881
Ενα μέρος μόνο του πάνελ (από αριστερά): Φρανσουά Φιγιόν, Ναταλί Αρτό, Μαρίν Λεπέν, Μπενουά Αμόν Ζακ Σεμινάντ και Φιλίπ Πουτού | REUTERS/Lionel Bonaventure/Pool

Ντιμπέιτ-μαμούθ στη Γαλλία: Και οι 11 ήταν θορυβώδεις

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2017, 09:51
Ενα μέρος μόνο του πάνελ (από αριστερά): Φρανσουά Φιγιόν, Ναταλί Αρτό, Μαρίν Λεπέν, Μπενουά Αμόν Ζακ Σεμινάντ και Φιλίπ Πουτού
|REUTERS/Lionel Bonaventure/Pool

Ντιμπέιτ-μαμούθ στη Γαλλία: Και οι 11 ήταν θορυβώδεις

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2017, 09:51

Σε λεκτική μάχη μεταξύ της Μαρίν Λεπέν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν και ενίοτε σε μια μάχη της Λεπέν εναντίον όλων των άλλων εξελίχτηκε το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Γαλλίας το βράδυ της Τρίτης.

Οι αντιπαραθέσεις Μακρόν και Λεπέν ήταν από τις εντονότερες στη διάρκεια του ντιμπέιτ, με επίκεντρο, την οικονομία και την Ευρώπη.

Ο Μακρόν κατηγόρησε τη Λεπέν ότι ψεύδεται και ότι έχει προτάσεις που ισοδυναμούν με «οικονομικό πόλεμο», αναφερόμενος στις υποσχέσεις της για μέτρα προστατευτισμού για τη γαλλική οικονομία.

«Προτείνετε χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, προτείνετε οικονομικό πόλεμο, αυτό που προτείνεται είναι εθνικισμό. Ο εθνικισμός είναι πόλεμος και γνωρίζω από πόλεμο γιατί είμαι από μια επαρχία γεμάτη νεκροταφεία», είπε ο Μακρόν σε μια αναφορά στην καταγωγή του από την περιοχή του Σομ, θέατρο φονικών μαχών κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

2017-04-04T230606Z_2108665253_LR1ED441S5V5C_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-DEBATE
Ο χαρισματικός Εμανουέλ Μακρόν, εκ των φαβορί του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, ανάμεσα σε οπαδούς του, λίγο μετά το ντιμπέιτ (Reuters)

«Δεν πρέπει να προσποιείστε ότι είστε κάτι το νέο, όταν μιλάτε σαν απολίθωμα», του είπε η Λεπέν, με τον Μακρόν να απαντά στην υποψήφια ότι «λέτε τα ίδια ψέματα που ακούγαμε από τον πατέρα σας εδώ και 40 χρόνια».

«Πρέπει να πηγαίνετε καμιά φορά να μιλάτε στους γεωργούς, κύριε Μακρόν. Οι αγρότες λένε ότι δεν μπορούν να αντέξουν τον άδικο ανταγωνισμό από χώρες όπου ο μισθός είναι το ένα τέταρτο και το ένα πέμπτο του δικού τους», είπε ακόμη προς τον Μακρόν.

Η Λεπέν έχει προτείνει η Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ, ωστόσο η θέση της μοιάζει να μην σταθερή για το πώς ακριβώς θα γίνει. Στην πλειοψηφία τους οι Γάλλοι επιθυμούν την παραμονή στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα – μόνο το ένα πέμπτο δηλώνει ότι επιθυμεί επιστροφή στο νέο φράγκο, το οποίο κατά τη Λεπέν δεν είναι απαραίτητο να υποτιμηθεί όπως πιστεύουν οι οικονομολόγοι.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της τρομοκρατίας και της ασφάλειας, στα οποία η Λεπέν βασίζει πολλά, η υποψήφια της ακροδεξιάς είπε ότι η χώρα έγινε «πανεπιστήμιο των τζιχαντιστών», για να ακούσει τις διαμαρτυρίες των αριστερών υποψηφίων.

2017-04-04T203700Z_1429566275_LR1ED441L9C3U_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-DEBATE
Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν χειρονομεί κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ-μαμούθ με τους 11 υποψηφίους (Reuters)

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης έδειξε ότι ο πιο πειστικός από τους 11 ήταν ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα τα πάει όλο και καλύτερα στις δημοσκοπήσεις, αφήνοντας πίσω τον υποψήφιο των Σοοσιαλιστών Μπενουά Αμόν.

