491
|

Χαμένοι στον λαβύρινθο του ΕΦΚΑ χιλιάδες ασφαλιζόμενοι!

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2017, 08:50

Χαμένοι στον λαβύρινθο του ΕΦΚΑ χιλιάδες ασφαλιζόμενοι!

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2017, 08:50

Εικόνα χάους εμφανίζει ο ΕΦΚΑ δύο μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αναζητούν τα στοιχεία τους τα οποία έχουν χαθεί, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να περιμένουν ώρες σε ουρές, καθημερινό φαινόμενο στις υπηρεσίες του νέου υπερταμείου ασφάλισης.

Οπως αναφέρουν «Τα ΝΕΑ» στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους, σωρεία λαθών εντοπίζεται στη διαδικασία πληρωμής των εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του Ιανουαρίου.  Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών για τον Ιανουάριο δεν υπερβαίνει το 45%, ενώ ο στόχος ήταν να ανέλθει στο 70%!

Τα λάθη στα εκκαθαριστικά πληρωμής, οι μεγάλες ασάφειες στις διατάξεις του νόμου για τις υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων με μπλοκ, αλλά και η αδυναμία καταβολής από τους επαγγελματίες των υπέρογκων εισφορών που τους έχουν επιβληθεί ναρκοθετούν από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του τον ΕΦΚΑ. Αναλυτές και ειδικοί των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα κλείσει φέτος με ένα πρόσθετο έλλειμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ, προβλέψεις οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, δυναμιτίζουν ήδη τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το ύψος των, ήδη προαποφασισμένων, νέων περικοπών στις συντάξεις.

Για έναν «οργανισμό-τερατούργημα» και για καθημερινές «εικόνες ντροπής που εκτυλίσσονται στα υποκαταστήματα όλης της χώρας» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, ενώ σκληρές είναι οι επιθέσεις για την τραγελαφική κατάσταση στον ΕΦΚΑ από τους παραγωγικούς φορείς και την αντιπολίτευση.

H κυβέρνηση πάντως κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης για κατασκευή «μιντιακού θορύβου», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ, ότι τα έσοδα πηγαίνουν καλύτερα και από τον στόχο, διαψεύδοντας τα στοιχεία! Διότι είναι απορίας άξιο πώς τα έσοδα πηγαίνουν καλύτερα όταν από τα 1.194.000 σημειώματα έχουν πληρωθεί τα 323.600…

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας είπε ότι «διανύουμε ήδη τον τρίτο μήνα λειτουργίας του ΕΦΚΑ και εφαρμογής του νέου φόρου και η κατάσταση παραμένει τουλάχιστον τραγελαφική. Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών έχει μεν ολοκληρωθεί, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των υπόχρεων δεν έχει πληρώσει. Αν και απομένουν δέκα ημέρες πριν από τη λήξη και της παράτασης που έχει δοθεί για την προθεσμία της πρώτης πληρωμής, η καταβολή των εισφορών είναι σε χαμηλά επίπεδα, είτε γιατί κάποιοι αδυνατούν πραγματικά να πληρώσουν είτε γιατί υπάρχει σωρεία λαθών είτε γιατί δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί πολλά μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων».

Από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο βουλευτής Κυκλάδων και τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στο Ασφαλιστικό καθώς ποτέ στο παρελθόν, όπως επισήμανε, «το Ασφαλιστικό δεν βρέθηκε σε τόσο τραγική κατάσταση». Ειδικότερα, ο Βρούτσης τόνισε ότι στον ΕΦΚΑ «επικρατεί το απόλυτο χάος» από τη στιγμή που τα στοιχεία χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων έχουν χαθεί.

Ο τομεάρχης Εργασίας συνέχισε λέγοντας ότι «οι εξοντωτικές εισφορές σκοτώνουν κάθε δημιουργική προσπάθεια. Το αδιέξοδο με τα μπλοκάκια οδηγεί την κυβέρνηση από λάθος σε λάθος και τους ασφαλισμένους σε πλήρη απόγνωση. Ολοι οι νέοι συνταξιούχοι – από τον περασμένο Μάιο – έχουν χάσει 20% μεσοσταθμικά της σύνταξής τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...