1415
O Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί με χαρακτηριστικό ύφος την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Από την εγκληματικότητα στα… εγκλήματα της οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2017, 12:03
O Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί με χαρακτηριστικό ύφος την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Από την εγκληματικότητα στα… εγκλήματα της οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2017, 12:03

Η συζήτηση το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή ξεκίνησε για την ασφάλεια και την εγκληματικότητα ύστερα από σχετική επίκαιρη ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά γρήγορα –πολύ γρήγορα– μετεξελίχθηκε σε αντιπαράθεση για την κατάσταση της οικονομίας και τη διαπραγμάτευση, τις συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, το περιβόητο μυστικό ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Παρίσι, την παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Τούμπα πλάι στον Ιβάν Σαββίδη, το πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να προκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη, εγκαλώντας τον από το βήμα της Βουλής ότι η ερώτηση για την εγκληματικότητα στην Αθήνα είναι επικοινωνιακού τύπου και για να φοβίσει τους Ελληνες και «αλλού είναι η επικαιρότητα».

Ετσι, ενώ οι πρωτολογίες των δύο πολιτικών αρχηγών αφιερώθηκαν στο ζήτημα της εγκληματικότητας με βολές επί προσωπικού, οι δευτερολογίες κάλυψαν το θέμα της διαπραγμάτευσης και πάλι με προσωπικές επιθέσεις. Οπως αναμενόταν ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, αλλά πρώτα περιέλαβε τον υπουργό Οικονομικών.

«Κύριε Τσίπρα με εγκαλέσατε γιατί σας έκανα μια επίκαιρη ερώτηση την οποία δεν θεωρήσατε και τόσο επίκαιρη. Εχετε δίκιο σε έναν βαθμό. Όμως ο πρώτος που έπρεπε να ασχολείται με την πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ο υπουργός σας, που βρήκε τον χρόνο να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε σουίτα μεγαλοπαράγοντα ποδοσφαίρου (ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είδε το ματς μαζί με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη). Να είστε πιο προσεκτικός όταν κατηγορείτε κάποιους για εκλεκτικές συγγένειες με παράγοντες του ποδοσφαίρου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αυτό απάντησε ο κ. Τσίπρας. «Η αντιπολιτευτική σας εγκυρότητα εξαντλείται στο να κάνετε αστειάκια για την παρουσία του υπουργού Οικονομικών σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Και αφήσατε και άθλια υπονοούμενα γιατί παρακολούθησε τον αγώνα στα επίσημα με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τι θέλετε να πείτε; Πείτε το ευθέως εκτός και αν θέλετε να πείτε ότι ο Τσακαλώτος είναι γκαντέμης και ο ΠΑΟΚ έχασε με 3-0».

Νωρίτερα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είχε κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα για την κωλυσιεργία στην αξιολόγηση και ότι επαναφέρει τον εφιάλτη του Grexit.

«Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει πριν από ένα χρόνο, δεν έχει κλείσει ακόμη. Μέσα σε 45 ημέρες είχαμε διαρροή 2,5 δισ ευρώ από τις τράπεζες. Δεν σας εμπιστεύεται κανείς» είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και ρώτησε: «Θα μπούμε κ. Τσίπρα στην ποσοτική χαλάρωση το Μάρτιο του 2017 ή και αυτός ο στόχος πήγε περίπατο;»

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «Θέλετε ή δεν θέλετε την επένδυση στο Ελληνικό κ.Τσίπρα; Τι πιστεύετε πραγματικά για αυτή την επένδυση;».

Ακολούθως ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στο Βερολίνο με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Αφού υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι και αυτός είχε συναντηθεί με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών όταν ήταν στην αντιπολίτευση και τον παρέπεμψε στα συνθήματα «Go back madame Merkel» εκείνης της εποχής, είπε: «Εγώ μιλάω την ίδια γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ετσι χτίζεται η αξιοπιστία. Είπα σε Μέρκελ και Σόιμπλε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο δημοσιονομικό αέρα. Η χώρα χρειάζεται μικρότερο πλεονάσματα. Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι στις μεταρρυθμίσεις». 

