332
Διαδηλωτές εναντίον αστυνομικών στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ στα Σκόπια | REUTERS/Ognen Teofilovski

Ανησυχεί η Αθήνα για τη «βαθιά κρίση» στα Σκόπια

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2017, 10:03
Διαδηλωτές εναντίον αστυνομικών στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ στα Σκόπια
|REUTERS/Ognen Teofilovski

Ανησυχεί η Αθήνα για τη «βαθιά κρίση» στα Σκόπια

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2017, 10:03

Η Αθήνα παρακολουθεί «με λύπη και ανησυχία» τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ μετά την εισβολή διαδηλωτών στη Βουλή  της χώρας το απόγευμα της Πέμπτης, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να ξυλοκοπήσουν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η Ελλάδα «είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση».

Προσθέτει  ότι η κρίση «για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις.

»Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της  ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε να υπάρξει «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση», μιλώντας για «απόλυτα απαράδεκτες εκδηλώσεις βίας μέσα στο Κοινοβούλιο».

Η ΕΕ είχε εξάλλου αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα στις πολιτικές παρατάξεις στη χώρα, οι οποίες σοβούν εδώ και δύο χρόνια.

Εν τω μεταξύ, για την αποκλιμάκωση της κρίσης ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ έχει καλέσει σήμερα Παρασκευή τους ηγέτες των κομμάτων σε σύσκεψη. Σημειώνεται ότι έχει αρνηθεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον σοσιαλδημοκράτη Ζάεφ ο οποίος θα σχημάτιζε κυβέρνηση με τη βοήθεια κομμάτων των αλβανοφώνων.

Τα επεισόδια το απόγευμα της Πέμπτης είχαν σαν αφορμή την εκλογή του αλβανικής καταγωγής Ταλάτ Τζαφέρι στην θέση του προέδρου της Βουλής. Περί τους 200 «αγανακτισμένους», κάποιοι από τους οποίους ήταν και μασκοφόροι, εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο προκαλώντας υλικές ζημιές ενώ επιτέθηκαν σε βουλευτές και τον Ζόραν Ζάεφ.

Για να αντιμετωπίσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί γύρω από τη Βουλή η αστυνομία της ΠΓΔΜ έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των παγιδευμένων βουλευτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...