Ο Μελανσόν, σύμφωνα με τη γρήγορη σφυγμομέτρηση από την εταιρεία Elabe για το τηλεοπτικό κανάλι BFM, έπεισε το 25% των θεατών. Ακολουθεί ο Εμανουέλ Μακρόν με 21% και ακολουθούν με 15% ο Φρανσουά Φιγιόν και με 11% η Μαρίν Λεπέν.

Αντίθετα η έρευνα της OpinionWay έδειξε ισοψηφία πειστικότητας για Μελανσόν, Φιγιόν και Μκαρόν στο 18%.

Στο ερώτημα από την Elabe για το καλύτερο πρόγραμμα, ο Μακρόν προηγείται με 23% των τηλεθεατών, ο Μελανσόν έπεται με μικρή διαφορά στο 22% και ο Φιγιόν είναι στο 18%.

Σε τροχιά ανόδου ο Μελανσόν

Ο Μελανσόν μπορεί ακόμη να ξεπεράσει και τον Φιγιόν – ήδη τον πλησιάζει στις δημοσκοπήσεις. Αν συμβεί αυτό, τότε στις εκλογές για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Γαλλίας οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι δεν θα προέρχονται από κόμματα του βασικού διπόλου Δεξιάς-Σοσιαλιστών.

Αν μη τι άλλο το προηγούμενο ντιμπέιτ, όπου επίσης έκανε πολύ εντύπωση τον βοήθησε να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά αποδοχής του μέσα σε δύο εβδομάδες, από 19% στο 47%, αναφέρουν ακόμη οι FT. Και, πράγμα κάπως παράδοξο για τους μάλλον αυστηρούς υποψήφιους της Αριστεράς, η καμπάνια του είναι αρκετά μοντέρνα.

Ζητά υψηλότατη φορολογία στους πλούσιους (επίπεδο 100% σε όσους έχουν εισόδημα 20 φορές πάνω το διάμεσο εισοδήματος), μείωση των εργάσιμων ωρών από τις 35 στις 32 την εβδομάδα, έξοδο από το ΝΑΤΟ και επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης με την ΕΕ. Με αυτά, ο στόχος της τρίτης θέσης και μιας ιστορικής ανατροπής είναι εφικτός.

Υποψήφιοι τριών ταχυτήτων

Χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να τοποθετηθούν και οι 11 υποψήφιοι για το ύπατο αξίωμα επί των ερωτημάτων που τους τέθηκαν, μεταξύ άλλων για την οικονομία και την Ευρώπη. Την μακρά διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης αντιστάθμισε η ευκαιρία για τους γάλλους τηλεθεατές να συγκρίνουν τους τουλάχιστον τριών ταχυτήτων υποψήφιους.

Ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν είναι στην πρώτη ταχύτητα. Εκ των πραγμάτων έχουν τις περισσότερες ελπίδες για περάσουν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου – κυρίως οι δύο πρώτοι που είναι στο 25%, με τον Φιγιόν να έπεται στο 20%.

Ο ανερχόμενος Ζαν-Λυκ Μελανσόν και ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν κινούνται στο 10-15% και θα είναι το μπαλαντέρ του δεύτερου γύρου.

2017-04-04T093617Z_897452747_RC12946EFEF0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-DEBATE
Οι 11 υποψήφιοι των γαλλικών εκλογών: (πάνω και από αριστερά) Αρτώ, Ασελινό, Σεμινάντ, Ντυπόν-Ενιάν, Φιγιόν, (κάτω) Αμόν, Λασάλ, Λεπέν, Μακρόν, Μελανσόν, Πουτού (REUTERS/Staff/File Photo)

Στην τρίτη ταχύτητα βρίσκονται μια σειρά υποψηφίων πολύ μικρότερης εμβέλειας.

Ο Φρανσουά Ασελινό της «Λαϊκής Δημοκρατικής Eνωσης» ισχυρίζεται, για παράδειγμα, ότι θα ενεργοποιήσει το Αρθρο 50 της ΕΕ αμέσως μόλις εκλεγεί. Εξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ζητά και ο Ζακ Σεμινάντ, πρόεδρος του κόμματος «Αλληλεγγύη και Πρόοδος». Αντίθετα, υπέρ μιας «αναδιαμορφωμένης ΕΕ» είναι ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν.

Παρόντες στο ντιμπέιτ ήταν ακόμη ο Φιλίπ Πουτού, υποψήφιος του αντικαπιταλιστικού σχηματισμού και η Ναταλί Αρτό της αριστερής «Εργατικής Μάχης» -αμφότεροι ακροαριστεροί- όπως και ο κεντρώος Ζαν Λασάλ, «γιος και αδελφός βοσκού» από το κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού που δεν στηρίζει τον Μακρόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...