Και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της δραχμής. «Κάθε φορά που τα στελέχη σας ανακινούν θέμα δραχμής, οι καταθέσεις φεύγουν, τα spreads ανεβαίνουν. Γιατί φτάσαμε πάλι σε αυτό το σημείο κ. Τσίπρα; Επαναλαμβάνετε το ίδιο λάθος! Δεν έχετε μάθει τίποτα;» αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να επιμείνει να ρωτά: «Χρειαζόντουσαν τα μέτρα που μας ζητάνε σήμερα αν η αξιολόγηση έκλεινε το Φεβρουάριο του 2016;».

«Εσείς έχετε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης εσείς έχετε την αποκλειστική ευθύνη των καθυστερήσεων κ. Τσίπρα. Μην ψάχνετε για συνενόχους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν όπως αναμενόταν σφοδρή και με προσωπικές αιχμές κατά του προέδρου της ΝΔ, ξέροντας μάλιστα ότι με βάση τον κανονισμό της Βουλής για αυτές τις συζητήσεις δεν θα είχε τη δυνατότητα να του απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Τσίπρας έφθασε στο σημείο να προκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι πήγε στο Βερολίνο για να κάνει κακό στην χώρα. «Δεν θα μιλούσα τόσο σκληρά περί αθλιότητας αν δεν άκουγα τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ να δηλώνει ότι αν δεν κλείσει στις 20 θα καταθέσουμε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.  Αν έχετε την εντιμότητα καταθέστε πρόταση μομφής. Θα διαπιστώσετε πόσο αποφασισμένοι είμαστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση» του είπε.

«Τον περνάτε για χαζό τον ελληνικό λαό; Είχατε υπογράψει πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%» είπε ο Πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο της ΝΔ. «Αθλιότητα αυτό που κάνατε στο Βερολίνο. Είπατε ότι θα φορέσετε την φανέλα της εθνικής Ελλάδος. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης κατηγορήσατε την Ελλάδα για τις καθυστερήσεις. Και γιατί την ευθύνη την έχει η Ελλάδα; Δεν ακούσατε την απάντηση Τσακαλώτου ότι το 35% έχει υλοποιηθεί και το άλλο 35% θα υλοποιηθεί στην πορεία. Και έρχεστε να μας εγκαλέσετε γιατί δεν κλείνουμε το 25%. Και γνωρίζετε ότι έχει να κάνει με τις υπερβολικές απαιτήσεις που δεν δικαιολογούνται από τα στοιχεία» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Οι Rothchild και το σπίτι του Βολταίρου»

Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για το ταξίδι του στο Παρίσι. Εκανε λόγο για «ατυχή έμπνευση» του κ. Μητσοτάκη και για τις «αθλιότητες για το στοπ οβερ που έκανα σε ένα προγραμματισμένο ταξίδι και όχι κρυφό, για να συναντήσω επενδυτές».

«Αν αυτό το έκανε ο Σαμαρας θα ήταν καλό, αν το κάνω εγώ είναι γιατί πάω βόλτα τα παιδιά μου στην Ντίσνεϊλαντ που διαψεύστηκε παταγωδώς και όταν δεν υπήρχε τίποτα να κρύψουμε αλλάξατε το τροπάρι: ότι ήταν ύποπτες οι συναντήσεις. Για την συνάντηση με τη Rothchild τι ύποπτο υπάρχει; Απόφαση του ΟΔΔΗΧ ήταν πριν πάω εγώ και μη μου ζητάτε να καταθέσω. Γιατί αν ζητήσω εγώ τα πόθεν έσχες θα νυχτώσουμε εδώ. Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσομπάνη. Για να βγει μια χωρα στις αγορές και φυσικά πρέπει να έχει σχήματα που γνωρίζουν πώς θα γίνει αυτό. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει την Lazard. Ηταν όμως η σύμβαση πιο ακριβή με αυτήν που διαπραγματευτήκαμε. Ο λόγος της συνάντησης ήταν να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε τους όρους εκείνους με τους οποίους η χώρα θα βγει με καλό επιτόκιο στις αγορές. Για να κλείσει η ιστορία σας το αντιγυρίζω: εγώ έμεινα σε ξενοδοχείο στο Παρίσι και όχι στο σπίτι του Βολταίρου. Καταθέστε τώρα το πόθεν έσχες σας και όχι σε εμένα κόλπα», τόνισε σε απειλητικό τόνο ο Πρωθυπουργός παραπέμποντας στη γνωστή ιστορία με την επένδυση της συζύγου του προέδρου της ΝΔ σε ακίνητο στη γαλλική πρωτεύουσα.

To ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε δικαίωμα ανταπάντησης προκάλεσε την αντίδραση του αρχηγού της ΝΔ αλλά και του αντιπροέδρου του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη. Ωστόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ήταν ξεκάθαρος για τον κανονισμό εξ αρχής. Ετσι η απάντηση ήρθε εκτός Βουλής. Με twitter του εκπροσώπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια.

«Είστε πρωθυπουργός ή προβοκάτορας;»

Σε πρώτη φάση, στην αρχή της συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε προσωπικά κατά του κ. Τσίπρα: «Είστε πρωθυπουργός ή προβοκάτορας;» ρώτησε αναφερόμενος στο «παρακράτος των Εξαρχείων», τη γενίκευση της ανομίας στη χώρα, ακόμα και την εκκόλαψη νέας γενιάς τρομοκρατών, όπως είπε.

Απαντώντας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να δημιουργήσει μια πλαστή εντύπωση ότι τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση εγκληματικότητας. «Αυτό δεν έχει καμία βάση αλήθειας, δεν στηρίζεται από τα στοιχεία», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι λέει ψέματα, για να στηρίξει την κλασική δεξιά ατζέντα που βασίζεται στον φόβο.

Τόνισε, δε, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μιλά για τις επιθέσεις κατά της οικίας του Αλέκου Φλαμπουράρη ή για τη βία στα γήπεδα διότι «δεν κολλάει στο σενάριο της αριστερής βίας». Σημείωσε, δε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι η εγκληματικότητα είναι φαινόμενο δεκαετιών και παγκόσμιο, «ακόμα και στη Γερμανία που πήγατε πρόσφατα και δεν κυβερνά η Αριστερά ή ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στον επαγγελματισμό της αστυνομίας και έχει να επιδείξει αποτελέσματα, τα οποία «δεν θέλετε να αναγνωρίσετε». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σύλληψη κατηγορουμένων για τρομοκρατία, όπως ο Νίκος Μαζιώτης.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λόγω ανευθυνότητας, ανικανότητας και ιδεοληψιών δεν επιτρέπει στην αστυνομία να κάνει την δουλειά της. «Γεμίσατε την καθημερινότητα με εγκληματικότητα» τόνισε.

Εκανε λόγο για «παιδική χαρά βανδάλων», αναφερόμενος στα περιστατικά επιθέσεων σε τρόλεϊ, μηχανήματα ακύρωσης εισιτηρίων, τη στοχοποίηση ελεγκτών και οδηγών, επεισόδια σε πανεπιστήμια, δικαστήρια, τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τα Εξάρχεια. «Η ανομία γενικεύεται και η εγκληματικότητα εξαπλώνεται. Έχει αρχίσει και αποκτά στοιχεία κανονικότητας» με δική σας ευθύνη τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Σας ρωτάμε, μπορείτε να προστατεύσετε τους πολίτες και τις περιουσίες τους;» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει, επειδή δεν δείξατε ποτέ ευθύνη». Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε ότι επί κυβέρνησης ΝΔ θα επανασυσταθεί η ομάδα Δέλτα και κατέληξε: «Δεν θα αφήσουμε το φόβο να επικρατήσει, λέμε “ναι” στον νόμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...