637
Ο Φρανσουά Φιγιόν αγγίζει σκεπτικός τη γυναίκα του. Η αργομισθία της τον αγγίζει προσωπικά και ψαλιδίζει τα ποσοστά του... | REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo

Η αργομισθία της Πενελόπ Φιγιόν έφτασε τα 900.000 ευρώ!

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2017, 19:50
Ο Φρανσουά Φιγιόν αγγίζει σκεπτικός τη γυναίκα του. Η αργομισθία της τον αγγίζει προσωπικά και ψαλιδίζει τα ποσοστά του...
|REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo

Η αργομισθία της Πενελόπ Φιγιόν έφτασε τα 900.000 ευρώ!

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2017, 19:50

Μία εβδομάδα μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για την αργομισθία της Πενελόπ Φιγιόν, συζύγου του προεδρικού υποψηφίου της γαλλικής Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν –μια υπόθεση που ήδη έχει πλήξει το προφίλ του και τον έχει οδηγήσει στον ανακριτή–, η Canard Εnchaîné, η εβδομαδιαία εφημερίδα που δημοσιοποίησε την ιστορία επανέρχεται: η Πενελόπ Φιγιόν εισέπραξε συνολικά περισσότερα από 900.000 ευρώ «εργαζόμενη» στο βουλευτικό γραφείο του συζύγου της καθώς και στη μηνιαία  επιθεώρηση λογοτεχνίας, Revue Des Deux Mondes. Η λέξη εργάστηκε μπαίνει σε εισαγωγικά διότι σύμφωνα με την Canard Εnchaîné κανείς δεν τη θυμάται στο γραφείο στη Βουλή ή να γράφει στο περιοδικό όλα αυτά τα χρόνια!

Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον Φιγιόν, ο οποίος ακόμα και τώρα θεωρείται φαβορί να κερδίσει τις εκλογές της προσεχούς άνοιξης και να διαδεχθεί τον Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοβαρές ρωγμές στο πορτρέτο του πολιτικού των οικογενειακών αξιών που ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν επιμελώς καλλιεργήσει. Οσο και αν συνηθίζεται στη Γαλλία η πολιτικοί να προσλαμβάνουν συγγενείς τους στα γραφεία τους και αυτοί να αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα λεφτά που εμφανίζεται να εισέπραξε η Πενελόπ είναι πάρα πολλά και η υπόννοια ότι δεν εργάστηκε ποτέ για αυτά σοκάρει σε μια χώρα με υψηλούς δείκτες ανεργίας.

Ακόμα χειρότερα η αστυνομία έκανε την Τρίτη έφοδο στο γραφείο του Φιγιόν στο γαλλικό κοινοβούλιο και κατέσχεσε έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών ο Κριστιάν Ζακόμπ, μιλώντας στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, έκανε ασαφώς λόγο για «μια έρευνα».

«Ο Φρανσουά Φιγιόν επιθυμεί να κινηθεί η Δικαιοσύνη όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» είπε ο Ζακόμπ, διαβεβαιώνοντας ότι ο υποψήφιος του κόμματος έχει «την ομόφωνη στήριξη των βουλευτών».

Αυτά προτού γίνει γνωστό τι γράφει η Canard Εnchaîné στο φύλλο που κυκλοφορεί αύριο, Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα είχε αναφέρει το ποσό των «500.000 ευρώ». Τώρα όμως κάνει λόγο για καθαρό ποσό των 831.440 ευρώ, το οποίο έλαβε η Πενελόπ Φιγιόν ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της ή του διαδόχου του Μαρκ Ζουλό, κατά τρεις περιόδους: το διάστημα μεταξύ 1988 και 1990, επίσης το διάστημα μεταξύ 1998 έως 2007 και κατόπιν 2012 έως 2013.

Η σύζυγος του συντηρητικού υποψηφίου έλαβε επίσης περίπου 100.000 ευρώ για την απασχόλησή της στο περιοδικό La Revue des deux mondes, τη διετία 2012-2013.

Επιπλέον, ο συντηρητικός υποψήφιος πλήρωσε δύο από τα παιδιά του ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς με το ποσό των 84.000 ευρώ το διάστημα μεταξύ 2005 και 2007 κι ενώ σπούδαζαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα.

Η υπόθεση έχει φέρει τον Φιγιόν σε δύσκολη θέση. Μολονότι εξακολουθεί να είναι δεύτερος στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών –πίσω πάντα από τη Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου– βλέπει τον ανεξάρτητο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν να τον πλησιάζει επικίνδυνα.

Η δυναμική του Μακρόν αυξάνεται καθώς οι Σοσιαλιστές εμφανίζουν σημάδια διάλυσης μετά τη νίκη στις προκριματικές για το χρίσμα του κόμματος του «αριστερού» Μπενουά Αμόν. Μετά την εκλογή του Αμόν, στελέχη που πρόσκεινται στον ηττημένο Εμανουέλ Βαλς, δήλωσαν ότι δεν θα ακολουθήσουν την κομματική γραμμή και θα στηρίξουν τον Μακρόν.

Ετσι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 26 και 27 Ιανουαρίου, η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει ποσοστό 25% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του Απριλίου. Ακολουθούν ο Φιγιόν με 22% και ο Μακρόν με 21%. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν αποσπά ποσοστό 15%, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση ενώ, το ιστορικό στέλεχος της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν εμφανίζεται να έχει ένα 10%.

Στον δεύτερο γύρο, ωστόσο, τα σενάρια βγάζουν ηττημένη τη Λεπέν βρεθεί αντιμέτωπη με τον Φιγιόν, τότε ο δεύτερος αποσπά 60% και η πρώτη 40%. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η διαφορά σε περίπτωση που η Λεπέν βρεθεί αντιμέτωπη με τον Μακρόν. Τότε εκείνη λαμβάνει ποσοστό 35%, έναντι 65% του Μακρόν, γεγονός που μαρτυρά τη μεγαλύτερη απήχηση που έχει στο εκλογικό σώμα, ανεξάρτητα από κόμματα, 39χρονος ανεξάρτητος υποψήφιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...