. Μάλιστα, για να μην υπάρξει θέμα, ο Ερντογάν έσπευσε να πει ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί τα φυσικά σύνορα, ασχέτως αν η καρδιά πηγαίνει πιο πέρα. (Διαβάστε εδώ στα αγγλικά τις δηλώσεις Ερντογάν) Εντάξει. Ομως που το βρήκε το δημοψήφισμα το ΑΠΕ;

Ας μη σκεφτούμε καν το ενδεχόμενο να έπεσε θύμα ακραίων κύκλων που έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Και ας δεχθούμε ότι ο συνάδελφος από την Πόλη, για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει, τα έμπλεξε, διαβάζοντας το άρθρο της «Σαμπάχ», στο οποίο, πράγματι, γίνεται αναφορά στο αίτημα του 1920 για δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη. Στο υπουργείο Εξωτερικών, τι ακριβώς κάνουν; Διότι, εντάξει, διάβασαν την ανταπόκριση του ΑΠΕ. Δεν μπορούσαν, πριν βγάλουν ανακοίνωση, να κάνουν ένα-δύο τηλεφωνήματα στην Αγκυρα και να μιλήσουν με τους διπλωμάτες μας εκεί; Είναι δυνατόν η εξωτερική πολιτική να ακολουθεί δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις, χωρίς καν να προηγείται ένας έλεγχος των πηγών; Είναι ερασιτέχνες ή αδιάφοροι; Πριν από λίγες μέρες είχαμε τα τραγελαφικά με τα αγγλικά του google tranlate και τους αχυρώνες. Τώρα «μούφες» ενσωματώνονται στα διπλωματικά αντανακλαστικά μας. Στο ΑΠΕ έγινε μία απόλυση. Στο ΥΠΕΞ, όλα καλά;

Τι λέει ο Αρης Αμπατζής για τη λάθος είδηση με τις δηλώσεις Ερντογάν

Εξηγήσεις για τη λάθος είδηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Θράκη δίνει με επιστολή του προς την ΕΣΗΕΑ ο συντάκτης του τηλεγραφήματος και ανταποκριτής μέχρι πρόσφατα του πρακτορείου στην Τουρκία, Αρης Αμπατζής.

Στην επιστολή που απέστειλε στην Ενωση Συντακτών ο κ. Αμπατζής αναφέρει:

«Ο σάλος που προκλήθηκε χτες γύρω από το περιεχόμενο ενός τηλεγραφήματος που έγραψα, ήταν αποτέλεσμα δικού μου λάθους το οποίο ήταν απαράδεκτο. Δεν έχω παρά, σε ό,τι μου αναλογεί, να αναλάβω την ευθύνη, πράγμα που και έχει την έννοια της σιωπηρής αποδοχής της απόλυσής μου από το ΑΠΕ.

»Το γεγονός ότι το κακό πηγάζει από δικό μου λάθος, ανεξάρτητα από το αν αυτό πήρε στη συνέχεια διαστάσεις που δεν είχαν σχέση με το δικό μου τηλεγράφημα, μου αφαιρεί το δικαίωμα να αναφερθώ στο περιεχόμενο της είδησης, στο πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου αυτή προκάλεσε σάλο και σε διάφορα άλλα ζητήματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News