713
O Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι δεν του τράβηξαν τα αυτιά στις Βρυξέλλες. Για να δούμε... | INTIMENEWS/

Τα αυτιά του Ευκλείδη και o flight simulator

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 9 Σεπτεμβρίου 2017, 18:17
O Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι δεν του τράβηξαν τα αυτιά στις Βρυξέλλες. Για να δούμε...
|INTIMENEWS/

Τα αυτιά του Ευκλείδη και o flight simulator

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 9 Σεπτεμβρίου 2017, 18:17

Προσομοίωση (simulation) είναι, σύμφωνα με τα λεξικά, η αναπαράσταση μιας διεργασίας. Για τους κυβερνήτες αεροσκαφών η διαδικασία εκτελείται στον προσομοιωτή (flight simulator). Πρόκειται για ένα μηχάνημα που, εξωτερικά, μοιάζει με μεγάλο μεταλλικό κουτί με μηχανικά πλοκάμια, το οποίο σείεται, μετατοπίζεται και δονείται σε όλους τους άξονες. Αν όλα πάνε καλά και οι εκπαιδευόμενοι περάσουν τις προβλεπόμενες δοκιμασίες, παίρνουν το πράσινο φως για να πιλοτάρουν στους κανονικούς αιθέρες, αναλαμβάνοντας να μεταφέρουν με ασφάλεια επιβάτες ενός ιπτάμενου μέσου. Αν κοπούν, συνεχίζουν στο κουτί έως ότου να μάθουν να πετάνε.

Στην περίπτωσή μας ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο κυβερνήτης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συγκυβερνήτης και κάνουν προσομοίωση εξόδου από το Μνημόνιο. Επειδή όμως το συγκεκριμένο «κουτί» δεν προβλέπεται να απογειωθεί (δυστυχώς δεν πετάει), πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να βγει ο χειμώνας ως τον Αύγουστο του 2018. Δηλαδή για όσο διάστημα η κυβέρνηση θα «ροκανίζει» τον χρόνο και μαζί με αυτόν τα αποθέματα της υπομονής μας, πιπιλίζοντας το τελευταίο, και ίσως πιο μεγάλο, ψέμα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όταν τα ψηφιακά γραφικά του simulatοr θα δείχνουν ότι πετάμε στα 34.000 πόδια και θα ακούμε τον Πρωθυπουργό (σε διάγγελμα) να μας λέει «κοιτάξτε από το παράθυρο, μόλις βγήκαμε από τα Μνημόνια», το μιντιακό σύστημα που έστησε με κόπο και αγώνα η κυβέρνηση, θα προσπαθεί να μας πείσει ότι βρισκόμαστε σε αεροσκάφος, ότι η εμπειρία είναι πραγματική.

Οταν θα μάθουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα για την κυβέρνηση. Θα μας πει ότι φταίει η τρόικα που δεν μας άφησε να βγούμε παρότι «το είδατε με τα μάτια σας», είχαμε περάσει το γεωγραφικό σύνορο κ.λπ. Και στη συνέχεια θα πάει σε εκλογές, καταγγέλλοντας τους όπου Γης μνημονιακούς.

Υπάρχει κάτι ωραιότερο από αυτό; Το μόνο ίσως πρόβλημα είναι ότι το εισιτήριο για μια πτήση που δεν θα έχουμε κάνει ποτέ, παρά μόνο εικονικά ή ως επιβάτες στο μαγικό κουτί Τσίπρα-Τσακαλώτου, θα το πληρώσουμε εμείς. Και οι ναύλοι σε τέτοιες πτήσεις είναι πανάκριβες. Αλλά, δεν βαριέσαι, το έχουμε πια συνηθίσει.

Οι προετοιμασίες για την προσομοίωση έχουν αρχίσει. Η κυβέρνηση ετοιμάζει μια ακόμη έξοδο στις αγορές πριν έλθουν οι επικεφαλής της τρόικας στις 15 Οκτωβρίου και ανοίξουν το καπάκι. Ο συγκυβερνήτης Ευκλείδης αυτή την εβδομάδα τόνισε: «Είναι ανακούφιση να βλέπετε ότι δεν μου έχουν μεγαλώσει τα αυτιά μου, όπως διαβάζω, όταν πήγα στις Βρυξέλλες. Και ότι μου τράβηξαν τα αυτιά για ιδιωτικοποιήσεις και προαπαιτούμενα και για καθυστέρηση και για το ότι έχουμε κάνει νομοσχέδια χωρίς να τους έχουμε ενημερώσει».

Το ίδιο έργο, για τις ανάγκες του σχεδίου πτήσης στον simulator, θα συνεχιστεί και τις επόμενες βδομάδες. Εν τω μεταξύ, οι Θεσμοί, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι ως «υπάλληλοι» και διόλου ονειροπόλοι να καταγράφουν την αληθινή πραγματικότητα, έχουν γεμίσει μια λίστα με πελατειακά κόλπα στο Δημόσιο όπως οι κρυφές αυξήσεις στους Δήμους μέσω επιδομάτων και οι αθρόες προσλήψεις συμβασιούχων με υποσχέσεις νομιμοποίησης.

Ομως, κατά την κοινή ελληνική επωδό, «δεν ‘πα να χτυπιούνται»; Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μόνο ξηλώνει αντί να υλοποιεί δεσμεύσεις μετά την εκταμίευση της 10ης Ιουλίου, τα αυτιά του συγκυβερνήτη θα παραμένουν ανέπαφα, γιατί αυτό επιτάσσει το checklist του προσομοιωτή. Πρέπει να ξαναβγούμε δοκιμαστικά στις αγορές, γρήγορα, να προλάβουμε. Ως τότε όλα πάνε καλά, μετά αυτοί θα φταίνε, ο λαός θα μας πιστέψει κ.λπ.

Για να τα πούμε απλά, η έξοδος από το Μνημόνιο (όπως και το 2014 επί Σαμαρά) απαιτεί μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα κράτος με δομές που δεν θα λειτουργούν ακόμη με όρους δεκαετίας του 1950. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί να το κάνει αυτό και πολύ λογικά ποντάρει στο αφήγημα και στην προσομοίωση: από την Apivita ως τον Μακρόν και τη νέα έξοδο στις αγορές.

Οταν τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση, την κινητικότητα και τη μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο θα έχουν γίνει κορνίζα στο γραφείο της Γεροβασίλη, όταν διαπιστώσουμε ότι αυτοί που θέλουμε να τσιμπήσουν δεν τσιμπάνε (οι θεσμικοί επενδυτές, όχι τα hedge funds που μπαίνουν στις δοκιμαστικές εκδόσεις γιατί το επιτόκιο είναι χρεοκοπίας, κοντά στο 5%), τότε, τόσο το καλύτερο για την κυβέρνηση και το χειρότερο για εμάς. Για το Βατερλό θα φταίνε πάντα οι άλλοι και τη ζημιά θα την πληρώσουν πάλι οι ίδιοι, αυτοί που θα επωμιστούν τα μέτρα του Μνημονίου 4. Καλή πτήση να έχουμε και όπως λέει το γνωστό ποίημα, «οι ζώνες τους καθίσματός σας πρέπει να είναι δεμένες και το ατομικό σας τραπεζάκι κλειστό. Σε περίπτωση αποσυμπίεσης της καμπίνας…»