277
Φορώντας ένα κόκκινο ταγέρ, η Νίκολα Στέρτζεον, πρώτη υπουργός της Σκωτίας, ξεχωρίζει. Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος | REUTERS/Russell Cheyne

Νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ζήτησε η Σκωτία

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2017, 20:13
Φορώντας ένα κόκκινο ταγέρ, η Νίκολα Στέρτζεον, πρώτη υπουργός της Σκωτίας, ξεχωρίζει. Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος
|REUTERS/Russell Cheyne

Νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ζήτησε η Σκωτία

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2017, 20:13

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε την πρόταση της τοπικής κυβέρνησης για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος – μετά από εκείνο του 2014 – για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την πρόταση έκανε το κυβερνών, κεντροαριστερό και εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) της Πρώτης Υπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον, ενώ το αίτημα είχε τη στήριξη των Σκωτσέζων Πράσινων. Αντίθετοι ήταν οι Σκωτσέζοι Συντηρητικοί, καθώς και οι Σκωτσέζοι Εργατικοί, δηλαδή οι δύο βασικοί πυλώνες του βρετανικού πολιτικού συστήματος.

Η Σκωτία άνοιξε ζήτημα δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών της επέλεξε στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Bremain, ενώ τελικώς, με τις ψήφους των Αγγλων, επικράτησε η επιλογή του Brexit. Επιπλέον πολλοί σκωτσέζοι πολιτικοί -μεταξύ αυτών και η Στέρτζεον- υποστήριξαν ότι η βασική επιχειρηματολογία το 2014 υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση – μια παρουσία που ανατράπηκε λίγους μήνες μετά, τον Ιουνίο του 2016 με το Brexit.

Η απόφαση, πάντως, του σκωτσέζικου κοινοβουλίου δεν έχει πρακτικό νόημα εάν η πρόταση για νέο δημοψήφισμα δεν εγκριθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η Τεράζα Μέι έχει δηλώσει ότι δεν είναι ώρα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία και ότι η απόφαση του 2014 περί παραμονής της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει διάρκεια «μιας γενιάς», όπως είχε δηλώσει τότε και ο βρετανός τέως πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Από την άλλη, η κυβέρνηση της Σκωτίας επιμένει να υποστηρίζει ότι το Brexit αλλάζει τα δεδομένα με τα οποία είχε διεξαχθεί το προηγούμενο δημοψήφισμα.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του κοινοβουλίου της Σκωτίας «πρόλαβε» χρονικά την προσφυγή στο Αρθρο 50 της ΕΕ από την Τερέζα Μέι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...